Μενού Ροή
ΙΕΑ: Μια χρονιά ρεκόρ για τις ΑΠΕ - Επιπλέον 290 GW στο τέλος του 2021

Ήταν μία ακόμη χρονιά-ρεκόρ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) παρά την πανδημία Covid-19 και το αυξημένο κόστος πρώτων υλών σε όλον τον κόσμο.

Όπως αναφέρει ο Guardian, περίπου 290 GW νέας δυναμικότητας παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως με τη μορφή ανεμογεννητριών και ηλιακών συλλεκτών, έχει εγκατασταθεί σε όλον τον κόσμο φέτος, ξεπερνώντας το προηγούμενο περσινό ρεκόρ.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις, η παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα υπερβεί εκείνη των ορυκτών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας μαζί, μέχρι το 2026.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΕΑ, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 95% της αύξησης της παγκόσμιας ικανότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τώρα έως το τέλος του 2026, με την ηλιακή ενέργεια να παρέχει περίπου το ήμισυ της αύξησης.

Στα 4.800 GW το 2026

Η έκθεση της IEA για την αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, προβλέπει ότι η ισχύς ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας του πλανήτη θα εκτιναχθεί σε περισσότερα από 4.800 GW έως το έτος 2026, μια αύξηση άνω του 60% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020.

Η χωρητικότητα αναφέρεται στη μέγιστη ποσότητα ενέργειας που μπορούν να παράγουν οι εγκαταστάσεις και όχι σε αυτό που αναγκαστικά παράγουν.

Η Κίνα πρόκειται να είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της παραγωγικής ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον IEA, με την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ινδία να ακολουθούν πίσω.

Εξετάζοντας τη μεγαλύτερη εικόνα, ο IEA είπε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να αντιπροσωπεύουν «σχεδόν το 95% της αύξησης της παγκόσμιας ισχύος ισχύος έως το 2026».

«Έχουμε αναθεωρήσει την πρόβλεψή μας από ένα χρόνο νωρίτερα», ανέφερε η έκθεση, «καθώς η ισχυρότερη πολιτική υποστήριξη και οι φιλόδοξοι κλιματικοί στόχοι που ανακοινώθηκαν για το COP26 αντισταθμίζουν τις τρέχουσες τιμές ρεκόρ των εμπορευμάτων που έχουν αυξήσει το κόστος κατασκευής νέων αιολικών και ηλιακών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας