Μενού Ροή
Η Γερμανία και η Τσεχία δεσμεύονται για αλληλεγγύη κατά τη διάρκεια έλλειψης φυσικού αερίου

Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ, είναι επίσης βασική χώρα διαμετακόμισης φυσικού αερίου. Καθώς ελλοχεύει μια έλλειψη φυσικού αερίου τον προσεχή χειμώνα, οι γείτονές της είναι επιφυλακτικοί για τη μείωση των εξαγωγών. Οι συνθήκες αλληλεγγύης με το Βερολίνο θεωρούνται ζωτικής σημασίας από τους γείτονές του για να διασφαλιστεί ότι το αέριο θα συνεχίσει να ρέει.

«Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι πιο σημαντική από ποτέ στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση. Αυτό περιλαμβάνει επίσης στενότερο συντονισμό μεταξύ των άμεσων γειτόνων», εξήγησε τη Δευτέρα (11 Ιουλίου) ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπουργός Οικονομίας και Κλιματικής Δράσης της Γερμανίας.

Τη Δευτέρα, οι ροές μέσω του Nord Stream 1 σταμάτησαν εντελώς λόγω της έναρξης δεκαήμερης περιόδου συντήρησης. Στο παρελθόν, μια προσωρινή μείωση των ροών αντισταθμίστηκε με την ανακατεύθυνση μέσω της Ουκρανίας και της Πολωνίας. Ωστόσο – οι ροές μέσω της Ουκρανίας μειώθηκαν επίσης τη Δευτέρα και οι ροές μέσω της Πολωνίας σταμάτησαν πριν από εβδομάδες.

Ήδη, οι αναλυτές σημειώνουν ότι ελάχιστο φυσικό αέριο θα έρθει από τη Ρωσία τον Ιούλιο. «Ο Ιούλιος θα είναι ένας εξαιρετικά χαμηλός μήνας ροής φυσικού αερίου για την Gazprom, ακόμη και αν ο NordStream1 επανέλθει σε λειτουργία σε δέκα ημέρες», έγραψε στο Twitter ο αναλυτής φυσικού αερίου της ICIS, Τομ Μάρζεκ-Μάνσερ.

«Η Ευρώπη δεν θα διχαστεί από τις ενέργειες της Ρωσίας», δήλωσε ο Χάμπεκ. Και όμως – λίγα συμφέροντα είναι τόσο ισχυρά όσο εκείνα της γερμανικής βιομηχανίας, η οποία ασκεί πιέσεις εδώ και μήνες για να συνεχίσει να λαμβάνει φυσικό αέριο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ήδη, ο Κριστιάν Κούλμαν, πρόεδρος της ένωσης χημικών βιομηχανιών VCI, ζήτησε τη διασφάλιση των προμηθειών βιομηχανικού αερίου, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της ύπαρξης θέσεων εργασίας – και, κατά συνέπεια, των εισοδημάτων των νοικοκυριών.

«Για την κοινωνία έχει μεγαλύτερη αξία από την πλήρη διασφάλιση της ιδιωτικής παροχής φυσικού αερίου», δήλωσε στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Οι γείτονες

Οι γειτονικές χώρες της Γερμανίας ανησυχούν, όπως είναι φυσικό, ότι το Βερολίνο μπορεί να δώσει προτεραιότητα στα βιομηχανικά συμφέροντα έναντι της προστασίας των γειτόνων του.

Άλλωστε, η Γερμανία έθεσε την Gazprom Germania υπό κυβερνητικό έλεγχο σε μια ιστορική πρωτιά για να προστατεύσει τη βιομηχανία της από τη διάλυση πολύτιμων μακροπρόθεσμων συμβάσεων φυσικού αερίου.

Η Δανία και η Αυστρία έχουν ήδη συνάψει συμφωνίες αλληλεγγύης, οι οποίες καθορίζουν τις διαδικασίες σε περίπτωση έλλειψης φυσικού αερίου. Η Τσεχία ελπίζει να τις προσχωρήσει.

«Είναι σαφές ότι η συνεργασία με τη Γερμανία, μέσω της οποίας μας έρχεται σχεδόν όλο το φυσικό αέριο, θα είναι απαραίτητη για εμάς προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Γιόζεφ Σίκελα, υπουργός βιομηχανίας και εμπορίου της Τσεχίας.

Σύμφωνα με την κοινή συμφωνία που υπογράφουν τόσο το Βερολίνο όσο και η Πράγα, οι χώρες «γνωρίζουν πολύ καλά ότι η αλληλεγγύη θα είναι μια βασική αρχή που θα πρέπει να ακολουθηθεί σε περίπτωση έλλειψης προμηθειών φυσικού αερίου».

«Ως εκ τούτου, πρόκειται να οριστικοποιήσουμε τη συμφωνία σχετικά με τα μέτρα αλληλεγγύης για τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού με φυσικό αέριο μεταξύ των χωρών μας πριν από την έναρξη της επερχόμενης χειμερινής περιόδου», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ο Σίκελα πρόσθεσε: «Η καλύτερη αντίδραση στη χρήση της ενέργειας ως όπλο από τη Ρωσία είναι η ενότητα και η αλληλεγγύη της ΕΕ που θα διασφαλίσει ότι ακόμη και οι πιο ευάλωτες χώρες θα έχουν αρκετό φυσικό αέριο σε περίπτωση αναστολής των προμηθειών».

Με τις γερμανικές καλοκαιρινές διακοπές να πλησιάζουν και τους γραφειοκράτες να προσβλέπουν σε σημαντικές διακοπές, ο χρόνος μπορεί να είναι πολύτιμος.

Προς το παρόν, τα αποθέματα φυσικού αερίου της Τσεχίας είναι γεμάτα κατά 75%. Επιπλέον, η κυβέρνηση νοίκιασε στην Ολλανδία δυνατότητες εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου αξίας ενός τρίτου της ετήσιας κατανάλωσης της Τσεχίας.

Αυτό θα συμπληρωθεί από μια εκστρατεία εξοικονόμησης ενέργειας για τα νοικοκυριά και υποχρεωτική εξοικονόμηση ενέργειας για τη βιομηχανία, σύμφωνα με τον Τσέχο υπουργό.

Η Ελβετία, ένας άλλος άμεσος γείτονας που εξαρτάται από τις ροές φυσικού αερίου μέσω της Γερμανίας, εξακολουθεί να επεξεργάζεται μια συμφωνία με το ίδιο το Βερολίνο.

Πηγή: .euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας