Μενού Ροή
O Γιάννης Γιαρέντης (Chairman & CEO, Renewable Energy Sources Operator & Guarantees of Origin, Greece), μιλά σε πάνελ στην 2η ημέρα του 6oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, στο Ζαππείο Μέγαρο,Αθήνα, Τρίτη 11 Μαϊου 2021.Στο φετινό 6ο Φόρουμ συμμετέχουν 800 υψηλοί καλεσμένοι ομιλητές από 42 χώρες. Το φετινό πρόγραμμα έχει μεγάλη διάρκεια επειδή περιλαμβάνει αρκετές και σημαντικές ενότητες αφιερωμένες στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ
Γ.Γιαρέντης: Πλεόνασμα άνω των 250εκ ευρώ ως το τέλος του 2021 για τον λογαριασμό χρηματοδότησης ανανεώσιμων

Ο πρόεδρος του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης Γιάννης Γιαρέντης μιλώντας στο 3ο φόρουμ Renewable & Storage με θέμα «Νέο περιβάλλον, νέες αγορές, νέοι πρωταγωνιστές στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης» αποκάλυψε ότι ο λογαριασμός χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών (ΕΛΑΠΕ) θα εμφανίσει πλεόνασμα άνω των 250 εκατ. ευρώ στο τέλος του χρόνου ενώ ακόμη και αν μειωθούν (όπως αναμένεται) τα έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων το ισοζύγιο θα παραμείνει θετικό.

Επικαλούμενος τα στοιχεία του δελτίου Ιουνίου – Ιουλίου, ο κ. Γιαρέντης σημείωσε ότι «υπάρχει μια πολύ καλή υγεία στον Ειδικό Λογαριασμό» και ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς «θα καταγραφεί θετικό ισοζύγιο ύψους 250 εκατ. ευρώ, αφαιρούμενων των 70 εκατ. που έχουν τεθεί ως «μαξιλάρι» και όλων των συνεισφορών από βεβαιώσεις παραγωγών, από το πράσινο ντίζελ, ένα έσοδο ύψους 90 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένουμε να νομοθετηθεί και να κεφαλαιοποιηθεί».

Αναφέρθηκε και στην πρόσφατη ανάθεση στον ΔΑΠΕΕΠ της διαχείρισης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, σημειώνοντας ότι το ταμείο αυτό θα στηρίξει συνολικά την ενεργειακή μετάβαση, η οποία ταυτίζεται με τη διαχείριση των ΑΠΕ, την οποία έχει επίσης ο ΔΑΠΕΕΠ.

Επεσήμανε ότι στον ΕΛΑΠΕ υπάρχει ικανό πλεόνασμα να τροφοδοτήσει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο έρχεται να στηρίξει τον καταναλωτή της χαμηλής τάσης, τον απλό επαγγελματία, το νοικοκυριό, το μικρό εμπορικό κατάστημα.

Κάνοντας μια εκτίμηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Διαχειριστής στις νέες συνθήκες της αγοράς, ο κ. Γιαρέντης σημείωσε ότι ο ΔΑΠΕΕΠ ο μεγαλύτερος συμμετέχων μετά από την ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο Ενέργειας αλλά παρ’ ότι εκπροσωπεί το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο και τα περισσότερα GW στην ενδοημερήσια αγορά, δυσκολεύεται να συμμετάσχει επειδή οι υπόλοιποι παίχτες προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και έχουν υποστήριξη σε τραπεζικό ή άλλο επίπεδο, κάτι που ο ΔΑΠΕΕΠ στερείται ως εταιρεία του Δημοσίου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας