Μενού Ροή
"Απομονώθηκαν" - μαζί με την Βουλγαρία - σε νέα ύψη οι τιμές χονδρικής του ρεύματος

Την ώρα που η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τρέχει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα με τις τιμές της χονδρικής του ρεύματος εξετάζοντας το ενδεχόμενο να βάλει ακόμα και πλαφόν ανόδου, αυτές συνεχίζουν να καλπάζουν. Μάλιστα οι τιμές που καταγράφονται σήμερα δείχνουν και πλήρη αυτονόμηση - μαζί με την διασυνδεδεμένη Βουλγαρία - από τον ευρωπαϊκό περίγυρο. Συγκεκριμένα οι τιμές που καταγράφονται στην ιστοσελίδα energylive δείχνουν για Ελλάδα και Βουλγαρία μια τιμή της τάξης του 117,64 ευρώ/MWh. Την ίδια στιγμή όλη η υπόλοιπη Ευρώπη καταγράφει τιμές κάτω από τα 100 ευρώ. Η Σερβία κινείται στην περιοχή των 99,37 ευρώ/MWh, ακολουθεί η Ιταλία με 98,81 ευρώ/MWh και η Ισπανία με 98,8 ευρώ/MWh.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση αναζωπυρώνεται η συζήτηση για τις ρήτρες και την διαμόρφωση των τιμολογίων. Στα τέλη Ιουλίου η ΡΑΕ αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο αναμόρφωσης της χονδρεμπορικής αγοράς ενώ προχωρά στην ανάπτυξη «έξυπνου» εργαλείου παρακολούθησής της σε πραγματικό χρόνο. Επίσης έχει ξεκινήσει ανοικτό διάλογο για τις ρήτρες που αποτελούν μια από τις βασικές αιτίες παραπόνων των πελατών ενώ προωθεί την ανάπτυξη σχετικού ψηφιακού εργαλείου όπου οι καταναλωτές θα μπορούν να ελέγχουν τις προσφορές και τις συμβάσεις.

Μιλώντας πριν από λίγες μέρες στο 5ο Παγκρήτιο ενεργειακό συνέδριο ο πρόεδρος της ΡΑΕ, καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η ΡΑΕ μελετά τα πάντα και θα πράξει ότι χρειαστεί σε λιανική, χονδρική και διαχειριστές». Είχε προσθέσει ότι η αύξηση οφείλεται στο ακριβό φυσικό αέριο και το κόστος των ρύπων.

Οι ρήτρες αναπροσαρμογής

Οι ρήτρες αναπροσαρμογής προβλέπουν αλλαγές στην τιμή ρεύματος ανάλογα με την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής. Πρόθεση της ΡΑΕ είναι να τεθεί ανώτατο πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής ένα συγκεκριμένο όριο πάνω από το οποίο να μην μπορεί να υπάρχει αύξηση ανεξάρτητα από το πόσο έχει αυξηθεί η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά. Δεύτερο θέμα είναι το πότε εφαρμόζονται οι ρήτρες.

Η βιομηχανία

Οι μεγάλες αυξήσεις στην χονδρεμπορική και η ενεργοποίηση των ρητρών προκάλεσαν πρόσφατα την έντονη αντίδραση της βιομηχανίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι με επιστολή της πριν λίγες μέρες η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) που υπογράφει ο πρόεδρός της Αντώνης Κοντολέων προς τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Αθ. Δαγούμα ασκεί έντονη κριτική για την ύπαρξη της ρήτρας, κάτι που πλήττει βάναυσα όπως αναφέρεται τη βιομηχανία τους πελάτες της μέσης τάσης.

Η ΕΒΙΚΕΝ τονίζει στη ΡΑΕ ότι η έλλειψη ρευστότητας στην προθεσμιακή αγορά συντελεί στη στρεβλή λειτουργία της αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Σημειώνει ότι οι στρεβλώσεις που επηρεάζουν τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και απορρέουν από την ολιγοπωλιακή δομή της, η οποία οδηγεί σε μη ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών έντασης ενέργειας.

Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ το γεγονός ότι οι προμηθευτές ενέργειας (που πληρώνουν ακριβότερα το ρεύμα στην χονδρική) είναι και παραγωγοί (επομένως που εισπράττουν το αυξημένο τιμολόγιο) δεν δικαιολογεί τη μετακύληση του αυξημένου κόστους στη βιομηχανία και τον καταναλωτή.

Ειδικότερα, αναφέρει: «η επίκληση της αύξησης των τιμών φυσικού αερίου και των τιμών των δικαιωμάτων CO2 από μεριάς τους δεν δικαιολογεί οι προσφορές τους να μετακυλύουν το σύνολο του ρίσκου της αγοράς στους καταναλωτές, όταν μάλιστα το μερίδιο τους στην παραγωγή υπερκαλύπτει το μερίδιο τους στη λιανική.»

Η ΡΑΕ έχει ζητήσει να κατατεθούν στοιχεία από τους προμηθευτές για τη διαμόρφωση των τιμολογίων τους για τον τελευταίο ενάμισι χρόνο αλλά και των επιβαρύνσεων που καταγράφηκαν.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας