Μενού Ροή
Η EΕ προσβλέπει στην υποστήριξη του τσεχικού κράτους για νέα πυρηνική μονάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε να διερευνά κατά πόσον η σχεδιαζόμενη κρατική στήριξη για την επέκταση του τσεχικού πυρηνικού σταθμού Dukovany είναι σύμφωνη με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη της έρευνας την Πέμπτη σε δελτίο τύπου. Η σχεδιαζόμενη δημόσια στήριξη περιλαμβάνει ένα χαμηλότοκο κρατικό δάνειο που πρόκειται να καλύψει το κόστος κατασκευής, το οποίο εκτιμάται σε 7,5 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι, σύμφωνα με την προκαταρκτική της αξιολόγηση, το έργο είναι αναγκαίο και ότι η σχεδιαζόμενη στήριξη διευκολύνει την ανάπτυξη των οικονομικών δραστηριοτήτων, αλλά ότι δεν είναι σαφές κατά πόσον είναι σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις και, ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να ξεκινήσει εμπεριστατωμένη έρευνα.

Η ΕΕ δήλωσε ότι θα αξιολογήσει την καταλληλότητα και την αναλογικότητα της στήριξης και τον αντίκτυπό της στον οικονομικό ανταγωνισμό. Σημείωσε ότι η Τσεχική Δημοκρατία και άλλες ενδιαφερόμενες οντότητες μπορούν να υποβάλουν τώρα τις παρατηρήσεις τους επί του θέματος.

Σύμφωνα με tweet του ακόλουθου για θέματα ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τσεχίας στις Βρυξέλλες Václav Nováček, η απόφαση για έρευνα είναι καλή είδηση για την Τσεχική Δημοκρατία, διότι οι επίσημες έρευνες είναι απαραίτητες σε τόσο πολύπλοκες υποθέσεις.

Ο τσεχικός κρατικά ελεγχόμενος όμιλος CEZ Group προκήρυξε τον διαγωνισμό για την κατασκευή νέας μονάδας του πυρηνικού σταθμού τον Μάρτιο. Η κατασκευή της θα ξεκινήσει το 2029 και η δοκιμαστική λειτουργία της θα ξεκινήσει το 2036.

Ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Jozef Síkela δήλωσε ότι η κατασκευή μιας νέας μονάδας στο Dukovany, στη νότια Μοραβία, είναι η μεγαλύτερη επένδυση στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του τελευταίου από τους τρεις πλειοδότες στον πυρηνικό σταθμό. Οι τρεις πλειοδότες είναι η αμερικανική εταιρεία Westinghouse, η γαλλική EdF και η νοτιοκορεατική KHNP.

Λόγω των κινδύνων ασφαλείας, η Τσεχία απέκλεισε τους Κινέζους εργολάβους από την προσφορά στις αρχές του 2021. Τον Απρίλιο του ίδιου έτους, η χώρα απέκλεισε επίσημα τον ρωσικό ενεργειακό όμιλο Rosatom από το να υποβάλει προσφορά και για τη σύμβαση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, ισχυριζόμενη ότι είδε αποδείξεις ότι Ρώσοι μυστικοί πράκτορες εμπλέκονται σε εκρήξεις σε μια τσεχική αποθήκη πυρομαχικών το 2014.

Η πυρηνική ενέργεια παραμένει ένα από τα βασικά μέρη του ενεργειακού μείγματος της Τσεχίας. Επί του παρόντος, η Τσεχική Δημοκρατία διαθέτει έξι αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας σε λειτουργία, οι οποίοι αντιπροσώπευαν το 37,3 % της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2020.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας