Μενού Ροή
Δύο 24ωρα χωρίς ρεύμα στην Ανατολική Αττική - Μάχη τεχνικών του ΔΕΔΔΗΕ με την αποκατάσταση - 65-70 υποσταθμοί εκτός λειτουργίας

«Έχουμε καταφέρει να αποκαταστήσουμε την μέση τάση σε πάνω από το 90% των προβλημάτων", τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ Κώστας Μανιάτης, στην ΕΡΤ.

Χθες είχαμε 1.045 υποσταθμούς εκτός τάσης, σήμερα έχουμε περίπου 65 – 70 υποσταθμούς εκτός τάσης. Θα γίνει μια τεράστια προσπάθεια να αποκατασταθεί το πρόβλημα. Συγχρόνως κάνουμε έκκληση οι πολίτες να καλούν στο 11500 αν εξακολουθούν να έχουν βλάβη στην ηλεκτροδότηση».

Σαράντα ετών τα δίκτυα ηλεκτροδότησης

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» γιατί σε κάθε κακοκαιρία βιώνουμε τα ίδια προβλήματα με διακοπές ηλεκτροδότησης σε μεγάλα αστικά κέντρα ο κ. Μανιάτης επισήμανε ότι αυτό οφείλετε στην έλλειψη επενδύσεων σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

«Η χώρα μας εδώ και δώδεκα χρόνια περνά οικονομική κρίση. Τα δίκτυα είναι πάνω από σαράντα χρονών και δεν έχουν πέσει χρήματα σε αυτά. Για να μην έχουμε προβλήματα θα πρέπει σε κάποια σημεία να υπάρξει υπογειοποίηση των γραμμών. Πρέπει να βρούμε λύσεις για να βελτιώσουμε τα υπάρχοντα δίκτυα ηλεκτροδότησης γιατί η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Πρέπει να δούμε, επίσης, και το ανθρώπινο δυναμικό που είναι ηλικίας 50 – 55 χρονών για να μην χαθεί η τεχνογνωσία που υπάρχει».

Απαντώντας στο πώς γίνεται η προτεραιοποίηση των βλαβών ο κ. Μανιάτης είπε ότι αφού κοπεί το ρεύμα στην περιοχή πρέπει να δοθεί πρώτα μεσαία τάση και για να γίνει αυτό απαιτείται χρόνος.

Στο σκοτάδι

Στο σκοτάδι και στο κρύο, με θερμοκρασίες υπό το μηδέν εντός των σπιτιών τους, παραμένουν από τη Δευτέρα πολλές οικογένειες.

Οι σφοδρές χιονοπτώσεις και οι θυελλώδεις άνεμοι από την κακοκαιρία "Ελπίδα" επέφεραν πτώσεις δέντρων και διακοπές ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές, με τα συνεργεία να δίνουν μάχη για να αποκαταστήσουν τα προβλήματα.

Πεσμένα δέντρα και σπασμένα κλαδιά σε δρόμους ακόμη και πάνω σε αυτοκίνητα. Άλλα κόβουν καλώδια ρεύματος με αποτέλεσμα εκατοντάδες νοικοκυριά να παραμένουν ακόμα και για πάνω από 24 ώρες χωρίς ηλεκτροδότηση, θέρμανση και – σε ορισμένες περιπτώσεις – με καμένες ηλεκτρικές συσκευές.

Με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος, κλιμάκιο του ΔΕΔΔΗΕ έκανε από αέρος αυτοψία ώστε να εντοπίσει τυχόν βλάβες στις γραμμές μέσης τάσης σε δύσβατα σημεία της Ανατολικής Αττικής και να δοθούν οι κατάλληλες προτεραιότητες πρόσβασης.

Το βράδυ της Δευτέρας είχαν καταγραφεί βλάβες σε 79 γραμμές μέσης τάσης, οι οποίες το πρωί της Τρίτης περιορίστηκαν σε 37 γραμμές κυρίως στην Ανατολική Αττική, σε Νέα Μάκρη, Γραμματικό, Μαραθώνα, Καλύβια, Κερατέα και άλλες περιοχές.

Για την αποκατάσταση των προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ελπίδα» μίλησε στην ΕΡΤ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Στόχος μας είναι να αποκατασταθούν όλες οι βλάβες στην ηλεκτροδότηση έως το πρωί της Τετάρτης ή εντός της ημέρας τα μεμονωμένα περιστατικά, σημείωσε ο κ. Σκρέκας.

Στα νησιά, αποκαταστάθηκαν σχεδόν όλες οι βλάβες πλην ενός οικισμού στο Ηράκλειο.

Προβλήματα καταγράφηκαν σε 6 οικισμούς στη Βόρεια Εύβοια, σε 15 οικισμούς στη Νότια Εύβοια και στην Κεντρική Ελλάδα σε Άγιο Κωνσταντίνο, Λιβαδειά, Θήβα και Αταλάντη.

Ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή σε όλους τους πολίτες σε περίπτωση που διαπιστώσουν ζημιές στο Δίκτυο μέσης ή χαμηλής τάσης, να απομακρυνθούν άμεσα και να μην έρθουν σε καμία επαφή και να καλέσουν στο 11500 ή στο 211 1900 500 ή να το δηλώσουν μέσω της εφαρμογής MyDEDDIE από το κινητό τους ή και μέσω υπολογιστή από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ στην Online Δήλωση Βλάβης.

Πολλά νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση. Στόχος είναι μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης να έχει αποκατασταθεί η συντριπτική πλειονότητα των βλαβών στο δίκτυο. Ωστόσο, δυσχερής παραμένει η πρόσβαση των συνεργείων σε σημεία που παρουσιάζουν πρόβλημα.

Την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο 95% των περιοχών της Αττικής που αντιμετώπιζαν προβλήματα ηλεκτροδότησης από τις ζημιές στο Δίκτυο λόγω κακοκαιρίας, ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ. Οι περισσότερες εκκρεμότητες αφορούν αυτήν την ώρα σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής, όπου συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών σε 8 γραμμές μέσης τάσης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας