Μενού Ροή
Αγωνία επιχειρήσεων για το “κούρεμα” επιδοτήσεων - “Σύμμαχος” η πτώση της κατανάλωσης

Σε λίγα 24ωρα κατά πάσα πιθανότητα αναμένεται να ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις για το ρεύμα σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις για το Φεβρουάριο με τις ενδείξεις να παραπέμπουν σε βαθύ “ψαλίδι” για τις μεγάλες καταναλώσεις, τουλάχιστον στα νοικοκυριά.

Ερώτημα που “καίει” είναι το ενδεχόμενο να περιοριστούν σημαντικά οι επιδοτήσεις σε επαγγελματικά τιμολόγια και βέβαια τι θα γίνει συνολικά με το ενεργειακό στους καταναλωτές στη Μέση Τάση.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση σε μια κρίσιμη πολιτικά περίοδο θα πρέπει να κινηθεί πάνω στις κατευθύνσεις της Κομισιόν που έχει επισημάνει την ανάγκη για αλλαγή του μοντέλου των επιδοτήσεων με κατάργηση της οριζόντιας στήριξης αλλά και τις συστάσεις άλλων διεθνών οργανισμών (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ κτλ) για αναίρεση των όποιων “οριζόντιων” δράσεων στήριξης. Πάντως η προώθηση πιο στοχευμένων μέτρων, με τη μηδενική επιδότηση για καταναλώσεις άνω των 500KWh είναι στο τραπέζι.

Το “πακέτο” Ιανουαρίου

Υπενθυμίζεται ότι για τον Ιανουάριο και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας ανεξαρτήτως παρόχου, η κλιμακωτή επιδότηση διαμορφώθηκε ως εξής:

  • έως 500 κιλοβατώρες: 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα)

  • από 501 έως 1.000 κιλοβατώρες: 280 ευρώ ανά μεγαβατώρα / Όσοι ρίξουν τη μέση ημερήσια κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα

  • πάνω από 1.001 κιλοβατώρες 190 ευρώ ανά μεγαβατώρα / Όσοι ρίξουν τη μέση ημερήσια κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα

  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφούμε σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 378 ευρώ /MWh

Οι επιδοτήσεις για επαγγελματικά τιμολόγια

  • Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35KVa και κατανάλωση έως τις 2.000KWh, η επιδότηση για τον μήνα Ιανουάριο ανέρχεται στα 292 Euro/ΜWh. Απορροφούμε σχεδόν το 80% της αύξησης.

  • Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 134Euro/MWh.

  • Για τους φούρνους ανεξαρτήτως παροχής ισχύος και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης η επιδότηση ανέρχεται στα 292 Euro/MWh.

  • Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 330 Euro/MWh με αποσσόφηση έως και του 92% της αύξησης.

Η αξία της επιδότησης για τον Ιανουάριο ανέρχεται σε 840 εκατ. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Για νοικοκυριά μόνο ανέρχεται σε 470 εκατ. ευρώ.

Φυσικό Αέριο - Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους τους οποίους θα προμηθεύσει με φυσικό αέριο, θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh. Το μέτρο αφορά σε 700.000 νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Πλέον, όμως,  τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Βέβαια οι χρεώσεις των παρόχων του Φεβρουαρίου είναι χαμηλές, σε προπολεμικά σχεδόν επίπεδα, όχι όμως στα επίπεδα τιμών. Αναπόφευκτα με δεδομένες και τις ευρωπαϊκές συστάσεις μειώνονται συνολικά και οι ανάγκες για επιδοτήσεις, κάτι που όμως συμπίπτει με μια κρίσιμη πολιτικά περίοδο.

Επίσης ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα το κόστος ρεύματος είναι δυσβάσταχτο, ειδικά για τις επιχειρήσεις και ειδικά τις βιομηχανίες με σύνδεση στη Μέση Τάση, που παράλληλα βλέπουν να καθυστερεί η σχετική  νομοθετική κατοχύρωση του πλαισίου ενισχύσεων για τα “πράσινα διμερή συμβόλαια”.

Πτώση της κατανάλωσης

Μόνος σύμμαχος, όπως φαίνεται, ειδικά,  για τις επιχειρήσεις είναι η μείωση της κατανάλωσης.

Με βάση τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για το Δεκέμβριο, νέα πτώση καταγράφει η κατανάλωση ενέργειας με τη μεγαλύτερη μείωση να προέρχεται από το δίκτυο (-15,6%). Επίσης, κατά 1,5% μειώθηκε η ζήτηση στους πελάτες υψηλής τάσης. Υπενθυμίζεται ότι η συνολική ζήτηση συνεχίζει να καταγράφει μια πτώση από τον περασμένο Ιούνιο(11,78%), -13,17% τον Ιούλιο.

Σε σχέση με την παραγωγή υπάρχει αναπόφευκτα, λόγω πτώση και της ζήτησης, μείωση, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021, σε ποσοστό 21,93%.

Στο μίγμα το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει το 40,8%, οι ΑΠΕ το 35,6% και η λιγνιτική παραγωγή το 15,9%. Να σημειωθεί πως σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021 ο λιγνίτης κατέγραψε αύξηση 28,8%. Αντιθέτως, το ίδιο διάστημα η υδροηλεκτρική παραγωγή μειώθηκε κατά 64% και το φυσικό αέριο κατά 17,6%. Οι εισαγωγές εκτοξεύτηκαν κατά 31,37%, ενώ οι εξαγωγές κατέγραψαν μείωση 42,86%.

Σε σχέση με τα μερίδια στην αγορά

  • η ΔΕΗ κατέχει το 63,24%,

  • η Μυτιληναίος 7,52%,

  • η ΗΡΩΝ 6,76%,

  • η ELPEDISON 6,01%,

  • η NRG 4,57%,

  • η ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ 2,42%,

  • η ΖΕΝΙΘ 2,15%,

  • η WATT AND VOLT 2,11%,

  • η VOLTERRA 1,82%,

  • η VOLTON 1,02%

  • και 2,37% ΛΟΙΠΟΙ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας