Μενού Ροή
Η επιδότηση μεγαλώνει την περικοπή στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ

της Νεφέλης Ζορμπά

Νέα δεδομένα δημιουργεί η απόφαση της κυβέρνησης να περιορίσει ακόμα περισσότερα τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τα οποία αρχικά προορίζονταν για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), προκειμένου να ενισχύσει με 470 εκατ. ευρώ το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Η κοινή απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και του υφυπουργού, Γιώργου Αμυρά, που θα δημοσιευθεί σήμερα, θα προβλέπει ότι πάνω από το 45% των εσόδων από τους ρύπους για το 2021 δεσμεύεται υπέρ του νεοσύστατου Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Σημαντική μείωση

Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό που αντιστοιχεί στον ΕΛΑΠΕ θα διαμορφωθεί σε περίπου 30%, δηλαδή σε σχεδόν 300 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για σημαντική μείωση που κρίθηκε αναγκαία λόγω των διαστάσεων που λαμβάνει η ευρωπαϊκή κρίση στην ενέργεια, καθώς ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προέβλεπε μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες ότι τουλάχιστον το 60% των εσόδων θα διατεθεί για τον ΕΛΑΠΕ.

Προβληματισμός στην αγορά

Πρόκειται, επίσης, για απόφαση που δημιουργεί προβληματισμό στην αγορά ΑΠΕ, κυρίως σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ειδικού λογαριασμού ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν ελλειμματικός.

Ενδεικτικά ήταν τα όσα ανέφερε πριν από δύο εβδομάδες ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, ο οποίος ζήτησε να μην γίνουν βιαστικές κινήσεις που θα οδηγήσουν σε αφαίμαξη του ΕΛΑΠΕ.

Με τα 470 εκατ. ευρώ που θα δεσμεύσει από τους ρύπους η κυβέρνηση προτίθεται να χρηματοδοτήσει την επιδότηση όλων των λογαριασμών χαμηλής τάσης για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου, να υπερδιπλασιάσει το επίδομα θέρμανσης και να διαθέσει περί τα 40 εκατ. ευρώ για τον νέο τετραψήφιο αριθμό ενεργειακής αλληλεγγύης.

Πως θα μοιραστούν

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, για την επιδότηση όλων των λογαριασμών χαμηλής τάσης, με 9 ευρώ για την κατανάλωση Σεπτεμβρίου και με 18 ευρώ για το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, θα χρειαστούν περίπου 330 εκατ. ευρώ.

Μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης θα διατεθούν άλλα 90 εκατ. ευρώ για την αύξηση του φετινού επιδόματος θέρμανσης, το οποίο δικαιούνται περισσότερα από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά, από περίπου 700.000 το 2020.

Για τον τετραψήφιο αριθμό ενεργειακής αλληλεγγύης, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προϋπολογίσει 40 εκατ. ευρώ. Στον τετραψήφιο αριθμό θα μπορούν να καλούν νοικοκυριά που είτε αδυνατούν να πληρώσουν τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος είτε η παροχή τους έχει διακοπεί λόγω οφειλών. Στον αριθμό αυτόν θα μπορούν να απευθύνονται και νοικοκυριά που αδυνατούν να θερμάνουν την κατοικία τους. Το αίτημά τους θα αξιολογείται και εφόσον γίνεται αποδεκτό, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα αναλάβει το κόστος του ρεύματος και της θέρμανσης.

Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας περιμένουν εναγωνίως τη δημοσίευση της ΚΥΑ Σκρέκα – Αμυρά προκειμένου να ξεκινήσουν να εκδίδουν λογαριασμούς που θα έχουν ενσωματωμένη την κρατική επιδότηση.

Η πρώτη ΚΥΑ θα πρέπει να συνοδευτεί και από μία δεύτερη, την οποία θα υπογράψουν οι υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τον τρόπο λειτουργίας και τους δικαιούχους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας