Μενού Ροή
ΔΕΗ – ΔΕΠΑ Εμπορίας: Κοινή επένδυση σε ηλεκτροπαραγωγική μονάδα

Σε προχωρημένες συζητήσεις βρίσκονται η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ Εμπορίας για κοινή επένδυση σε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου ιδιωτικού ενεργειακού ομίλου.

Πληροφορίες θέλουν τις δύο δημόσιες εταιρείες ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, αντίστοιχα, να σχηματίζουν κοινή εταιρεία με την οποία και θα επενδύσουν σε καινούργια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεν έχει γίνει σαφές αν το κοινό σχήμα των δημόσιων επιχειρήσεων συζητά με κάποιους από τους ιδιώτες επενδυτές που έχουν ήδη ανακοινώσει ή ξεκινήσει να κατασκευάζουν νέες μονάδες φυσικού αερίου.

Η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ διεκδικούν μερίδιο στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, η κάθε μία για ξεχωριστούς λόγους.

Η πρώτη εταιρεία βλέπει ευκαιρίες μελλοντικά με την περαιτέρω επέκταση της στη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Η ανάπτυξη διεθνώς όλο και περισσότερων terminals LNG δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου.

Επιπλέον, η ανάγκη των γειτονικών της Ελλάδας χωρών στα Βαλκάνια για υποκατάσταση του ρωσικού αερίου ανοίγει το δρόμο των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται κυρίως από LNG, το οποίο θα φτάνει όλο και περισσότερο στην εγχώρια αγοράς. Για το σκοπό αυτό άλλωστε ήδη δρομολογούνται σχέδια ανάπτυξης FSRU στη Θράκη, τη Θεσσαλονίκη και τη νότια Ελλάδα.

Επιπλέον, οι μονάδες αερίου που διαθέτει σήμερα η ΔΕΗ κλείνουν μεγάλο χρόνο ζωής και η λειτουργία τους δεν συμβαδίζει με τις σύγχρονες τεχνολογικές απαιτήσεις για ευελιξία και υψηλή αποδοτικότητα.

Η ΔΕΗ, ως γνωστόν, έχει συμπεριλάβει στα επενδυτικά της πλάνα τη διάθεση μέρους των εσόδων 1,350 δις. ευρώ που άντλησε από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να τα διαθέσει στη συμβατική παραγωγή.

Η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ από την πλευρά της επιδιώκει την καθετοποίηση των δραστηριοτήτων της στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων φυσικού αερίου. Στοχεύει στην είσοδο της στην ηλεκτροπαραγωγή και μεγάλο ατού της είναι οι συμφωνίες που έχει με μεγάλους διεθνείς προμηθευτές αερίου.

Επιπλέον, στα ατού της είναι και η συμμετοχή της με 20% στο FSRU της Αλεξανδρούπολης. Άρα η εταιρεία διαθέτει στις όποιες συνεργασίες της και διευρυμένο χαρτοφυλάκιο φυσικού αερίου

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας