Μενού Ροή
ΔΕΗ: Γιατί προανήγγειλε νέα αναβάθμιση η Standard & Poor’s

Η προαναγγελία αναβάθμισης του αξιόχρεου της ΔΕΗ από τον οίκο Standard & Poor’s πρόσθεσε έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της επιχειρηματικής επιτυχίας που καταγράφει τους τελευταίους 20 μήνες. Ένα σύγχρονο success story, το οποίο δείχνει να έχει ακόμα πολύ δρόμο.

Όταν το καλοκαίρι του 2019 η κυβέρνηση παραλάμβανε την ΔΕΗ γνώριζε ότι η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού αποτελεί το μεγαλύτερο συστημικό κίνδυνο για την ελληνική οικονομία. Είκοσι μήνες μετά η Επιχείρηση όχι μόνο απέφυγε τον κίνδυνο της κατάρρευσης αλλά αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα επιτυχημένου επιχειρηματικού μετασχηματισμού αφού κατάφερε να απαλλαγεί από τα βαρίδια του παρελθόντος και να βάλλει τα θεμέλια για την δημιουργία μιας νέας σύγχρονης επιχείρησης ηλεκτρικής ενέργειας διεθνούς εμβέλειας.

Την αλλαγή αυτή επικρότησε για μια ακόμα φορά με την αναβάθμιση του outlook την Πέμπτη 29 Απριλίου η Standard & Poor's. Η αναθεώρηση των προοπτικών για τη ΔΕΗ έρχεται σε συνέχεια παρόμοιας ανακοίνωσης για την Ελλάδα στις 23 Απριλίου 2021, όταν ο οίκος προχώρησε σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ από BB-.

Σύμφωνα με τον οίκο, το θετικό outlook αποτελεί ένδειξη για μελλοντική περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεου της ΔΕΗ. Όπως αναφέρει η S&P, το χαμηλότερο κυβερνητικό ρίσκο, θα επιδράσει θετικά στις επιχειρηματικές επιδόσεις και στα χρηματοοικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ μεσοπρόθεσμα, ενώ η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, θεωρείται ως ένας επιπλέον ενισχυτικός παράγων για τη δραστηριότητα της ΔΕΗ και την εφαρμογή του νέου στρατηγικού της σχεδίου.

Τα ισχυρά αποτελέσματα της ΔΕΗ υπογραμμίζουν τη στρατηγική μετατόπιση της εταιρείας προς την πιο πράσινη παραγωγή και την πελατοκεντρική πολιτική, καθώς και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στο ελληνικό ενεργειακό τομέα, σημειώνει ο οίκος.

Η S&P υπενθυμίζει ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε πως το EBITDA διαμορφώθηκε στα 885 εκατομμύρια ευρώ το 2020, κατά 552 εκατομμύρια ευρώ υψηλότερα από το 2019 και σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προσδοκίες του οίκου για αύξηση 170% από έτος σε έτος, με την άνοδο να οφείλεται κυρίως σε βελτιωμένα λειτουργικά περιθώρια κέρδους, τα οποία αυξήθηκαν σε 19% το 2020 από 7% το 2019.

Ο διεθνής οίκος επισημαίνει τη βελτίωση στην κεφαλαιακή δομή και τη ρευστότητα της ΔΕΗ, με καλύτερη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, όπως φάνηκε και από την έκδοση του πρώτου ομολόγου με ρήτρα αειφορίας στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Τέλος, ο οίκος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεου της ΔΕΗ στη βαθμίδα Β+ εφόσον συνεχιστεί η σταθερή επίδοσή της σε όλες τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στις ταμειακές ροές και την κερδοφορία της.

Διαβάστε σχετικά:

S&P: Αναβάθμισε την προοπτική της ΔΕΗ σε θετική

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας