Μενού Ροή
Διπλασιάζεται η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος - Τροπολογία για επανασυνδέσεις

της Νεφέλης Ζορμπά,

Σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. Αιτία το συνεχιζόμενο ράλι ανόδου των τιμών το οποίο αρχίζει πλέον να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Energymag, η κρατική επιδότηση για όλους τους οικιακούς καταναλωτές αναμένεται να διπλασιαστεί. Θα αγγίξει τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο τα 120 ευρώ/MWh για τις πρώτες 300 kWh κάθε μήνα.

Στόχος να απορροφηθεί όλη αύξηση

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η απόφαση που έχει ληφθεί σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο είναι να απορροφηθεί σχεδόν το σύνολο των ανατιμήσεων. Πλέον υπάρχει εδραιωμένη εκτίμηση ότι θα είναι μεγάλες δεδομένου ότι η τιμή στη χονδρική αγορά κινείται σταθερά σε πάνω από 200 ευρώ/MWh εδώ και αρκετές ημέρες.

Έως τώρα τον Νοέμβριο η Ελλάδα έχει την υψηλότερη τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Το κόστος διαμορφώνεται σήμερα σε 217 ευρώ/MWh, με τον μέσο όρο για τις πρώτες εννέα ημέρες του Νοεμβρίου να ανέρχεται σε 208,65/MWh.

Αυτό το άκρως αρνητικό σενάριο που εξελίσσεται δίχως ενδείξεις αποκλιμάκωσης προκαλεί έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση. Πλέον καθίσταται σαφές ότι οι διαστάσεις της ενεργειακής κρίσης είναι πράγματι πρωτόγνωρες και σίγουρα όχι παροδικές.

Μείωση του ποσοστού ΕΛΑΠΕ

Με την απόφαση για διπλασιασμό της επιδότησης να είναι ειλημμένη, αποτελεί θέμα χρόνου η νέα μείωση του ποσοστού των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών το οποίο θα δεσμευθεί υπέρ του ΕΛΑΠΕ. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το ποσοστό θα μειωθεί αισθητά από το 30% που βρίσκεται σήμερα, καθώς η κυβέρνηση θα χρειαστεί τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ για την αύξηση της επιδότησης όλων των λογαριασμών στη χαμηλή τάση.

Τα έσοδα που αρχικά προορίζονταν για τον ΕΛΑΠΕ θα διοχετευθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Το εν λόγω ταμείο αποκτά μόνιμο χαρακτήρα ως χρηματοδοτική πηγή και άλλων δραστηριοτήτων εκτός από την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης.

Χρηματοδότηση επανασυνδέσεων

Με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, προβλέπεται η μεταφορά 90 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2021-2022.

Στην τελευταία παράγραφο της νομοθετικής ρύθμισης αναφέρεται επίσης ότι με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα μπορεί να χρηματοδοτείται και ο ειδικός λογαριασμός του ΔΕΔΔΗΕ για την επανασύνδεση παροχών ηλεκτρικού ρεύματος για ευάλωτα νοικοκυριά, ο οποίος συστάθηκε το 2017.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας