Μενού Ροή
Γαλλία: Εκτός λειτουργίας σχεδόν οι μισοί αντιδραστήρες

Σε καιρό ενεργειακής κρίσης σημαντικός αριθμός γαλλικών πυρηνικών αντιδραστήρων έχει τεθεί εκτός λειτουργίας. Βρίσκεται η Γαλλία στα πρόθυρα έλλειψης ρεύματος;

Την ώρα που στη Γερμανία εντείνεται η δημόσια συζήτηση για μια ενδεχόμενη παράταση της λειτουργίας των πυρηνικών αντιδραστήρων με στόχο τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας τον χειμώνα, ο αρχηγός της Κ.Ο. των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Ντιρ εκτιμά ότι η Γαλλία βρίσκεται με το ένα πόδι σε ενεργειακή κρίση. Πιο συγκεκριμένη γίνεται η αντιπρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ, η οποία δηλώνει ότι οι γαλλικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το σύστημα ψύξης.

Περισσότεροι από τους μισούς πυρηνικούς αντιδραστήρες της Γαλλίας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας. Εκπρόσωπος του ομίλου ενέργειας EDF παραδέχεται στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι από τους 56 πυρηνικούς αντιδραστήρες λειτουργούν σήμερα μόλις 27 και αποδίδει την εξέλιξη αυτή σε απαραίτητες εργασίες συντήρησης, οι οποίες δεν έγιναν την εποχή της πανδημίας. Εκτός αυτού ορισμένα πυρηνικά εργοστάσια έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω ρωγμών που έχουν παρουσιάσει. H εκπρόσωπος του ομίλου ωστόσο δεν λέει λέξη για ενδεχόμενα προβλήματα των αντιδραστήρων με την ψύξη. Η υπουργός Ενέργειας Ανιές Πανιέ-Ρινασέ ανακοίνωσε μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι LCI την περασμένη Τετάρτη ότι 18 ατομικά εργοστάσια θα επαναλειτουργήσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Περιορίστηκε η παραγωγή ρεύματος από αντιδραστήρες

Σύμφωνα με την εταιρία EDF είναι φυσιολογικό ορισμένοι αντιδραστήρες να μην παράγουν ρεύμα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.Επειδή όμως ο αριθμός των πυρηνικών εργοστασίων εκτός λειτουργίας είναι σημαντικός, ο γαλλικός όμιλος ηλεκτρικής ενέργειας αναπροσάρμοσε προς τα κάτω τις προβλέψεις για τη φετινή παραγωγή ρεύματος από 300-330 στις 295 – 315 τεραβατώρες.

Το κλείσιμο σημαντικού αριθμού αντιδραστήρων έχει γίνει ήδη αισθητός. Σύμφωνα με δημοσίευση του γαλλικού Υπουργείου Ενέργειας η παραγωγή ρεύματος το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους περιορίστηκε κατά 7,5%. Την ίδια στιγμή οι γαλλικές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν σημαντικά, διαμηνύει το υπουργείο.

Γαλλία και Γερμανία εισάγουν ηλεκτρική ενέργεια η μία από την άλλη. Όπως προκύπτει από τα στατιστικά της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου η Γερμανία εισήγαγε 1,7 τεραβατώρες ρεύμα από τη Γαλλία, που αντιστοιχεί περίπου στο 1,5% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας αυτή την περίοδο. Σε σύγκριση, το δεύτερο τρίμηνο του 2021 οι καθαρές εξαγωγές ρεύματος από τη Γερμανία στη Γαλλία ήταν τουλάχιστον πενταπλάσιες, σύμφωνα με τη γερμανική Υπηρεσία Δικτύων.

Πληρότητα 100% των δεξαμενών φυσικού αερίου τον Νοέμβριο

Σύμφωνα πάντα με τα στατιστικά στοιχεία, η Γερμανία εξήγαγε τον Ιούνιο μεγαλύτερη ποσότητα ρεύματος στη Γαλλία από ότι εισήγαγε από τη γειτονική χώρα. Τα τελευταία δύο χρόνια τον ίδιο μήνα έγινε ακριβώς το αντίστροφο, με τη Γαλλία να εξάγει περισσότερο ρεύμα στη Γερμανία. Έχει ενδιαφέρον ότι σε σύγκριση με πέρυσι η Γαλλία εισήγαγε τους φετινούς χειμερινούς μήνες περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα από τη Γερμανία.

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Ενέργειας οι αυξημένες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ πιο περιορισμένες από ότι οι εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου. Τα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου για τον Μάιο δείχνουν ότι οι φετινές εισαγωγές παρέμειναν λίγο πολύ ίδιες με πέρυσι. Η γαλλίδα υπουργός Ανιές Πανιέ-Ρινασέ ανακοίνωσε πάντως ότι η Γαλλία βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος αναφορικά με την πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου, οι οποίες βρίσκονται σήμερα στο 75 και τον Νοέμβριο θα φθάσουν το 100%.

Ραχέλ Μποσμάιερ, dpa

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας