Μενού Ροή
Η Γερμανία έτοιμη να δημιουργήσει στρατηγικά αποθέματα άνθρακα και φυσικού αερίου

Καθώς η Ρωσία εξαπέλυε την επίθεσή της στην Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι ξαναζούσαν σκηνές από μια άλλη εποχή. Η Γερμανία θα θεσπίσει τώρα νόμους για τη διασφάλιση στρατηγικών ενεργειακών αποθεμάτων, ώστε να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία.

«Περαιτέρω μέτρα βρίσκονται καθ’ οδόν για τον επόμενο χειμώνα, περιλαμβανομένης της εξασφάλισης ενός αποθέματος φυσικού αερίου με τέτοιο τρόπο ώστε οι ιδιοκτήτες των αποθηκών να είναι υποχρεωμένοι να έχουν τις αποθήκες γεμάτες πριν από την έναρξη του χειμώνα», εξήγησε ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

«Ο νόμος για το σκοπό αυτό συντάσσεται και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί επίσης άμεσα, ώστε να αγοράζεται φυσικό αέριο το καλοκαίρι», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις 24 Φεβρουαρίου.

Αλλά οι ανησυχίες του Χάμπεκ εν μέσω μιας ιστορικά σημαντικής γερμανικής απροθυμίας να στηριχθεί στις ρωσικές ενεργειακές εξαγωγές δεν τελειώνουν εδώ.

«Η Γερμανία εξαρτάται κατά 50% από τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως η χώρα θα διαχειριστεί τα αποθέματα άνθρακα με το ίδιο τρόπο που σχεδίαζε για το φυσικό αέριο.

Παρ’ όλα αυτά, τουλάχιστον για τον φετινό χειμώνα, ο Χάμπεκ προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των Γερμανών πολιτών που φοβούνται μήπως σβήσει η θέρμανση στα διαμερίσματά τους.

«Η Γερμανία είναι επαρκώς εφοδιασμένη με πηγές ενέργειας», ξεκαθάρισε ο Χάμπεκ.

«Αν υπάρχει καλή είδηση σε μια τέτοια μέρα, είναι ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός στη Γερμανία είναι ασφαλής», εξήγησε. Πρόσθεσε ακόμη ότι θα κάνει «ό,τι μπορεί» για να παραμείνει η κατάσταση ως έχει.

Αν και το 35% των εισαγωγών πετρελαίου της χώρας προέρχεται από τη Ρωσία, το εθνικό απόθεμα της Γερμανίας θα εξασφάλιζε τον εφοδιασμό για 90 ημέρες, ακόμη και αν σταματούσε η προμήθεια εντελώς. Ενώ η Γερμανία εξαρτάται κατά 55% από τις ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου, τα επίπεδα αποθήκευσης έχουν σταθεροποιηθεί.

«Μπορούμε τώρα να πούμε ότι θα περάσουμε με ασφάλεια αυτόν τον χειμώνα. Η προμήθεια φυσικού αερίου είναι ασφαλής ακόμη και στην περίπτωση που οι τιμές συνεχίσουν να εκτοξεύονται στα ύψη ή η Ρωσία μειώσει ή διακόψει εντελώς την προμήθεια φυσικού αερίου», δήλωσε ο Χάμπεκ. Καθώς περίπου το ήμισυ των εισαγωγών λιθάνθρακα της Γερμανίας προέρχεται από τη Ρωσία, η κυβέρνηση θα εισάγει ένα απόθεμα για να εγγυηθεί την ασφάλεια του εφοδιασμού.

Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έδειξε ότι η Γερμανία πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων «το συντομότερο δυνατό» και να επιταχύνει την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η τρέχουσα κρίση θα μπορούσε να ωθήσει τη Γερμανία να κάνει γρήγορα ό,τι είναι απαραίτητο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου.

«Η τεμπελιά με την οποία αντιμετωπίζονται και επιδιώκονται ορισμένα πράγματα στη Γερμανία, για παράδειγμα η ανάπτυξη ενός φιλικού προς το κλίμα ενεργειακού εφοδιασμού, υποβάλλεται τώρα σε ένα σκληρό τεστ πραγματικότητας».

Η Γερμανία θα πρέπει να διαφοροποιήσει τον εφοδιασμό της. «Αυτό περιλαμβάνει την πρόσθετη κατασκευή τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Γερμανία, ώστε να μπορούμε να ρυθμίσουμε τον ενεργειακό εφοδιασμό στο έδαφος του κράτους μας και να εγγυηθούμε την κυριαρχία».

Η Γερμανία έχει ήδη αρχίσει να ζυγίζει τις επιλογές της, διασφαλίζοντας τον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο, καθώς οι ρωσικές εισαγωγές θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο μετά την ρωσική επίθεση. «Ναι, μπορεί», απάντησε ο Χάμπεκ όταν ρωτήθηκε αν η Γερμανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια πλήρη διακοπή των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

«Υπάρχουν επιλογές για τη Γερμανία να αποκτήσει αρκετό φυσικό αέριο και άλλους πόρους χωρίς τη Ρωσία», δήλωσε ο Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι αυτό θα οδηγούσε πιθανότατα σε υψηλότερες τιμές.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο ενεργειακής πολιτικής Tagesspiegel Background, το υπουργείο Οικονομίας και Κλίματος (BMWK) θα ξεκινήσει δημοπρασίες για τις λεγόμενες μακροπρόθεσμες επιλογές, σύμφωνα με τις οποίες οι εταιρείες λιανικής πώλησης φυσικού αερίου πληρώνονται για να παρακρατούν τα αποθέματα φυσικού αερίου αντί να τα εμπορεύονται.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει τις «συμβάσεις αλληλεγγύης» σε χώρες όπως η Πολωνία, η Ιταλία ή η Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων διμερών συμφωνιών παράδοσης για την αποφυγή ελλείψεων. Προβλέπονται συνολικά εννέα συμβάσεις αλληλεγγύης σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ για την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

Οι συμβάσεις θα περιλαμβάνουν ειδικές διατάξεις για τους «προστατευόμενους πελάτες», συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών, των νοσοκομείων και των συστημάτων τηλεθέρμανσης. Ωστόσο, τα αποθέματα φυσικού αερίου στις περισσότερες γειτονικές χώρες της Γερμανίας βρίσκονται επίσης σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γεγονός που θα μπορούσε να καταστήσει δύσκολη την άμεση ανακούφιση, πρόσθεσε το Tagesspiegel Background.

Βασικό στοιχείο των νέων πηγών εισαγωγής θα είναι το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), του οποίου οι παραδόσεις στην Ευρώπη από χώρες όπως το Κατάρ ή οι ΗΠΑ έχουν ήδη αυξηθεί ραγδαία κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας