Μενού Ροή
ACER: Οφέλη 34 δισ. ευρώ ετησίως από την ολοκληρωμένη αγορά ηλεκτρισμού στην ΕΕ - Καμπανάκι για τις παρεμβάσεις

Το Target Model και η ενοποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ έχει επιφέρει μείωση στις τιμές και συνολικά  οφέλη που υπολογίζονται σε 34 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της ΕΕ (ACER).https://extranet.acer.europa.eu/Official_documents/Acts_of_the_Agency/Publication/ACER's%20Final%20Assessment%20of%20the%20EU%20Wholesale%20Electricity%20Market%20Design.pdf Μάλιστα οι οι Ρυθμιστές ενέργειας της ΕΕ, περιγράφουν 13 μέτρα για την άμβλυνση της τρέχουσας κρίσης τιμών.Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (29 Απριλίου): «Ενώ οι τρέχουσες συνθήκες που επηρεάζουν το ενεργειακό σύστημα της ΕΕ απέχουν πολύ από το ‘φυσιολογικό’, ο ACER διαπιστώνει ότι ο σημερινός σχεδιασμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν ευθύνεται για την τρέχουσα κρίση».

«Αντιθέτως, οι ισχύοντες κανόνες της αγοράς έχουν συμβάλει σε κάποιο βαθμό στην άμβλυνση της τρέχουσας κρίσης, αποφεύγοντας έτσι την περικοπή της ηλεκτρικής ενέργειας ή ακόμη και τις διακοπές ρεύματος σε ορισμένες περιοχές», προσθέτει ο οργανισμός, εκτιμώντας τα οφέλη σε 34 δισ. ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο.

«Η εκτίμηση του ACER είναι ότι ο σημερινός σχεδιασμός της αγοράς αξίζει να διατηρηθεί», αναφέρει η έκθεση, προειδοποιώντας για τα «παρεμβατικά μέτρα» που υιοθετούνται σε περιόδους πολέμου και κινδυνεύουν να στρεβλώσουν την κανονική λειτουργία της χονδρικής αγοράς σε καιρό ειρήνης.

«Ως γενικός κανόνας, ο ACER θεωρεί ότι όσο πιο παρεμβατική είναι η προσέγγιση, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα στρέβλωσης της αγοράς», προσθέτει η έκθεση, προειδοποιώντας ότι οι κυβερνητικές κινήσεις για τη μείωση των τιμών της ενέργειας «μπορεί να περιορίσουν τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα» σε καινοτόμες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα που είναι απαραίτητες για την ενεργειακή μετάβαση.

«Όσον αφορά την τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ευρώπη, εμείς ως ACER δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι ο περιορισμός των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας θα λύσει τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα. Αντίθετα, μπορεί να κινδυνεύσει να τα επιδεινώσει», προειδοποίησε ο διευθυντής της ACER Κρίστιαν Ζίγκλερσεν, αναφερόμενος στα μέτρα που υιοθετήθηκαν πρόσφατα στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Η έκθεση του ACER αναγνωρίζει επίσης ότι απαιτούνται ορισμένες βελτιώσεις για να διασφαλιστεί ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα επιτύχει τους στόχους της ΕΕ για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές. Επιπλέον, καταγράφει 13 μέτρα που μπορούν να λάβουν οι κυβερνήσεις για να καταστήσουν την αγορά λιγότερο ευμετάβλητη και ανθεκτική στο μέλλον. Σε αυτά εντάσσει την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσω καθεστώτων στήριξης και εταιρικών συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης προτείνει την προστασία των ευάλωτων αλλά και την αύξηση της ρευστότητας στις αγορές κα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας