Μενού Ροή
Η Κομισιόν ζητά παράταση της ρήτρας διαφυγής για ένα χρόνο

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την επόμενη Δευτέρα να παραταθεί για έναν ακόμα χρόνο η αναστολή της ισχύος των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα, ανέφεραν στο Politico τρεις αξιωματούχοι της E.E. την Πέμπτη.

Οι κανονισμοί, οι οποίοι προβλέπουν τον περιορισμό των ελλειμμάτων στο 3% του ΑΕΠ και του δημόσιου χρέους στο 60%, ανεστάλησαν κατά το ξεκίνημα της πανδημίας, ώστε να δοθεί στις κυβερνήσεις δημοσιονομικός χώρος για να τονώσουν τις οικονομίες των κρατών-μελών.

Ωστόσο, καθώς πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες ανέκαμψαν το 2021, οι Bρυξέλλες στόχευαν να επαναφέρουν τους κανονισμούς στο τέλος της φετινής χρονιάς. Το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία ανέτρεψε τα σχέδια αυτά, με την Κομισιόν να δηλώνει στις αρχές Μαρτίου ότι θα περιμένει ως τον Μάιο για να αποφασίσει.

Οι διαφωνίες ανάμεσα στον Ευρωπαίο επίτροπο για Οικονομικά Θέματα Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος είναι υπέρ της παράτασης της ρήτρας διαφυγής και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος τάσσεται υπέρ της επιστροφής της δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθυστέρησαν την απόφαση της Κομισιόν.

Όταν οι επίτροποι συναντήθηκαν αυτή την Τετάρτη, έλαβαν τελικά την απόφαση να παρατείνουν για ένα χρόνο τη ρήτρα διαφυγής αλλά παράλληλα συμφώνησαν να κρατήσουν υπό πιο αυστηρή εποπτεία τις υπερχρεωμένες χώρες, ανέφεραν οι πηγές του Politico.

Oι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα συζητήσουν την προτεινόμενη παράταση την Τρίτη, αλλά πιθανότατα δεν θα καταλήξουν σε κοινή απόφαση, τόνισε ένας αξιωματούχος.

Τα ελλείμματα και το χρέος των κρατών-μελών της ευρωζώνης συρρικνώθηκαν οριακά το 2021 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αλλά παραμένουν πάνω από τα μέσα προ πανδημίας επίπεδα του 5,1% και 95,6%, αντίστοιχα, σύμφωνα με τη Eurostat.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας