Μενού Ροή
Η Ιταλία επενδύει στην καθαρή ενέργεια

Η κυβέρνηση επενδύει στην καθαρή ενέργεια, εκτός από το φυσικό αέριο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο, προκειμένου να καταστεί ενεργειακά ανεξάρτητη και να γίνει ο ενεργειακός κόμβος της Ευρώπης.

Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι (Αδέλφια της Ιταλίας/ECR) δήλωσε στους ψηφοφόρους πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου ότι θέλει να καταστήσει την Ιταλία, ιδίως τον νότο, «ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης», επενδύοντας σε «διαρθρωτικές λύσεις» για να επιτύχει πρωτίστως πλήρη ενεργειακή ανεξαρτησία.

«Με λίγη εξυπνάδα και με πόρους που θα δαπανηθούν σωστά, θα μπορούσαμε να κάνουμε τον Νότο τον ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης», δήλωσε η Τζόρτζια Μελόνι κατά την εναρκτήρια ομιλία της στη Γερουσία.

Στην «τραγωδία της ενεργειακής κατάστασης, μπορεί να υπάρξει μια μικρή μεγάλη ευκαιρία. Σκέφτομαι τους αγωγούς φυσικού αερίου (…) και στη συνέχεια τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε.

«Το επόμενο έτος θα υπάρξει έκρηξη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε την Τρίτη στη EURACTIV Ιταλίας ο Τζιάνι Σιλβεστρίνι, επιστημονικός διευθυντής της Λέσχης του Κιότο. «Ήδη φέτος θα έχουμε περίπου 3.000 μεγαβάτ περισσότερα, τα αποτελέσματα έρχονται. Πρέπει να τρέξουμε και να παράγουμε μεταξύ 7.000 και 8.000 μεγαβάτ καθαρής ενέργειας ετησίως», είπε.

Στις 5 Οκτωβρίου, η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε τη θετική περιβαλλοντική συμβατότητα οκτώ έργων για εμφυτεύματα ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με δυναμικότητα 314 μεγαβάτ.

Πολλά άλλα βρίσκονται στη διαδικασία έγκρισης, τόσο για την ηλιακή ενέργεια, η οποία, σύμφωνα με τον Σιλβεστρίνι, αποτελεί προτεραιότητα στην Ιταλία, όσο και για την αιολική και τη γεωθερμική ενέργεια.

«Υπάρχουν σήμερα καινοτόμες λύσεις, χάρη στις νέες τεχνολογίες, που θα διευκολύνουν τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», εξήγησε ο Σιλβεστρίνι.

Από το 2014 έως το 2021, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ιταλία ανήλθε σε περίπου 38% και, λόγω της ξηρασίας και της επακόλουθης κατάρρευσης της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας, το ποσοστό αυτό θα μειωθεί φέτος. Ωστόσο, «τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί εκθετικά», αν ακολουθηθεί ο οδικός χάρτης που ξεκίνησε η κυβέρνηση Ντράγκι και βρίσκεται τώρα στα χέρια της κυβέρνησης Μελόνι.

Για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι της Ευρώπης για μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2050 και για να αποκτήσει η Ιταλία ανεξαρτησία από το ξένο, και ιδίως το ρωσικό, φυσικό αέριο, θα πρέπει να αυξήσει πάρα πολύ τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πέραν των δικών της ενεργειακών αναγκών, η ιταλική κυβέρνηση φιλοδοξεί να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη και, ως εκ τούτου, να εξάγει ενέργεια σε άλλα κράτη μέλη και πέραν αυτών.

Μέσα στην επόμενη δεκαετία, «η Ιταλία θα έχει μεγάλη παραγωγή καθαρής ενέργειας και θα είναι απαραίτητο να συμμετάσχει σε ενεργειακές ανταλλαγές με άλλες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Σιλβεστρίνι, εξηγώντας ότι ανάλογα με τις εποχές και την προκύπτουσα ποσότητα ενέργειας που παράγεται, η Ιταλία θα μπορεί να εξάγει και να εισάγει ανάλογα με τις ανάγκες.

(Federica Pascale | EURACTIV.it)

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας