Μενού Ροή
Γερμανία προς κράτη μέλη: Χρησιμοποιείστε το Ταμείο Ανάκαμψης για την ενεργειακή κρίση

Ανώτεροι αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης στέλνουν σαφές μήνυμα πριν από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες καλώντας τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν απομείνει από την πανδημία του COVID-19 για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αντί να εκδοθεί ευρωομόλογο μέσω κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού.

Την Πέμπτη (19 Οκτωβρίου), οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται για να συζητήσουν τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση. Το περίφημο πρόγραμμα στήριξης των νοικοκυριών και της βιομηχανίας της Γερμανίας, ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχει προκαλέσει ανησυχία και εκκλήσεις για κοινό δανεισμό τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Γερμανία απορρίπτει ρητά κάθε νέα ιδέα κοινού δανεισμού με το επιχείρημα ότι ένα μεγάλο μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ παραμένει ανεκμετάλλευτο, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι την Τετάρτη.

«Υπάρχουν τόσα δισεκατομμύρια ακόμα», είπε αξιωματούχος στους δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι η μερίδα του λέοντος για την ανάκαμψη από τον COVID-19 δεν έχει ακόμη δαπανηθεί.

«Δημιουργήσαμε ένα όργανο που έχει μεγάλη ευελιξία», είπε ο αξιωματούχος.

Καθώς η χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης είναι συνδεδεμένη με τη «χρηματοδότηση της Πράσινης Συμφωνίας», είναι «κομμένη στα μέτρα σας» για την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, πρόσθεσε.

Επιπλέον, η δημιουργία ενός άλλου μέσου θα απαιτούσε πολύ χρόνο, δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα της κρίσης.

«Οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν μήνες», εξήγησε ο ανώτερος αξιωματούχος, με την επικύρωση και στις 27 χώρες της ΕΕ να διαρκεί ακόμη περισσότερο. Στη χειρότερη περίπτωση, το νέο κοινό ταμείο χρέους θα ήταν διαθέσιμο το 2024.

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι απορρίπτουν επίσης κατηγορίες, όπως αυτές του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, ότι το γερμανικό πρόγραμμα στήριξης των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ στρεβλώνει την εσωτερική αγορά της ΕΕ.

Τα δισεκατομμύρια θα κατανεμηθούν «σε τρία χρόνια», είπε, υπογραμμίζοντας ότι η Γερμανία «δεν κάνει κάτι ακραίο».

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας