Μενού Ροή
Ξεκινάει ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας

Στην επέκταση των αγωγών φυσικού αερίου, εστίασε μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην υπογραφή της συμφωνίας για την έναρξη της κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας (Νέας Μεσημβρίας – Ειδομένη/Γευγελή). Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ολοκληρωθεί το 99% των διαπραγματεύσεων, ενώ έχει ήδη υποβληθεί το σχέδιο συμφωνίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έλεγχο, προκειμένου να διασφαλιστεί η συμβατότητα με το δίκαιο της ΕΕ και αναμένονται τα σχόλια της Κομισιόν. Να σημειωθεί ότι ο διαχειριστής του δικτύου φυσικού αερίου, ΔΕΣΦΑ, προετοιμάζει το market test, το οποίο εκτιμάται ότι θα διεξαχθεί έως τον Σεπτέμβριο.

Εναλλακτικές πηγές

Ο κ. Σκρέκας επεσήμανε επίσης ότι ο συγκεκριμένος αγωγός αποτελεί μέρος της στρατηγικής για τις διαδρομές αερίου και θα μπορούσε να φέρει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού με φυσικό αέριο στους βόρειους γείτονες, μέσω εναλλακτικών διαδρομών, πέραν της Ρωσίας, βοηθώντας και στα σχέδια απολιγνιτοποίησης της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία όπως τόνισε και ο ομόλογός του κ. Νασέρ Νουρεντίνι, σήμερα εξαρτάται από τον λιγνίτη σε ποσοστό 60% με 70%.

Δεν είναι τυχαίο και το ενδιαφέρον αρκετών ενεργειακών εταιρειών από τη Βόρεια Μακεδονία να συμμετάσχουν στο FSRU της Αλεξανδρούπολης, καθώς και στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με αέριο Αλεξανδρούπολη.

Οι αποφάσεις για τον EastMed

Σχετικά με τον EastMed, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Νοτιοανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός, η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης αναμένεται το επόμενο έτος.

Μάλιστα, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στις προοπτικές που δημιουργούνται από τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, ποσό το αναμένεται να δημιουργήσει μόχλευση ύψους 4 δισεκατομμυρίων για έργα εξοικονόμησης και ενεργειακής αναβάθμισης.

Έκανε εκτενή αναφορά στα έργα που πραγματοποιούνται για την προώθηση του φυσικού αερίου, με την αναβάθμιση του δικτύου, αλλά και στη δημιουργία νέων συνδέσεων με γειτονικές χώρες, καθώς για τα επόμενα χρόνια πρόκειται να αποτελέσει το καύσιμο μετάβασης από το λιγνίτη έως την πλήρη διείσδυση των ΑΠΕ.

Σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων, ο κ. Σκρέκας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εκπληρώσει τα σχέδιά της και να υποστηρίξει τις διεθνείς εταιρείες στις οποίες έχουν παραχωρηθεί τα θαλάσσια οικόπεδα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας