Μενού Ροή
Η Πολωνία επιδοτεί τον άνθρακα για να αποτρέψει την κερδοσκοπία των τιμών

Η κυβέρνηση θέλει να επιδοτήσει τον άνθρακα για τους οικιακούς και στεγαστικούς συνεταιρισμούς εν μέσω της αύξησης των τιμών του άνθρακα και των ελλείψεων που προκαλεί το ρωσικό εμπάργκο άνθρακα, ανακοίνωσε την Τρίτη η υπουργός Ενέργειας Άννα Μόσκουα.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, οι καταναλωτές θα μπορούν να αγοράζουν έως και τρεις τόνους άνθρακα ανά νοικοκυριό σε μέγιστη τιμή 996 ζλότυ (214 ευρώ). Οι πωλητές που θα διατηρήσουν την τιμή σε αυτό το επίπεδο θα λάβουν αποζημίωση έως 750 ζλότυ (161 ευρώ).

«Δεν θα δοθούν χρήματα απευθείας στο χέρι του πολίτη», δήλωσε η Μόσκουα, εξηγώντας ότι για να επωφεληθούν από την επιδότηση, οι καταναλωτές θα πρέπει είτε να αγοράσουν τον άνθρακα από έναν πωλητή που εντάχθηκε στο πρόγραμμα επιδότησης είτε να τον παραγγείλουν από το κατάστημα του Πολωνικού Ομίλου Μεταλλείων (PGG).

Από τον Απρίλιο, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Πολωνία εισήγαγε την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού άνθρακα, ο οποίος χρησιμοποιείται κυρίως για τη θέρμανση σπιτιών και ορισμένων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Αυτό συνέβαλε στην άνοδο των τιμών, καθώς οι ελλείψεις στην αγορά οδήγησαν σε κερδοσκοπία των τιμών. Ενώ ο άνθρακας από το ορυχείο κοστίζει περίπου 1.000 ζλότυ (214 ευρώ), οι έμποροι άνθρακα συχνά προσέφεραν το προϊόν σε διπλάσια ή τριπλάσια τιμή.

Το συνολικό κόστος του προγράμματος επιδότησης θα ανέλθει σε 3 δισεκατομμύρια ζλότυ (περίπου 643 εκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού.

Το 2021, η Πολωνία εισήγαγε περίπου έξι εκατομμύρια τόνους ρωσικού άνθρακα, γεγονός που απέφερε στις ρωσικές εταιρείες έσοδα ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων (479.555.000 ευρώ). Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αντικαταστήσει τον ρωσικό άνθρακα με προμήθειες από τις ΗΠΑ, την Κολομβία, την Ινδονησία και τη Νότια Αφρική.

Το νομοσχέδιο που εισάγει το πρόγραμμα επιδοτήσεων θα πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο και να υπογραφεί από τον πρόεδρο πριν τεθεί σε ισχύ.

Aleksandra Krzysztoszek | EURACTIV.pl

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας