Μενού Ροή
Ξεκινάει η λειτουργία του Baltic Pipe που ενώνει Πολωνία, Δανία, Νορβηγία

Οι ηγέτες της Πολωνίας, της Δανίας και της Νορβηγίας εγκαινίασαν επίσημα τον αγωγό φυσικού αερίου Baltic Pipe ως ένα σημαντικό βήμα στην πορεία της Πολωνίας και ολόκληρης της Ευρώπης για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία.

Ο αγωγός εγκαινιάστηκε σε τελετή εγκαινίων στο Goleniów της Πολωνίας, στην οποία συμμετείχαν ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda και ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki, η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen και ο υπουργός Ενέργειας της Νορβηγίας Terje Aasland.

«Η εποχή της ρωσικής κυριαρχίας στον τομέα του φυσικού αερίου φτάνει στο τέλος της, η εποχή που σημαδεύτηκε από εκβιασμούς, απειλές και εκβιασμούς», δήλωσε ο Morawiecki, τον οποίο επικαλείται το Euronews. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξαλείψουμε την ενέργεια ως εργαλείο της ρωσικής εξουσίας», πρόσθεσε ο Frederiksen.

Ο Baltic Pipe θα αποτελέσει βασική διαδρομή για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Νορβηγία μέσω της Δανίας στην Πολωνία και τις γειτονικές χώρες. Θα καταστήσει δυνατή την εισαγωγή έως και 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου ετησίως από τη Νορβηγία στην Πολωνία και τη μεταφορά 3 δισ. κυβικών μέτρων αερίου από την Πολωνία στη Δανία.

Η επένδυση κόστισε τουλάχιστον 1.600.000.000 ευρώ, ποσό που καλύφθηκε από τους επενδυτές: Οι πολωνικές και δανικές επιχειρήσεις διανομής Gaz-System και Energinet. Επιπλέον, το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από κονδύλια της ΕΕ.

Ο Baltic Pipe αποτελεί έργο κοινού ενδιαφέροντος από το 2013 και έχει λάβει περίπου 267 εκατ. ευρώ από την ΕΕ μέσω της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη», συμβάλλοντας στην ολοκλήρωση των προπαρασκευαστικών μελετών και των κατασκευαστικών εργασιών που απαιτούνται για το έργο αυτό, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Επίτροπος της ΕΕ για την Ενέργεια, Kadri Simson, χαρακτήρισε τον αγωγό «έργο-κλειδί για την ασφάλεια του εφοδιασμού της περιοχής και αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ για τη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου», το οποίο «θα διαδραματίσει πολύτιμο ρόλο στην άμβλυνση της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης».

Επίσης, συνεχάρη τις πολωνικές και δανικές αρχές για την ολοκλήρωση του έργου και την «επίτευξη ενός σημαντικού ορόσημου για την πολιτική υποδομών της ΕΕ».

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας