Μενού Ροή
"Η Κρήτη δεν μπορεί να δεχτεί άλλες ηλεκτρικές διασυνδέσεις" - Το μήνυμα Μανουσάκη (ΑΔΜΗΕ) για το σχέδιο της Eunice

Μήνυμα ότι η Κρήτη δεν μπορεί να δεχτεί άλλες ηλεκτρικές διασυνδέσεις στέλνουν κορυφαία στελέχη του ΑΔΜΗΕ στο φόντο της συζήτησης που έχει ξεκινήσει, με αιχμή την πρόταση του Greece – Africa Power Interconnector για σύνδεση της Ελλάδας και βέβαια της ΕΕ με την Αίγυπτο μέσω Κρήτης.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά το σύστημα της Κρήτης κρίνεται ως ασθενές, λόγω μεγέθους, σε σχέση με άλλα ηπειρωτικά συστήματα και έτσι δεν μπορεί να υποστηρίξει σύνδεση μεγάλης κλίμακας. Ήδη, σημειώνεται ότι με τη μεγάλη διασύνδεση με την Αττική με τάση 500 KV DC και η διασύνδεση 150 kV AC 2x200 MVA μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου αλλά και τη σχεδιαζόμενη με την Κύπρο φτάνει στα όριά του. Μάλιστα, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη σε περιπτώσεις συμβάντων σε μια υποτιθέμενη εκδοχή κι άλλης διασύνδεσης θα τίθεται σε κίνδυνο το όλο σύστημα της Μεγαλονήσου και άρα πολλών υποδομών, αλλά και των άλλων διασυνδέσεων. Τονίζεται, δε, ότι περιορισμοί και ρίσκα υπάρχουν από την ίδια τη φύση των τεχνολογιών συνεχούς ρεύματος που χρησιμοποιούνται στις διεθνείς διασυνδέσεις. Όσο κι αν εξελίσσονται οι τεχνολογίες αυτές συνεχούς ρεύματος, αφορούν ισχυρά και μεγάλα συστήματα κι όχι ενός μεγάλου συστήματος όπως πχ της Αιγύπτου με ένα πιο ασθενές όπως της Κρήτης..

Στο μεταξύ μιλώντας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, από το βήμα του Power & Gas Forum ανέφερε ότι ο Διαχειριστής έχει ήδη καταρτίσει ένα δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης που προβλέπει επενδύσεις 5 δισ. ως το 2030 με στόχο να αυξήσει τον ηλεκτρικό χώρο από τα 17 σε 28 γιγαβάτ.

Να σημειωθεί ότι όπως έχει αναφέρει στο παρελθόν ο κ. Μανουσάκης στόχος του ΑΔΜΗ είναι να ενισχύσει τις διασυνδέσεις με χώρες όπως η Ιταλία και οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Πρόκειται για τη δεύτερη διασύνδεση με την Ιταλία με στόχο να υποδιπλασιαστει η μεταφερόμενη ενέργεια, τη νέα διασύνδεση με την Αλβανία μέσω νέας γραμμής 400 kV και την αναβάθμιση της διασύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία, που αποτελεί κρίσιμο κόμβο στο Σύστημα των Δυτικών Βαλκανίων, Κατασκευάζεται επίσης η νέα διασύνδεση με τη Βουλγαρία που θα υπερτριπλασιάσει τη μεταφερόμενη ενέργει, ενώ στο πλάνο είναι ο ΑΔΜΗΕ να συμβάλει και ως επενδυτής, αλλά και προσφέροντας τη μεγάλη τεχνογνωσία του, στα μεγάλα διηπειρωτικά έργα που ωριμάζουν τώρα, τη διασύνδεση Ελλάδας Κύπρου-Ισραήλ και τη διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου.

Όπως έχει αναφέρει η διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με promoter τον Euroasia Interconnector είναι ώριμο έργο, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συμφωνήσει επί της αρχής να διαθέσει 657 εκατ. ευρώ μέσω του Connecting Europe Facility. Ο ΑΔΜΗΕ συνδράμει το έργο παρέχοντας τεχνογνωσία στον φορέα υλοποίησης.

Επίσης έχει αναφέρει ότι η ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου βρίσκεται στα πρώτα μελετητικά στάδια, υπάρχει όμως ισχυρή πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Ήδη, συνεργάζεται με τον Διαχειριστή του Συστήματος της Αιγύπτου EETC για την τεχνική και οικονομική βιωσιμότητα του έργου με στόχο την ένταξη του έργου στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία RePowerEU. Πρόκειται για ένα έργο που καταρχήν έχει συμφωνηθεί ότι θα βασίζεται στην πρόταση GREGY, όπως έχει αναφέρει ο κ. Μανουσάκης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας