Μενού Ροή
Η ενέργεια πάει ..Ουάσινγκτον - Μια πεντάδα έργα και η απόβαση Αμερικανών επενδυτών

Τα μεγάλα ενεργειακά έργα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια για τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Οι ΗΠΑ θέλουν να εμπλακούν πιο ενεργά στην ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας, μέσω μεγάλων επιχειρήσεων, όπως η νέα επένδυση σε ΑΠΕ που σχεδιάζει η εταιρεία 547 από το Τέξας στη Δυτική Μακεδονία (λειτουργεί ήδη πάρκα ανεμογεννητριών στην Πελοπόννησο), η λειτουργία της εταιρείας Advent από τη Βοστώνη, καθώς και οι συζητήσεις της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας πράσινης ενέργειας των ΗΠΑ Invenergy από το Σικάγο (άνοιξε γραφείο στην Αθήνα) για συνεργασία με ελληνικές εταιρείες όπως ο Μυτιληναίος και η ΔΕΗ.

Η συνεργασία 3+1

Οι αξιωματούχοι των δύο χώρων θα συζητήσουν για την πορεία της συνεργασίας 3+1, Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ, ενόψει και της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται στην περιοχή με τα ερωτήματα που εγείρονται για το μέλλον του East Med και την εξέλιξη των ερευνών για την αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Επίσης αναμένεται να συζητηθεί τόσο η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ όσο και αυτή μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου.

IGB και FSRU

Στη συνάντηση θα υπάρξει εκτενής αναφορά και στα έργα που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την Ουάσινγκτον, όπως ο αγωγός IGB, ο πλωτός τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολή (FSRU) και ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ένθερμα και τα τρία έργα, καθώς θεωρούν ότι ενισχύουν τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη και συμβάλλουν με τον τρόπο αυτόν στον περιορισμό της ρωσικής επιρροής στην ευρύτερη περιοχή.

Ποια είναι η 547 Energy

Στο στάδιο της λήψης των τελικών αδειών για αιολικά πάρκα ισχύ βρίσκεται η αμερικανική εταιρεία 547 Energy μαζί με τον Έλληνα συνεργάτη της ENORA, θυγατρικής της εταιρείας ΕΝΤΕΚΑ.

Πρόκειται για αιολικά πάρκα που βρίσκονται στις περιοχές της Ημαθίας, της Κοζάνης και της Πελοποννήσου (στην Αρκαδία και την Αχαΐα) τα οποία έχουν ήδη εξασφαλίσει συμβάσεις σταθερής αποπληρωμής της ενέργειας μέσα από τους διαγωνισμούς της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και βρίσκονται στο τελικό στάδιο ανάπτυξης.

Μέρος των πάρκων, βρίσκεται στο όρος Βέρμιο και είναι τοποθετημένο ακριβώς στην καρδιά της περιοχής της απολιγνιτοποίησης, σηματοδοτώντας τη μετάβαση στη νέα εποχή της πράσινης ενέργειας. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων της αμερικανικής εταιρείας αναμένεται να φτάσει τα 400 έως 450 εκατ. ευρώ.

Η 547 Energy ιδρύθηκε από τον βετεράνο της αγοράς των ΑΠΕ Gabriel Alonso και υποστηρίζεται από την Quantum Energy Partners, ένα αμερικανικό επενδυτικό fund με έδρα το Τέξας, που ειδικεύεται σε επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα στη συμβατική ενέργεια (πετρέλαιο και φυσικό αέριο). Η Quantum Energy Partners ιδρύθηκε το 1998 και έχει προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους άνω των 17 δισ. δολαρίων.

Το όνομα 547 Energy προήλθε από το γεγονός ότι το ανθρώπινο μάτι διακρίνει τα χρώματα σε μήκη κύματος που κυμαίνονται από τα 400 εώς τα 700 νανόμετρα. Στο μήκος των 547 νανόμετρων γίνεται διακριτό το χρώμα "ηλεκτρικό πράσινο" το οποίο και έδωσε το όνομά του στην 547 Energy.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας