Μενού Ροή
Υιοθετεί η Κομισιόν την ελληνική πρόταση για κοινές αγορές φυσικού αερίου

Ανέκρουσε πρύμναν η Κομισιόν και παρά τις Γερμανικές αντιρρήσεις υιοθετεί σύμφωνα με αποκάλυψη του Reuters την πρόταση κοινών προμηθειών φυσικού αερίου που είχε απευθύνει ένα γκρουπ χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου πραγματοποιούν νέο άλμα 10%, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι το «μπλοκάρισμα» του ρωσικού αγωγού Nord Stream 2, θα διαρκέσει πολύ περισσότερο απ’ ότι αρχικώς υπολόγιζαν, η Κομισιόν, αντιλαμβανόμενη έστω και καθυστερημένα, ότι η ισχύουσα «εργαλειοθήκη» μέτρων δεν είναι επαρκής για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, προχωρά σε πιο «ριζοσπαστικές» προτάσεις.

Προτείνει τη διαμόρφωση ενός συστήματος βάσει του οποίου οι χώρες της ΕΕ θα προμηθεύονται από κοινού αέριο, προκειμένου να δημιουργούν στρατηγικά αποθέματα από αυτό.

Πρόκειται επί της ουσίας για την πρόταση που είχαν καταθέσει προ δύο εβδομάδων από κοινού πέντε χώρες του Νότου (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Ρουμανία) ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα,  στην σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Παρά τις ενστάσεις

Η Κομισιόν, έστω και με δύο εβδομάδες καθυστέρηση και παρά τις ενστάσεις από το γερμανικό «μπλοκ» αποδέχεται την πρόταση για κοινή προμήθεια αερίου, όπως προκύπτει από έγγραφο που διαμοιράστηκε στις χώρες-μέλη ενόψει της συνόδου κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη.

«Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν τη θέσπιση ενός πλαισίου για την κοινή προμήθεια στρατηγικών αποθεμάτων αερίου από οντότητες εντός ρυθμιστικού πλαισίου, σε εθελοντική βάση», ανέφερε η Κομισιόν σε έγγραφο που κυκλοφόρησε στις χώρες ενόψει της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη, την οποία είδε το Reuters.

Το σύστημα «θα συνεισφέρει σε μέτρα, συντονισμένα σε επίπεδο ΕΕ, στην περίπτωση πανευρωπαϊκής έκτακτης ανάγκης», ανέφερε.

Στο έγγραφο δεν επιβεβαιώνεται με ποιον τρόπο το σύστημα της κοινής προμήθειας θα λειτουργεί στην πράξη, αλλά αναφέρεται ότι εντάσσεται στις προσπάθειες των Βρυξελλών να ενισχύσουν τα ευρωπαϊκά συστήματα αποθήκευσης αερίου.

«Τα κράτη-μέλη, μέσω κοινής συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο, αναμένεται να έχουν τη δυνατότητα να στηριχθούν σε αποθέματα σε άλλες χώρες στην περίπτωση ανάγκης», αναφέρεται στο έγγραφο.

Οι χαμηλότεροι από τους αναμενόμενους όγκους από τη Ρωσία έχουν οδηγήσει κάποιες χώρες της ΕΕ και ορισμένους βουλευτές να ζητήσουν τη διενέργεια έρευνας για το εάν η Gazprom έχει παρακρατήσει ποσότητες για να οδηγήσει ανοδικά τις τιμές αερίου τους τελευταίους μήνες. Η εταιρία ανέφερε ότι τήρησε όλες τις συμβατικές της υποχρεώσεις για τις προμήθειες, ενώ οι μεγάλοι πελάτες της έχουν πει ότι δεν έχουν ζητήσει πρόσθετες ποσότητες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας