Μενού Ροή
Γιατί τον επόμενο μήνα θα έρθει μεγάλη πτώση στην τιμή του ρεύματος

Έσπασε και το φράγμα των 25 ευρώ/ MWh η τιμή φυσικού αερίου στον Ολλανδικό δείκτη TTF ωστόσο η ελληνική χονδρεμπορική αγορά παραμένει, παρά την πτώση, συγκριτικά με άλλους μήνες, με βάση τα στοιχεία που αναγράφει η ΡΑΑΕΥ, η ακριβότερη σε σχέση με τις άλλες αγορές της Ευρώπη.

Είναι ενδεικτικό ότι τον περασμένο μήνα - όταν διαπραγματεύονταν τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου, η τιμή TTF είχε ξεκινήσει τη Δευτέρα 3/4/23 στα 51,784 ευρώ/MWh για να κλείσει στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα, στις 28/4/23 στα 38,538 ευρώ/MWh.

Στο ρεύμα, πάντως, σε μηνιαία βάση η χονδρική τιμή είναι λίγο πάνω από τα 105 ευρώ/MWh την ώρα που κράτη όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία έχουν αντίστοιχες τιμές στα 82,03 ευρώ/MWh, στα 78,01, στα 79.08, στα 92,35,

Κύρια αιτία για το φαινόμενο είναι το ότι οι μονάδες φυσικού αερίου τιμολογούν, μεταξύ άλλων και με βάση την τιμή TTF του προηγούμενου μήνα κι έτσι καθυστερεί η ενσωμάτωση των μειώσεων. Ωστόσο με δεδομένο ότι τον τρέχοντα μήνα που εκπνέει αύριο γίνεται προμήθεια για παραδόσεις Ιουνίου εκτιμάται ότι στη λιανική στα νέα τιμολόγια που θα ανακοινωθούν στις 20/6 θα υπάρχει σαφής αποκλιμάκωση..

Σημαντική παράμετρο στις τιμές παίζουν βέβαια και οι ΑΠΕ καθώς περίπου 1 GW νέων “πράσινων” υποδομών δίνει ρεύμα στο δίκτυο. έτσι μάλιστα εκτιμάται ότι υπάρχει πλήρης κάλυψη στη ζήτηση. Βέβαια η τάση μείωσης στην κατανάλωση θέτει σε συναγερμό τους αρμόδιους φορείς και τους Διαχειριστές για το ενδεχόμενο να τεθεί και πάλι ζήτημα ευστάθειας λόγω υπερβολικής εισροής φορτίου στο σύστημα. Έτσι έχει εκπονηθεί σχετικό πλάνο, όπως το Πάσχα, ώστε εάν χρειαστεί μια σειρά από μονάδες να τεθούν εκτός ώστε να μην υπάρξει “μπλακ άουτ”.

Εξαγωγές

Άλλη μια σημαντική παράμετρος της αγοράς, όπως διαμορφώνεται τώρα, είναι η εκτόξευση των εξαγωγών. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 132,46% έναντι του Απριλίου 2022, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 23,05%.

Πάντως η τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας να είναι σήμερα η υψηλότερη στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα διαμορφώνεται στα 111,25 ευρώ/MWh, μετά από μία άνοδο κατά 25,9%, σε σχέση με τα επίπεδα της Δευτέρας. Στο ελληνικό ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα κυριαρχεί το φυσικό αέριο με μερίδιο 33,5%, ακολουθούμενο από τις ΑΠΕ με μερίδιο 28,1%, ενώ η συμμετοχή του λιγνίτη σχεδόν μηδενίζεται, καθώς έπεσε στο 0,8% και τα υδροηλεκτρικά συνεισφέρουν 6,5%. Οι εισαγωγές καλύπτουν το 27,1%, ενώ ελάχιστες είναι οι εξαγωγές, μόλις 0,6%, αφού οι υψηλές εγχώριες τιμές στη χονδρική αγορά προσελκύουν αυτόματα τις φθηνότερες εισροές ηλεκτρικής ενέργειας από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αποτρέπουν τις εξαγωγές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας