Μενού Ροή
ΙΕΑ: Οι επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια αναμένεται να ξεπεράσουν για πρώτη φορά αυτές στην παραγωγή πετρελαίου

Οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια θα επεκτείνουν το προβάδισμά τους έναντι των δαπανών για τα ορυκτά καύσιμα το 2023, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), με τα ηλιακά έργα να αναμένεται να ξεπεράσουν για πρώτη φορά τις δαπάνες για την παραγωγή πετρελαίου.

Η ετήσιες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν ένα τέταρτο από το 2021 σε σύγκριση με την αύξηση κατά ένα 15% αυτών για τα ορυκτά καύσιμα, αναφέρει ο οργανισμός που έχει την έδρα του στο Παρίσι στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Επενδύσεις στην Ενέργεια.

Περίπου το 90% αυτών των δαπανών για την καθαρή ενέργεια προέρχεται από προηγμένες οικονομίες και την Κίνα, γεγονός το οποίο σηματοδοτεί ωστόσο το χάσμα που υπάρχει στον κόσμο μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών, καθώς οι επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να είναι οι διπλάσιες από τα επίπεδα που χρειάζονται για να επιτευχθούν μηδενικές εκπομπές ως τα μέσα του αιώνα.

“Η καθαρή ενέργεια κινείται γρήγορα – γρηγορότερα από ό,τι αντιλαμβάνονται πολλοί”, δήλωσε ο διευθυντής του IEA Φατίχ Μπιρόλ.

“Σε κάθε δολάριο που επενδύεται στα ορυκτά καύσιμα, αντιστοιχούν περίπου 1,7 δολάρια που πηγαίνουν τώρα στην καθαρή ενέργεια. Πριν από πέντε χρόνια η αναλογία αυτή ήταν ένα προς ένα”, σημείωσε.

Περίπου 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια πρόκειται να επενδυθούν παγκοσμίως στην ενέργεια το 2023, από τα οποία πάνω από 1,7 τρισεκατομμύρια αναμένεται να πάνε στις ανανεώσιμες πηγές, στην πυρηνική ενέργεια, στα ηλεκτρικά οχήματα και στη βελτίωση της απόδοσης.

Τα υπόλοιπα, ή περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, θα δοθούν στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα, η ζήτηση για τον οποίο θα φτάσει και σε υψηλό όλων των εποχών ή το εξαπλάσιο του επιπέδου που χρειάζεται το 2030 για να επιτευχθούν μηδενικές εκπομπές ως το 2050.

Οι τρέχουσες δαπάνες για τα ορυκτά καύσιμα είναι σημαντικά υψηλότερες από αυτό που θα έπρεπε για να επιτευχθεί ο στόχος των μηδενικών εκπομπών ως τα μέσα του αιώνα, επισήμανε ο IEA.

Το 2023, οι δαπάνες για την ηλιακή ενέργεια αναμένεται να ανέλθουν σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο τη μέρα ή περίπου 380 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση.

“Αυτό στέφει πραγματική ενεργειακή υπερδύναμη την ηλιακή ενέργεια. Αναδύεται ως το μεγαλύτερο εργαλείο που διαθέτουμε για γρήγορη απανθρακοποίηση ολόκληρης της οικονομίας”, ανέφερε σε ανακοίνωση ο Ντέιβ Τζόουνς, επικεφαλής πληροφοριών δεδομένων στο Ember, ένα think tank για την ενέργεια.

“Η ειρωνεία είναι ότι κάποια από τα μέρη με τον περισσότερο ήλιο στον κόσμο έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα επενδύσεων στην ηλιακή ενέργεια”, σημείωσε.

Ο οργανισμός δεν διατύπωσε ρητά την πρόβλεψή του από το 2021 ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να χρηματοδοτούν νέα έργα προμήθειας πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα αν ο κόσμος θέλει να επιτύχει μηδενικές εκπομπές ως τα μέσα του αιώνα.

Ο οργανισμός παραγωγών πετρελαίου ΟΠΕΚ δηλώνει ότι τα αιτήματα του IEA να σταματήσουν οι επενδύσεις στο πετρέλαιο υπονομεύουν την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια και την ανάπτυξη. Επιστήμονες και ακτιβιστές για το κλίμα διεθνώς προειδοποιούν ότι η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων επιδεινώνει τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας