Μενού Ροή
Η εταιρεία διαχείρισης του αγωγού Nord Stream 2 έτοιμη να κηρύξει πτώχευση - Απολύονται οι υπάλληλοι

Η ελβετική εταιρεία που κατασκεύασε τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία στη Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο υποβολής αίτησης χρεοκοπίας, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση, καθώς προσπαθεί να διευθετήσει απαιτήσεις πριν από την προθεσμία για την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στο Nord Stream 2 AG την περασμένη εβδομάδα, αφού η Ρωσία αναγνώρισε δύο αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία πριν από την εισβολή της στη χώρα, η οποία έχει προκαλέσει κύμα οικονομικών κυρώσεων από τη Δύση.

Η εταιρεία, η οποία εδρεύει στην Ελβετία, αλλά ανήκει στον ρωσικό κρατικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom, ολοκλήρωσε πέρσι το πρότζεκτ κόστους 11 δισ. δολ., το οποίο είχε ως  στόχο να διπλασιάσει τις ποσότητες αερίου που θα μεταφέρονταν από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Οι δύο πηγές, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωσαν ότι η Nord Stream 2 AG συνεργάζεται με έναν οικονομικό σύμβουλο για την εκκαθάριση ορισμένων από τις υποχρεώσεις της και θα μπορούσε να ξεκινήσει επίσημα τη διαδικασία χρεοκοπίας σε ελβετικό δικαστήριο σύντομα.

Η Nord Stream 2 AG δεν απάντησε στο αίτημα του Reuters και η Gazprom αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο αγωγός μήκους 1.230 χιλιομέτρων (767 μίλια) δεν είχε αρχίσει να λειτουργεί εμπορικά επειδή εκκρεμούσε η πιστοποίηση στη Γερμανία, η οποία την περασμένη εβδομάδα πάγωσε την διαδικασία ως αποτέλεσμα της κλιμακούμενης κρίσης στην Ουκρανία.

Η Gazprom πλήρωσε το μισό κόστος κατασκευής του Nord Stream 2, με το υπόλοιπο του έργου του αγωγού 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων να χρηματοδοτείται από τη βρετανική μεγάλη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Shell (SHEL.L) , την αυστριακή OMV (OMVV.VI) , τη γαλλική Engie και τη γερμανική Uniper (UN01). DE) και Wintershall DEA (WINT.UL).

Με τη βοήθεια χρηματοοικονομικού συμβούλου, ανέφερε μία εκ των πηγών, η εταιρεία "κλείνει" ανοικτούς λογαριασμούς υποχρεώσεών της και πιθανόν να υποβάλει αίτηση πτώχευσης σε ελβετικό δικαστήριο ακόμη και εντός της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, αλλά και με βάση δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας της Ελβετίας Guy Parmelin, και οι 140 υπάλληλοι της εταιρείας έχουν ήδη απολυθεί.
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας