Μενού Ροή
Αποκάλυψη: Μετά τα σούπερ μάρκετ η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκινάει έρευνα για την χονδρική της ενέργειας

Με την συμπλήρωση ακριβώς ενός έτους από την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δείχνει να αποφασισμένη να κάνει το επόμενο βήμα και μετά το σκανάρισμα της λιανικής του ρεύματος ετοιμάζεται να μπει και στον έλεγχο της χονδρικής.

Μάλιστα η πρωτοβουλία αυτή φαίνεται ότι έρχεται με αφορμή την προσπάθεια που καταβάλει για την συγκράτηση του κύματος ακρίβειας, αμέσως μετά τον αιφνιδιαστικό έλεγχο που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες της σε σούπερ μάρκετ και βιομηχανίες τροφίμων, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Θεσσαλία. Τα στελέχη της Επιτροπής ξεκίνησαν τους ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσουν τους λόγους των απότομων ανατιμήσεων προϊόντων, όπως ο καφές, το γάλα, οι μαρμελάδες και τα δημητριακά. Το κομμάτι δηλαδή των τροφίμων που έχει να κάνει με το κύμα ανατιμήσεων που πλήττει την αγορά.

Το δεύτερο κομμάτι της ακρίβειας, αφορά το κόστος του ρεύματος. Μάλιστα παρά το γεγονός ότι ο έλεγχος είχε ξεκινήσει νωρίτερα, η μέχρι σήμερα στάση της ΡΑΕ αναγκάζει την Επιτροπή Ανταγωνισμού να αναλάβει πιο έντονη δράση.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννης Λιανός με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στις αρχές Αυγούστου είχε δηλώσει ότι ερευνώνται από τις υπηρεσίες του ενδεχόμενες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην λιανική προμήθεια ρεύματος.

Πολλοί πίστεψαν τότε ότι το κομμάτι της λιανικής θα ελέγχονταν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και κατά συνέπεια η ΡΑΕ θα είχε την ευχέρεια να ξεκινήσει τον έλεγχο της χονδρικής, που σε μεγάλο βαθμό φέρεται να ευθύνεται για σημαντικό μέρος των πρόσφατων αυξήσεων στην τιμή του ρεύματος. Άρα θα καλύπτονταν ελεγκτικά όλη η αγορά.

Έρευνα στην έρευνα

Λίγες μέρες ωστόσο μετά τις δηλώσεις Λιανού, η ΡΑΕ αντί τον έλεγχο της χονδρικής, ξεκίνησε διαβούλευση – που λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου - για να ελέγξει και αυτή με τη σειρά της πιθανούς καταχρηστικούς όρους στα συμβόλαια προμήθειας της λιανικής. Φέρεται μάλιστα να είναι έτοιμη να επιβάλει και τα πρώτα πρόστιμα για παραπλανητικούς όρους κατά των καταναλωτών, που επικεντρώνονται κυρίως σε αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του καταναλωτή.

Επί της ουσίας δηλαδή η ΡΑΕ ήρθε να κάνει την δουλειά που ήδη είχε προετοιμάσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αφήνοντας επί της ουσίας στο απυρόβλητο την χονδρική.

Η παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Πλέον μετά και τις καταγγελίες των βιομηχανικών καταναλωτών, περί εναρμονισμένων πρακτικών, με κύρια ευθύνη των καθετοποιημένων ιδιωτών προμηθευτών και την έμμεση απόδοση ευθυνών στην ΡΑΕ ότι δεν διερεύνησε για το ποιοι παραγωγοί ευθύνονται για τις αυξήσεις, η παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού θεωρείται δεδομένη.

Στελέχη της αγοράς δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τον στρεβλό τρόπο με τον οποία τείνει να αναπτυχθεί η αγορά, αφήνοντας υπονοούμενα για πρακτικές παραπληροφόρησης, ψευδείς διαφημιστικούς ισχυρισμούς,  αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και αδυναμίες της ρυθμιστικής αρχής. Ως εκ τούτου προκύπτει πεδίον δόξης λαμπρό για την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το περιβάλλον του ανταγωνισμού.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας