Μενού Ροή
Η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται νέο νομοσχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας

Η Γερμανία προχωρά με το δικό της νόμο για την εξοικονόμηση ενέργειας, εν μέσω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες σχετικά με την εμβληματική οδηγία της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση (EED), σύμφωνα με έγγραφα που έχει δει η EURACTIV.

Τη Δευτέρα (17 Οκτωβρίου), ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να παρουσιάσει έναν «πολύ φιλόδοξο νόμο για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης».

Ένα σχέδιο ήταν έτοιμο από τον Ιούνιο, αλλά η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να συμφωνήσει σε αυτό, λόγω της απροθυμίας του φιλελεύθερου FDP, όπως καταλαβαίνει η EURACTIV.

Αλλά παρά την πίεση του Σολτς για περισσότερη φιλοδοξία, το σχέδιο που είδε η EURACTIV δείχνει ότι η Γερμανία μπορεί να υπολείπεται των στόχων της ΕΕ που διαπραγματεύονται επί του παρόντος στις Βρυξέλλες.

Μέχρι το 2030, η Γερμανία στοχεύει να εξοικονομήσει 500 τεραβατώρες (TWh) ενέργειας χάρη στα μέτρα που προβλέπονται στο νέο νόμο, αριθμός που αντιστοιχεί σε στόχο εξοικονόμησης ενέργειας 9%.

Ενώ αυτό είναι σύμφωνο με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον ΕΕΕ, που κατατέθηκε τον Ιούλιο του 2021, η φιλοδοξία της ΕΕ για το επίπεδο έχει έκτοτε αναθεωρηθεί προς τα πάνω λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Το 2021, η Επιτροπή πρότεινε μείωση της τελικής χρήσης ενέργειας κατά 9% από το 2020 έως το 2030. Ο στόχος αυτός αυξήθηκε σε 13% σύμφωνα με το σχέδιο REPowerEU της Επιτροπής που παρουσιάστηκε τον Μάιο. Τον Ιούνιο, οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν σε μια κοινή θέση που παρέμεινε στον στόχο του 9%, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τον στόχο του 14,5% τον Σεπτέμβριο.

Στις Βρυξέλλες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προετοιμάζονται για δύσκολες διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση της ΕΕD πριν από το τέλος του έτους.

«Ξεκαθαρίσαμε στο Συμβούλιο ότι έχουμε μια ισχυρή κοινή θέση στο Κοινοβούλιο, και το Συμβούλιο γνωρίζει ότι πρέπει να κινηθεί», δήλωσε ο Νιλς Φούγκλσανγκ, Δανός ευρωβουλευτής που είναι ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Κοινοβουλίου για το EED.

Ο Φούγκλσανγκ έκανε τα σχόλια αυτά στις 13 Οκτωβρίου στο πλαίσιο ενημέρωσης της επιτροπής βιομηχανίας του Κοινοβουλίου μετά τον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων για την EED.

Νέος γερμανικός νόμος για την ενεργειακή απόδοση

Εν τω μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική ευθεία για την υιοθέτηση του δικού της νόμου για την ενεργειακή απόδοση. Και το Υπουργείο Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος αναγνωρίζει ότι ο νόμος μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστεί μετά την έγκριση του EED.

Το έγγραφο που είδε η EURACTIV προβλέπει στόχους πρωτογενούς και τελικής ενέργειας για το 2030, το 2040 και το 2045. Οι στόχοι αυτοί θα πρέπει να είναι συμβατοί με τους «εθνικούς κλιματικούς στόχους» και να αντιστοιχούν στην «τρέχουσα πρόταση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση του EED.

Μέχρι το 2030, ο νόμος υπόσχεται εξοικονόμηση τουλάχιστον 500 TWh. Το γερμανικό κοινοβούλιο θα ενημερώνεται «τακτικά» για το επίπεδο προόδου και θα αποφασίζει «εάν είναι απαραίτητο» εάν ο συνδυασμός των μέσων θα πρέπει να προσαρμοστεί.

Από το 2024, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να εξοικονομεί ετησίως τελική ενέργεια 45 TWh. Εν τω μεταξύ, τα γερμανικά κρατίδια πρέπει να εξοικονομούν 5 TWh ετησίως. Καθώς ορισμένα είναι μεγαλύτερα από άλλα, το φορτίο θα κατανεμηθεί «κατάλληλα». Σύμφωνα με το έγγραφο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να ομαδοποιήσει τα μέτρα της έως τον Μάρτιο του 2023 σε ένα σχέδιο δράσης για την ενεργειακή απόδοση.

Οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να πρωτοστατήσουν, υπογραμμίζεται στο έγγραφο. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τα κρατίδια και οι δήμοι πρέπει να θεσπίσουν μέτρα για την εξοικονόμηση του 2% της τελικής χρήσης ενέργειας ετησίως.

Οι εταιρείες που καταναλώνουν πάνω από 10 γιγαβατώρες (GWh) ενέργειας ετησίως πρέπει να εφαρμόζουν συστήματα διαχείρισης ενέργειας και να θεσπίζουν μέτρα που κρίνονται οικονομικά λογικά. Οι μικρότερες εταιρείες που καταναλώνουν 2,5 GWh πρέπει να διεξάγουν ενεργειακούς ελέγχους.

Επιπλέον, οι εταιρείες πρέπει είτε να αποφεύγουν την απορριπτόμενη θερμότητα στις διαδικασίες παραγωγής είτε να την χρησιμοποιούν οι ίδιες, εφόσον αυτό είναι οικονομικά λογικό. Πρέπει επίσης να ενημερώνουν τους διαχειριστές του δικτύου τηλεθέρμανσης, οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια για τη θέρμανση κατοικιών.

Τα κέντρα δεδομένων θα υποχρεωθούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα. Τα νέα κέντρα δεδομένων πρέπει να χρησιμοποιούν το 40% της απορριπτόμενης θερμότητας, που παράγεται από τους διακομιστές κατά την κανονική λειτουργία τους. Τα μεγαλύτερα κέντρα που καταναλώνουν 1 Megawatt, 100 Kilowatt για τα δημόσια, πρέπει να εφαρμόζουν, να επικυρώνουν και να πιστοποιούν συστήματα διαχείρισης ενέργειας.

Τέλος, εταιρείες όπως οι χαλυβουργίες και οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίες καλύπτονται από το σύστημα εμπορίας εκπομπών (ETS) της ΕΕ και προηγουμένως εξαιρούνταν, θα υπόκεινται επίσης σε υποχρεωτικά μέτρα ενεργειακής απόδοσης.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας