Μενού Ροή
Η βιομηχανική πτώση σώζει τη συμμόρφωση της Γερμανίας με τους κλιματικούς στόχους του 2022

Η γερμανική βιομηχανία μείωσε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 10% το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, επιτρέποντας στη χώρα να παραμείνει σύμφωνη με το συνολικό στόχο της για τις εκπομπές, παρά τις πρόσθετες εκπομπές από την αυξημένη  ηλεκτροπαραγωγή με καύση άνθρακα.

Ενώ οι εκπομπές στη βιομηχανική παραγωγή μειώθηκαν, σε άλλους τομείς σημειώθηκε αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου – ιδίως στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών- με τους τελευταίους να μην επιτυγχάνουν συνεχώς τους στόχους που ορίζονται στον εθνικό νόμο για το κλίμα.

Συνολικά, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειώθηκαν κατά 1,9% το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα νούμερα της Γερμανικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.

Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον τομέα της βιομηχανίας οφειλόταν, ωστόσο, κυρίως στη μειωμένη παραγωγή, καθώς και στην υποκατάσταση των τοπικά παραγόμενων ενεργοβόρων παραρτημάτων με εισαγωγές.

«Η ελαφρά μείωση των εκπομπών που κατέγραψε η Γερμανία κατά το έτος της ενεργειακής κρίσης οφείλεται κυρίως σε αποτελέσματα εξοικονόμησης ενέργειας και σε μείωση της παραγωγής στη βιομηχανία εντάσεως ενέργειας – όχι σε μέτρα προστασίας του κλίματος», δήλωσε ο Simon Müller, επικεφαλής της σημαίνουσας δεξαμενής σκέψης Agora Energiewende.

Σύμφωνα με το Reuters, η συνολική βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία ήταν μόλις 0,6% χαμηλότερη το 2022 σε σχέση με το 2021, αλλά λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, σε ορισμένους ενεργοβόρους κλάδους σημειώθηκε απότομη μείωση.

Για το συντηρητικό κόμμα της αντιπολίτευσης CDU/CSU (ΕΛΚ), η μείωση της παραγωγής στις ενεργοβόρες βιομηχανίες δεν αποτελεί λόγο για πανηγυρισμούς.

«Ειδικά στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, διακυβεύονται περίπου 800.000 θέσεις εργασίας», προειδοποίησε σε ανακοίνωσή της η Julia Klöckner, εκπρόσωπος για την οικονομική πολιτική της ομάδας του κόμματος στο γερμανικό κοινοβούλιο.

«Η Γερμανία ως βιομηχανικός τόπος βρίσκεται σε κίνδυνο», είπε η ίδια.

Ο τομέας των μεταφορών και των κτιρίων χάνει τους νόμιμους στόχους του

Εν τω μεταξύ, περιβαλλοντικές ΜΚΟ άσκησαν έντονη κριτική για την αύξηση των εκπομπών στον τομέα των μεταφορών, ο οποίος επανειλημμένα δεν συμμορφώνεται με τους στόχους του κλάδου που έχουν τεθεί στον εθνικό νόμο για το κλίμα.

Όπως ορίζει ο νόμος, το υπουργείο Μεταφορών πρέπει τώρα να αναπτύξει ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης – κάτι που, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, ο υπουργός Μεταφορών Volker Wissing (FDP/Renew Europe) δεν έκανε επαρκώς ούτε για το προηγούμενο έτος.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα, είναι σαφές ότι ο Volker Wissing δημιουργεί τη δική του πραγματικότητα», δήλωσε ο Jörg-Andreas Krüger, πρόεδρος της γερμανικής περιβαλλοντικής οργάνωσης NABU.

«Δεν μπορεί πλέον να αναμένεται ότι θα αναπτύξει σοβαρές φιλοδοξίες για την προστασία του κλίματος κατά τη διάρκεια της θητείας του», πρόσθεσε ο Krüger.

Οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ επέκριναν επίσης την ανεπαρκή μείωση των εκπομπών στον κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος επίσης υπολείπεται των νομικών του στόχων.

«Η παραβίαση του νόμου συνεχίζεται: Για τρίτη φορά τώρα, ο κατασκευαστικός τομέας αποτυγχάνει να εκπληρώσει τους νόμιμους στόχους του», δήλωσε στη EURACTIV η Elisabeth Staudt της ΜΚΟ Deutsche Umwelthilfe.

«Χωρίς δεσμευτικούς στόχους ανακαίνισης του κατασκευαστικού αποθέματος και χωρίς την άμεση διακοπή της εγκατάστασης συστημάτων θέρμανσης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση», πρόσθεσε η ίδια.

Αυξημένη χρήση άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας

Ωστόσο, ενώ οι μεταφορές και τα κτίρια υπολείπονται των στόχων τους, η μεγαλύτερη αύξηση των εκπομπών σημειώθηκε στον τομέα της ενέργειας, ο οποίος καλύπτει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και τη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού-θερμότητας.

Αυτό οφειλόταν κυρίως στην αύξηση της χρήσης άνθρακα, καθώς η χώρα μείωσε την παραγωγή ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου, καθώς και την πυρηνική παραγωγή λόγω της εθνικής σταδιακής κατάργησης.

«Παρά τη συνολική μείωση της χρήσης ενέργειας, ιδίως στη βιομηχανία, η αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου λόγω της αυξημένης χρήσης του λιθάνθρακα και του λιγνίτη στην ενεργειακή βιομηχανία είναι εμφανής από το καλοκαίρι του 2022», δήλωσε ο Dirk Messner, επικεφαλής της Γερμανικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να το αντιμετωπίσει με ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα – αλλά το έργο πρέπει να αντιμετωπιστεί από το σύνολο της κοινωνίας», πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής, η επέκταση της ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υστερεί κατά πολύ σε σχέση με αυτό που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης.

«Πρέπει να καταφέρουμε να εγκαταστήσουμε τριπλάσια ισχύ από ό,τι έχουμε σήμερα, προκειμένου να αυξήσουμε το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή στο 80% έως το 2030», δήλωσε ο Messner.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας