Μενού Ροή
Ε.Ε.: Δρομολογείται μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Δημόσια διαβούλευση σχετικά με τη μεταρρύθμιση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε. δρομολογεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό την καλύτερη προστασία των καταναλωτών από την υπερβολική αστάθεια των τιμών, τη στήριξη της πρόσβασής τους σε ασφαλή ενέργεια από καθαρές πηγές και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της αγοράς.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, το ισχύον σύστημα έχει δημιουργήσει μια αποτελεσματική, καλά ολοκληρωμένη αγορά εδώ και πολλά χρόνια, επιτρέποντας στην Ε.Ε. να δρέπει τα οικονομικά οφέλη μιας ενιαίας αγοράς ενέργειας, εξασφαλίζοντας τον εφοδιασμό και προωθώντας τη διαδικασία απανθρακοποίησης. Ωστόσο, έχουν εντοπιστεί ορισμένες αδυναμίες στο σύστημα.

Ειδικότερα, όπως τονίζει η Κομισιόν, στην τρέχουσα κρίση υψηλών και ασταθών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, η οικονομική επιβάρυνση έχει μεταφερθεί στους τελικούς καταναλωτές. Συνεπώς, απαιτείται μεταρρύθμιση για την καλύτερη προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας, την αύξηση της ανθεκτικότητας και την επιτάχυνση της μετάβασης που ορίζεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και στο σχέδιο REPowerEU.

«Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε. μάς έχει εξυπηρετήσει ικανοποιητικά εδώ και περισσότερα από 20 έτη. Ωστόσο, η άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζουμε καταδεικνύει την ανάγκη να καταστήσουμε τον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κατάλληλο για το μέλλον, ώστε να μπορεί να αποφέρει τα οφέλη μιας οικονομικά προσιτής καθαρής ενέργειας στον καθέναν από εμάς. Προσβλέπω στις συνεισφορές ενός ευρέος φάσματος ενδιαφερόμενων μερών, οι οποίες θα αποτελέσουν γνώμονα για τη νομοθετική μας πρόταση κατά το τρέχον έτος» ανέφερε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.

Όπως υπογραμμίζει η Κομισιόν, είναι ζωτικής σημασίας όλοι οι Ευρωπαίοι, από τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές έως τις ΜΜΕ και τα νοικοκυριά, να επωφελούνται από την ανάπτυξη και το χαμηλό λειτουργικό κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παράλληλα σημειώνει ότι η εξασφάλιση άμεσης πρόσβασης σε οικονομικά προσιτή καθαρή ενέργεια για όλους τους καταναλωτές θα απαιτήσει εργαλεία της αγοράς για την επίτευξη σταθερότερων τιμών και συμβολαίων με βάση το πραγματικό κόστος της παραγωγής ενέργειας.

Η διαβούλευση που δρομολογήθηκε σήμερα θα στηρίξει τις εργασίες της Επιτροπής για νομοθετική πρόταση η οποία αναμένεται να υποβληθεί το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 13 Φεβρουαρίου και επικεντρώνεται σε τέσσερις βασικούς τομείς:

  1. Μείωση της εξάρτησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος από τις βραχυπρόθεσμες τιμές των ορυκτών καυσίμων και ενίσχυση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  2. Βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς ώστε να διασφαλίζεται ο εφοδιασμός και να αξιοποιούνται πλήρως οι εναλλακτικές έναντι του φυσικού αερίου.
  3. Ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών.
  4. Βελτίωση της διαφάνειας και της εποπτείας της αγοράς.

Πηγή: kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας