Μενού Ροή
Τσεχία: Η υποστήριξη προς την Ουκρανία μπορεί να αποδυναμωθεί σε ενδεχόμενο εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τσεχίας και της Ουκρανίας Γιαν Λιπάβσκι και Ντμίτρο Κουλέμπα μίλησαν τηλεφωνικά την Πέμπτη (9 Ιουνίου) για το έβδομο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας και για τις δυνατότητες ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, σύμφωνα με ανάρτηση που έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε την έγκριση ενός ακόμη πακέτου κυρώσεων σε ομιλία του μέσω τηλεδιάσκεψης προς τους συμμετέχοντες στο συνέδριο GLOBESEC στη Μπρατισλάβα στις αρχές Ιουνίου. Οι Ουκρανοί επιθυμούν νέες τομεακές κυρώσεις στους τομείς της ενέργειας, των οικονομικών και του εμπορίου.

Η ΕΕ φέρεται να έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται για το νέο πακέτο, το οποίο θα πρέπει να επιφέρει περαιτέρω περιορισμούς στις τράπεζες και να επηρεάσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για πολλές χώρες της ΕΕ.

Οι Λιπάβσκι και Κουλέμπα δεν μοιράστηκαν λεπτομέρειες σχετικά με τις συζητήσεις τους για τις κυρώσεις, αλλά είναι απίθανο η Τσεχία να υποστηρίξει μια ευρεία απαγόρευση του ρωσικού φυσικού αερίου, επειδή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτό.

Η έκτη δέσμη μέτρων από τις αρχές Ιουνίου περιλαμβάνει την απαγόρευση της πλειοψηφίας των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου από το επόμενο έτος, αν και η απαγόρευση δεν θα ισχύσει αμέσως για τον αγωγό Druzhba που παραδίδει πετρέλαιο από τη Ρωσία στην Τσεχία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ, η Τσεχία θα μπορεί να εισάγει ρωσικά πετρελαιοειδή από διυλιστήρια άλλων χωρών της ΕΕ μέχρι το τέλος του 2023.

Ο Λιπάβσκι επιβεβαίωσε στον Κουλέμπα ότι η Τσεχία υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες. Στις πρόσφατες συνομιλίες του με τον υπουργό Εξωτερικών της Μολδαβίας Νικολάει Ποπέσκου, ο ιίπάβσκι δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της τσεχικής προεδρίας της ΕΕ.

Ο Κουλέμπα έγραψε στο Twitter ότι είναι ευγνώμων που η επερχόμενη τσεχική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έχει θέσει την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ ως μία από τις προτεραιότητες. Το Κίεβο υπέβαλε αίτηση ένταξης στην ΕΕ λίγο μετά την επίθεση που δέχθηκε από τη Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου και η Επιτροπή ασχολείται με την αίτηση

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας