Μενού Ροή
Μπαίνει η ΔΕΗ μπροστά για την συγκράτηση των τιμών στο ρεύμα - Το "μπαλάκι" στους ιδιώτες

Νέα δεδομένα στην αγορά λιανικής του ρεύματος προκαλεί η αναφορά του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ περί κάλυψης μεν του 80% των αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος από μέρος των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων, ωστόσο η αναφορά του ονομαστικά στην έκπτωση 30% που ήδη κάνει η ΔΕΗ, βάζει εκ των πραγμάτων σε δύσκολη θέση τους υπόλοιπους ιδιώτες παρόχους. Το "μπαλάκι" βρίσκεται πλέον ξεκάθαρα στην πλευρά τους και το θέμα είναι εάν θα ακολουθήσουν, τον βασικό "παίχτη" με ποσοστό περίπου 65% στην αγορά την ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου «οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν γιατί διαφορετικά θα χάσουν πελάτες».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης το Σάββατο το βράδυ στην ΔΕΘ, «η κρατική επιχορήγηση μαζί με την έκπτωση που παραχωρεί η ίδια η κρατική επιχείρηση θα απομειώσουν δραστικά ή και θα μηδενίσουν τις όποιες αυξήσεις στην τιμή του στο ρεύμα».

Ο πρωθυπουργός έδωσε και ένα παράδειγμα. Όπως είπε, το μηναίο κόστος για κατανάλωση από 300 έως 600 κιλοβατώρες όσα δηλαδή καταναλώνει ένα μέσο νοικοκυριό σήμερα, δεν θα επιβαρυνθεί περισσότερο από 2 ευρώ το μήνα.

Αν δεν συνέβαινε αυτή η διπλή κρατική παρέμβαση, οι καταναλωτές όπως τόνισε θα πλήρωναν επιπλέον από 20 έως 44 ευρώ. «Δείχνει ότι η ΔΕΗ καθώς αναγεννιέται έχει την δύναμη να προστατευθεί αλλά και να προστατεύσει από κάθε κλυδωνισμό τους πελάτες της». Όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είναι μια κατάκτηση αλλά και ένας δρόμος που η εταιρεία ανοίγει για να ακολουθήσουν και οι ιδιώτες πάροχοι».

Εξειδίκευση Σκρέκα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κρατική επιδότηση, θα εμφανίζεται αυτόματα στο ρεύμα και θα έχει διάρκεια έως τα τέλη του έτους και εφόσον απαιτηθεί από τις συνθήκες στην αγορά θα παραταθεί τουλάχιστον ως τον Φεβρουάριο και θα αφορά τους όλους τους καταναλωτές της χαμηλής τάσης. Τόσο νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας, μιλώντας στην εκδήλωση της ΡΑΕ, εξειδίκευσε και το επόμενο βήμα. Την ίδρυση και λειτουργία ενός Ταμείου στήριξης για την ενεργειακή μετάβαση.

Όπως είπε "το Ταμείο θα χρηματοδοτείται καταρχήν με χρήματα που προέρχονται από τις δημοπρασίες εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Φέτος το 15% τουλάχιστον των εσόδων από τις δημοπρασίες θα κατευθυνθεί στο Ταμείο και στη συνέχεια αυτά τα χρήματα θα στηρίξουν το επόμενο διάστημα, έως το τέλος του χρόνου θα στηρίξουν και θα αντισταθμίσουν τις πιθανές επικείμενες αυξήσεις, ανατιμήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ και εναλλακτικοί ιδιώτες πάροχοι).

Το Ταμείο αυτό θα έχει τα επόμενα χρόνια και άλλες πηγές εσόδων και θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε ολιστικά μέτρα ώστε πράγματι να μπορέσουμε να πετύχουμε το στόχο που είναι προσιτές τιμές, ανταγωνιστικές τιμές, πράσινες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που θα μας βοηθήσουν να προστατέψουμε το περιβάλλον, τον πλανήτη, τη χώρα μας, τις επόμενες γενιές και να δημιουργήσουμε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας