Μενού Ροή
Washington Post: H Ρωσία μπορεί τελικά να μην ευθύνεται για την επίθεση στους αγωγούς Nord Stream
Μετά από εκρήξεις στα τέλη Σεπτεμβρίου που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στους υποθαλάσσιους αγωγούς που κατασκευάστηκαν για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, οι παγκόσμιοι ηγέτες κατηγόρησαν αμέσως τη Μόσχα για θρασύδειλη και επικίνδυνη πράξη δολιοφθοράς. Πλησίαζε ο χειμώνας και το Κρεμλίνο ήθελε να στραγγαλίσει τη ροή ενέργειας προς εκατομμύρια Ευρωπαίους, σε μια πράξη «εκβιασμού», είπαν ορισμένοι ηγέτες, με σκοπό να απειλήσει τις χώρες να αποσύρουν την οικονομική και στρατιωτική τους υποστήριξη προς την Ουκρανία. Αλλά τώρα, μετά από μήνες έρευνας, πολλοί αξιωματούχοι λένε σε ιδιωτικές συνομιλίες ότι η Ρωσία μπορεί τελικά να μην ευθύνεται για την επίθεση στους αγωγούς Nord Stream, γράφει η Washington Post.

«Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία ότι η Ρωσία βρισκόταν πίσω από τη δολιοφθορά», είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος, επικαλούμενος αξιολόγηση 23 διπλωματών και αξιωματούχων υπηρεσιών πληροφοριών σε εννέα χώρες.

Κάποιοι έφτασαν στο σημείο να πουν πως δεν θεωρούν καν υπεύθυνη τη Ρωσία. Άλλοι, που εξακολουθούν να τη θεωρούν κύρια ύποπτη, υποστήριξαν ότι πιθανώς είναι αδύνατη η διαλεύκανση της υπόθεσης.

Οι ερευνητές χτένισαν τα ερείπια των εκρήξεων, που οδήγησαν σε μια από τις μεγαλύτερες απελευθερώσεις αερίου μεθανίου που έγιναν ποτέ, και ανέλυσαν τα υπολείμματα των εκρηκτικών που ανακτήθηκαν από τον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας. Οι σεισμολόγοι έχουν προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα τριών εκρήξεων στις 26 Σεπτεμβρίου, οι οποίες προκάλεσαν τέσσερις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2.

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η ζημιά ήταν σκόπιμη. Αλλά ακόμη και εκείνοι που έχουν εκ των έσω γνώση των απόρρητων στοιχείων της έρευνας δεν συνδέουν με ασφάλεια τη Ρωσία με την επίθεση, είπαν αξιωματούχοι μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Η έρευνα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη», δήλωσε ομοίως ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας