Μενού Ροή
Τσέχα ευρωβουλευτής: «Λάθος» η συμφωνία ΕΕ-Αζερμπαϊτζάν για το φυσικό αέριο

Η Τσέχα ευρωβουλευτής των Πειρατών Μαρκέτα Γκρεγκόροβα εκφράζει αμφιβολίες για το μνημόνιο εισαγωγής φυσικού αερίου που υπεγράφη μεταξύ της ΕΕ και του Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με την ίδια, η ΕΕ θα πρέπει να διδαχθεί από την προηγούμενη εμπειρία της με τη Ρωσία και να μην αυξήσει την εξάρτησή της από δικτατορίες.

«Δεν νομίζω ότι είναι σοφό τώρα να προχωρήσουμε με τη συμφωνία για τον διπλασιασμό των εισαγωγών φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, διότι μακροπρόθεσμα θα γυρίσει πάντα μπούμερανγκ», δήλωσε η Γκρεγκόροβα σε συνέντευξή της στη EURACTIV.cz.

Η συμφωνία ΕΕ-Αζερμπαϊτζάν είναι ιδιαίτερα ανησυχητική σε περιόδους θανατηφόρων συγκρούσεων μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας. Η Γκρεγκόροβα προειδοποίησε ότι εάν η ΕΕ ταχθεί υπέρ της Αρμενίας, οι κάνουλες του φυσικού αερίου ενδέχεται να κλείσουν και πάλι.

«Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος όταν έχεις να κάνεις με έναν δικτάτορα», δήλωσε η Γκρεγκόροβα.

Το Αζερμπαϊτζάν κυβερνάται από τον πρόεδρο Ιλχάμ Αλίγιεφ από το 2003. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, η σύγκρουση μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ κλιμακώθηκε σε πόλεμο. Τον Σεπτέμβριο του 2022, η κατάσταση κλιμακώθηκε εκ νέου μετά την αποχώρηση των ρωσικών ειρηνευτικών στρατευμάτων. Ενώ το Αζερμπαϊτζάν κατηγορεί την Αρμενία για πρόκληση και παραβίαση της εκεχειρίας, η Αρμενία ισχυρίζεται ότι το Αζερμπαϊτζάν βομβάρδισε αρκετές αρμενικές πόλεις γύρω από τα σύνορα.

Ανεξάρτητα από την τρέχουσα κλιμάκωση, η Γκρεγκόροβα αμφιβάλλει επίσης για το περιεχόμενο της συμφωνίας ΕΕ-Αζερμπαϊτζάν. Σύμφωνα με την ίδια, η συμφωνία προβλέπει μακροπρόθεσμη συνεργασία, αλλά απουσιάζει οποιοσδήποτε μηχανισμός ελέγχου.

«Πρόκειται για ένα επικίνδυνο προηγούμενο», προειδοποίησε η Γκρεγκόροβα, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνεργαστεί μάλλον με δημοκρατικές χώρες όπως η Νορβηγία ή οι ΗΠΑ.

Οι Πράσινοι/EFA ζήτησαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συζητήσει την κατάσταση στο Αζερμπαϊτζάν και να εκδώσει ψήφισμα επικριτικό προς το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλώντας το εκτελεστικό όργανο να επανεξετάσει το μνημόνιο για την ενεργειακή συνεργασία.

Επιπλέον, ο Τσέχος ευρωβουλευτής των Πειρατών – τσεχικό κόμμα που ελέγχει σήμερα το τσεχικό υπουργείο Εξωτερικών – καλεί την ΕΕ να αναλάβει δράση στην ταραγμένη γειτονιά της.

«Η ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσει την παρουσία της σε περιοχές όπου διαφαίνεται ή υπάρχει ήδη σύγκρουση και απαιτείται διαμεσολάβηση», πρόσθεσε η Γκρεγκόροβα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας