Μενού Ροή
Η ενεργειακή κρίση φέρνει την επενδυτική άνοιξη στην Ελλάδα

της Μαρίας Αδαμίδου

Την ίδια ώρα που το ενεργειακό περιβάλλον στην Ευρώπη φέρνει στην επιφάνεια διάφορα σενάρια ύφεσης, αυτές ακριβώς οι συνθήκες κρίσης δημιουργούν μια διαφορετική δυναμική στην Ελλάδα, αυτή της ανάπτυξης.

Μπορεί αυτή η ενεργειακή κρίση να μετατραπεί σε ευκαιρία για την Ελλάδα; Το βέβαιο είναι ότι τα νέα ενεργειακά δεδομένα που βιώνει η Ευρώπη, αλλάζουν άρδην το επενδυτικό περιβάλλον στο νοτιοανατολικό άκρο της  Ευρώπης.

Η Ελλάδα σήμερα πέραν της μετεξέλιξης της σε ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, έχει καταστεί πόλος έλξης σημαντικών επενδύσεων, διεκδικώντας το ρόλο ενός αξιόπιστου εταίρου για τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης στο μέλλον.

Αυτή άλλωστε την ευκαιρία διεκδίκησης για τη χώρα μας, αναγνώρισε και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αφού εκθείασε τις οικονομικές συνθήκες της Ελλάδας, υπογράμμισε με έμφαση ότι η Ελλάδα έχει εξαιρετικά προγράμματα στον τομέα της ενέργειας, σημειώνοντας ότι τα τεράστια κονδύλια που είναι διαθέσιμα στο Ταμείο Ανάκαμψης, θα δώσουν την ευκαιρία για μεγάλες επενδύσεις στο μέλλον. Επενδύσεις, η απήχηση των οποίων θα ξεπερνά τα όρια της χώρας και των Βαλκανίων.

Με την Ευρώπη να αναζητά διακαώς νέες πηγές και οδεύσεις φυσικού αερίου, αλλά και παραγωγούς ΑΠΕ με δυνατότητες εισαγωγής στην ευρωπαϊκή επικράτεια, ο ενεργειακός ρόλος της Ελλάδας αναβαθμίζεται, ο δε ρυθμός των επενδύσεων επιταχύνεται ραγδαία.

FSRU

Μετά τον πρώτο τερματικό σταθμό LNG της Gastrade που θα τεθεί σε λειτουργία περί τα τέλη του 2023, τρία ακόμη FSRU μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης για τη χώρα μας. Motor Oil, Meditarranean Gas και Gastrade επενδύουν στην ανάπτυξη νέων πλωτών τερματικών σταθμών LNG. Αυτό σημαίνει ότι μαζί με τη Ρεβυθούσα που αναβαθμίζεται, η Ελλάδα σε βάθος κάποιων ετών θα διαθέτει πέντε FSRU, πολλαπλασιάζοντας τη δυναμικότητα της σε φυσικό αέριο.

Αγωγοί

Ενισχύεται η ενεργειακή διασύνδεση με τα Βαλκάνια με την αύξηση εξαγωγών φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία μετά την εμπορική λειτουργία του IGB, ενώ παράλληλα αυξάνεται η δυναμικότητα της ηλεκτρικής διασύνδεσης με Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και Ιταλία.

Δημιουργείται ένας νέος ενεργειακός κόμβος που θα εισάγει ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη. Ο EuroAsia Interconnector που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, θα διασυνδέει την Κύπρο με την Ελλάδα σε πρώτη φάση και σε δεύτερη με το Ισραήλ, δημιουργώντας έναν νέο διάδρομο ενέργειας. Στο ίδιο πλαίσιο, σχεδιάζεται η ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου με την Ευρώπη, και πάλι μέσω Ελλάδας, ένα έργο που περιλαμβάνεται στα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και άρα τίθεται σε προτεραιότητα.

Ένα αντίστοιχο project που δρομολογεί η ελληνική κυβέρνηση είναι και η απευθείας ηλεκτρική σύνδεση της Ελλάδας με την Αυστρία και τη Γερμανία. Ένας πράσινος ενεργειακός διάδρομος που θα περνά, είτε από ενδιάμεσες χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια, ή και μέσω Αδριατικής.

Απόρροια αυτού του σχεδίου, είναι η ραγδαία ανάπτυξη των επενδύσεων στην Ελλάδα σε όλο το φάσμα των ΑΠΕ(παραγωγή, αποθήκευση, μεταφορά και διασύνδεση με άλλες χώρες).

Ενδεικτικό των ρυθμών ανάπτυξης είναι ότι τη τρέχουσα χρονιά θα εγκατασταθούν νέα έργα ΑΠΕ 2 GW, μέγεθος το οποίο είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο συγκριτικά με τις νέες μονάδες ΑΠΕ που εντάχθηκαν στο σύστημα τα προηγούμενα τρία χρόνια.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας