Μενού Ροή
Γερμανική αντίσταση στα ενεργειακά πρότυπα κτιρίων της ΕΕ

Οι Γερμανοί υπουργοί ενέτειναν την κριτική τους στους προτεινόμενους κανονισμούς της ΕΕ για τα κτίρια, καθώς η υπουργός Στέγασης Klara Geywitz (SPD/S&D) κατέστησε σαφή την αντίθεσή της στις υποχρεωτικές ανακαινίσεις, αφού ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner (FDP/Renew) έκανε παρόμοια σχόλια.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ συζητούν αυτή την περίοδο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την αναθεώρηση της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (EPBD), η οποία θα περιλαμβάνει υποχρεωτικές ανακαινίσεις για τα κτίρια με τη χειρότερη ενεργειακή απόδοση.

Ανώτερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του γερμανικού συνασπισμού, ωστόσο, έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία τους για την εν λόγω μεταρρύθμιση.

«Λέω όχι στα ελάχιστα πρότυπα για κάθε σπίτι χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ποιος ζει σε αυτό, ποιος το κατέχει και για πόσο καιρό μπορεί να εξακολουθεί να χρησιμοποιείται», δήλωσε η Geywitz στη Neue Osnabrücker Zeitung σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, προσθέτοντας ότι η ανακαίνιση είναι μια «τεράστια προσπάθεια που δεν μπορούμε να επιβάλουμε με νομοθεσία».

«Ως εκ τούτου, είμαι επικριτική απέναντι σε αυστηρότερη ρύθμιση, όπως προτείνεται από το Ευρωκοινοβούλιο, πρόσθεσε ο Geywitz.

Τα σχόλιά της έδειξαν για άλλη μια φορά ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να σταματήσει την οδηγία στη σημερινή της μορφή.

Ο τριμερής συνασπισμός της Γερμανίας κατέληξε σε συμφωνία για την απόσυρση της υποστήριξης της ρήτρας της οδηγίας για τα ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης σε μια προσπάθεια να κατευνάσει το FDP που τάσσεται υπέρ της αγοράς.

Η Geywitz, στενη σύμμαχος του καγκελάριου Olaf Scholz (SPD), είχε ήδη αμφισβητήσει τη συνταγματικότητα των υποχρεωτικών ανακαινίσεων τον Μάρτιο. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Lindner, επικεφαλής του FDP, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θεωρεί την οδηγία «επικίνδυνη (…) και όσον αφορά την κοινωνική ειρήνη»

Η γερμανική κυβέρνηση στοχεύει τώρα στην υπερβολική ρύθμιση και τη γραφειοκρατία ως απάντηση στην αυξανόμενη οικονομική πίεση, καθώς μια σειρά από σοκ και απαισιόδοξες προβλέψεις έχουν θολώσει το επιχειρηματικό κλίμα.

Στον απόηχο του διακηρυγμένου αγώνα κατά της γραφειοκρατίας, οι Βρυξέλλες γίνονται όλο και περισσότερο στόχος.

Ιδιαίτερα στελέχη του FDP και υπουργοί όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης Marco Buschmann (FDP) κατηγόρησαν τους κανονισμούς της ΕΕ ότι καταπνίγουν την οικονομία, καθώς επέκριναν ότι η πλειονότητα των κανονισμών στη Γερμανία φέρεται να επιβλήθηκε από τις Βρυξέλλες.

Πηγή: euractiv

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας