Μενού Ροή
Γιατί ο Ερντογάν επενδύει μαζικά σε υδροηλεκτρικά εργοστάσια

Η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς για επενδύσεις στην Τουρκία, δήλωσε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα εγκαίνια 34 υδροηλεκτρικών σταθμών που κατασκευάστηκαν πρόσφατα με εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή 2,3 TWh συνολικά.

Η Τουρκία πρόσθεσε 605 υδροηλεκτρικά συστήματα τις τελευταίες δύο δεκαετίες και υπάρχουν άλλα 125 έργα σε εξέλιξη, δήλωσε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στα επίσημα εγκαίνια 34 μονάδων που ανέθεσε η Γενική Διεύθυνση Κρατικών Υδραυλικών Έργων – DSI, τόνισε ότι η χώρα έχει περιορισμένους πόρους και ότι το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή, την υγεία, την ανάπτυξη και το περιβάλλον και τόνισε τον ρόλο του στην πρόληψη της ξηρασίας. και της φτώχειας.

Οι νέοι υδροηλεκτρικοί σταθμοί έχουν εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή 2,3 TWh συνολικά. Ο Ερντογάν είπε ότι η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς για επενδύσεις στην Τουρκία. Σημείωσε ότι το υψηλότερο φράγμα μέχρι στιγμής, το Yusufeli, πλησιάζει στην ολοκλήρωση. Ο υδροηλεκτρικός σταθμός έχει προγραμματιστεί για ισχύ 540 MW και παραγωγή 1,9 TWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως.

Νεόδμητα υδροηλεκτρικά

Ο Πρόεδρος είπε ότι οι νέες υδροηλεκτρικές μονάδες κοστίζουν 870 εκατομμύρια ευρώ και ότι θα εξοφλήσουν τον εαυτό τους σε έξι χρόνια. Ένα άλλο μεγάλο έργο στα σκαριά είναι το υδροηλεκτρικό συγκρότημα Silvan ισχύος 160 MW, με οκτώ φράγματα. Θα επιτρέψει την άρδευση 235.000 εκταρίων γης, πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Η προσπάθεια είναι μέρος του Έργου Νοτιοανατολικής Ανατολίας (GAP) για την περιφερειακή ανάπτυξη. Το κύριο φράγμα Silvan θα είναι το μεγαλύτερο μετά το φράγμα Ατατούρκ, σύμφωνα με τον Ερντογάν. Η εγκατάσταση στο Ντιγιάρμπακιρ προβλέπεται να χωρέσει 8,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

Δημοπρασία ηλιακής ενέργειας 1,2 GW θα ξεκινήσει σε έως και δύο μήνες

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η Τουρκία είχε εγκαταστήσει 31,5 GW στην υδροηλεκτρική ενέργεια στα τέλη του περασμένου έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Fatih Dönmez μόλις ανακοίνωσε ότι η συνολική ηλεκτρική ισχύς της χώρας έχει ξεπεράσει το 1,01 GW και ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν το 54%. Είπε επίσης ότι η δημοπρασία YEKA GES-5 για ηλιακή ενέργεια θα ξεκινήσει σε έναν ή δύο μήνες για συνδυασμένο 1,2 GW.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας