Μενού Ροή
"Χαμένοι" στους υπολογισμούς των υπερκερδών - Γιατί το Υπουργείο ζητάει συμπλήρωση του πορίσματος από την ΡΑΕ

Νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης έχει πυροδοτήσει το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για τα επιπλέον κέρδη που είχαν οι καθετοποιημένοι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας από τον περασμένο Οκτώβριο έως και τον Μάρτιο.

Μιλώντας στη Βουλή την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση και κατηγόρησε τη ΡΑΕ ότι κάνει διαρροές, δίχως να δίνει τα ακριβή νούμερα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η διαρροή του πορίσματος της ΡΑΕ σε μερίδα του Τύπου τις προηγούμενες ημέρες έχει δημιουργήσει σύγχυση, καθώς σε αυτό δεν έχουν συμπεριληφθεί οι εκπτώσεις που έχουν προσφέρει στους πελάτες τους οι καθετοποιημένοι προμηθευτές μέσω σταθερών τιμολογίων, τα οποία εκτιμάται ότι αποτελούν περί το 5% - 20% των συνολικών προϊόντων τους.

Προβληματισμός στο ΥΠΕΝ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΥΠΕΝ επικρατεί προβληματισμός για τη διαρροή του πορίσματος σε μέσα ενημέρωσης αλλά και για το γεγονός ότι σε αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται η κρίσιμη λεπτομέρεια που αφορά στα σταθερά τιμολόγια.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ΥΠΕΝ θα ζητήσει από τη ΡΑΕ να συμπληρώσει το πόρισμά της το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να ξεκαθαρίσει η εικόνα σε ό,τι αφορά τα επιπλέον έσοδα που είχαν οι καθετοποιημένοι προμηθευτές από τον κλάδο της παραγωγής στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού.

Οι υπολογισμοί

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, η αυξημένη κερδοφορία των καθετοποιημένων προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά ανήλθαν σε 927,44 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό μειώνεται σε 591,45 εκατ. ευρώ αφαιρώντας εκπτώσεις ύψους 335,99 εκατ. ευρώ που παρείχε στους πελάτες της η ΔΕΗ το πεντάμηνο Οκτωβρίου 2021 – Μαρτίου 2022. Τα κέρδη που τελικά θα φορολογηθούν θα είναι ακόμα χαμηλότερα, καθώς θα πρέπει να υπολογιστούν οι εκπτώσεις που χορηγήθηκαν μέσα από τα σταθερά τιμολόγια των καθετοποιημένων προμηθευτών.

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια στο πόρισμα της ΡΑΕ είναι ότι όλοι οι καθετοποιημένοι προμηθευτές παρουσίασαν ζημιές το 2021 στη δραστηριότητα της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αποτυπώνεται στους ισολογισμούς τους.

Ζημιές από μακροχρόνιες συμβάσεις

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, μέρος των ζημιών οφείλεται στις μακροχρόνιες συμβάσεις με καταναλωτές Υψηλής Τάσης σε σταθερές τιμές και στη διατήρηση ανταγωνιστικών χρεώσεων στα σταθερά τιμολόγια Χαμηλής και Μέσης Τάσης που προϋπήρχαν της ενεργειακής κρίσης. Τα τιμολόγια αυτά ερμηνεύονται από τους προμηθευτές ως έμμεσες εκπτώσεις στους τελικούς καταναλωτές.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσία του προέδρου της ΡΑΕ, Αθανάσιου Δαγούμα, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής την Πέμπτη. Ο επικεφαλής της ολομέλειας της ανεξάρτητης αρχής έχει κληθεί να παρουσιαστεί στην κοινοβουλευτική επιτροπή, έπειτα από αίτημα που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο μήνα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας