Μενού Ροή
Η προς Αιτωλοακαρνάνες ομιλία του Άδωνι - Ο Αχελώος και τα έργα ΑΠΕ

του Γιώργου Νέλλα,

Στη σκληρή «έδρα» του Αγρινίου, απέναντι σ’ ένα ακροατήριο που τάσσεται αναφανδόν εναντίον των νέων υδροηλεκτρικών έργων στον Αχελώο, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Μεσοχώρας, ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης εξέπεμψε χθες καθαρό μήνυμα υπέρ της προώθησης έργων παραγωγής ενέργειας.

«Είναι ζήτημα εθνικής επιβίωσης το να υποστηρίζουμε τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», τόνισε σε συνέδριο τοπικής εφημερίδας φροντίζοντας μάλιστα να προβάλει την ομιλία του live μέσω της σελίδας του στο facebook ώστε να καταγραφούν σε εθνικό επίπεδο τα προς Αιτωλοακαρνάνες μηνύματά του.

Αρχικά, ο υπουργός Ανάπτυξης ξεκαθάρισε ότι ο χαρακτηρισμός «μουρλοί» που είχε χρησιμοποιήσει σε τηλεοπτική του εμφάνιση αναφερόμενος σε εκείνους που αντιδρούν σε οποιοδήποτε έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δεν αναφερόταν στους κατοίκους της Αιτωλοακαρνανίας.

«Κακώς ερμηνεύτηκε για τον Αχελώο και σας ζητώ συγγνώμη γι’ αυτό», είπε ξεκαθαρίζοντας ότι όταν έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση αναφερόταν σε κατοίκους των Αγράφων που αντιδρούν στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην περιοχή τους.

Δικαίωμα η προσφυγή

Ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε ότι οι κάτοικοι της Αιτωλοακαρνανίας έχουν «δικαίωμα» να ανησυχούν για τον Αχελώο, ετάχθη όμως αναφανδόν υπέρ νέων έργων ΑΠΕ, υπό την – προφανή - προϋπόθεση ότι τηρούνται οι όροι που προβλέπονται από την περιβαλλοντική νομοθεσία. Προέτρεψε μάλιστα να μην γίνεται συνέχεια προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ο Αχελώος είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα) ώστε να μην μπλοκάρονται τα έργα παραγωγής ΑΠΕ.

Η επίσκεψη του κ. Γεωργιάδη στο Αγρίνιο και οι προαναφερθείσες δηλώσεις ερμηνεύονται στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία ως τμήμα της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση να λειάνει τις αντιδράσεις των Αιτωλοακαρνάνων ώστε να ολοκληρωθεί το κατά 90% έτοιμο από το 2001 (!) υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στη Μεσοχώρα Τρικάλων, ισχύος 160 MW.

Για την ολοκλήρωση του έργου της Μεσοχώρας που ενδιαφέρει σφόδρα και τη ΔΕΗ αφού έχει επενδύσει ήδη σχεδόν 300 εκατ. ευρώ, έχει αναλάβει δέσμευση ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αναθέτοντας το χειρισμό της υπόθεσης στον (Τρικαλινό…) υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας