Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Εγκρίθηκε αλλά με απώλειες η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ

Οι Ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της θέσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην ολομέλεια την Πέμπτη (14 Σεπτεμβρίου), παρά τις αντιρρήσεις περισσότερων από 180 εξ αυτών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε τον Μάρτιο προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ένωση σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την εκτίναξη των τιμών που έπληξαν τους καταναλωτές μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τελικά η εντολή του κοινοβουλίου επικυρώθηκε σε ψηφοφορία της ολομέλειας την Πέμπτη (14 Σεπτεμβρίου) με 366 ψήφους υπέρ, 186 κατά και 18 αποχές.

Περίπου 180 ευρωβουλευτές υπέβαλαν ένσταση στην Προεδρία του Κοινοβουλίου την Τρίτη (12 Σεπτεμβρίου) για να επιτύχουν τον λεγόμενο «έλεγχο της εντολής» από την ολομέλεια.

Η ένσταση ξεκίνησε αρχικά από τον Γάλλο ευρωβουλευτή Christophe Grudler (Renew – κέντρο), ο οποίος παραπονέθηκε ότι η θέση του Κοινοβουλίου τον Ιούλιο περιόριζε τις επιλογές χρηματοδότησης για την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων και την παράταση της διάρκειας ζωής των υφιστάμενων- δύο κρίσιμα ζητήματα για τη Γαλλία.

Νομοθέτες από άλλες πολιτικές ομάδες ακολούθησαν αργότερα το παράδειγμά τους και υπέβαλαν τις δικές τους αντιρρήσεις, συμπεριλαμβανομένων ευρωβουλευτών από την Ομάδα της Αριστεράς, οι οποίοι υποστηρίχθηκαν από συναδέλφους τους από την Ομάδα των Σοσιαλιστών και ευρωβουλευτές από τη συντηρητική ECR.

Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να μεταπείσει τους υπόλοιπους, και η ένσταση τελικά απορρίφθηκε, πράγμα που σημαίνει ότι η έκθεση Casares θα είναι πλέον η θέση του Κοινοβουλίου στις τριμερείς διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο για την οριστικοποίηση του νόμου.

Μιλώντας στη Euractiv, ο Grudler παραδέχθηκε την ήττα του. «Αυτός είναι ο δημοκρατικός κανόνας», είπε, σημειώνοντας ότι «η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών αποφάσισε να στείλει το κείμενο που ψηφίστηκε στην επιτροπή ITRE κατευθείαν στους τριμερείς διαλόγους, χωρίς καμία ουσιαστική συζήτηση στην ολομέλεια».

Εάν η ένσταση είχε περάσει, «θα μπορούσαμε να κάνουμε μικρές διορθώσεις στο κείμενο, ώστε όλοι να είναι στην ίδια σελίδα», πρόσθεσε. Στην πραγματικότητα, το κείμενο θα έπρεπε να επιστρέψει στην ολομέλεια, με τη δυνατότητα των ευρωβουλευτών να καταθέσουν τροπολογίες.

Ο Grudler θα ήθελε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των «χωρών με υφιστάμενους πυρηνικούς σταθμούς που θέλουν να χρηματοδοτήσουν την παράταση της ζωής των πυρηνικών τους σταθμών» χάρη στο νέο πλαίσιο της αγοράς που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.

Στην πρότασή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτρέπει τη δημόσια στήριξη των υφιστάμενων πυρηνικών σταθμών μέσω Συμβάσεων επί Διαφοράς (CFDs) χωρίς συγκεκριμένους όρους, ενώ η έκθεση Casares θέτει τη χρήση των CFDs υπό όρους.

Ο Casares δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ότι δεν επρόκειτο για «επιμέρους προτάσεις που θα ανταποκρίνονταν μόνο σε απλά εθνικά συμφέροντα».

Κατά την άποψή του, η θέση στην οποία κατέληξε η επιτροπή βιομηχανίας του Κοινοβουλίου ήταν επομένως ισορροπημένη και θα οδηγούσε σε μια «συνολική και εκτεταμένη» μεταρρύθμιση. Ωστόσο, «η αναβολή της εντολής θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αστάθεια, περισσότερη αστάθεια», πρόσθεσε.

Η Marina Mesure, γαλλίδα ευρωβουλευτής που μίλησε για την υπεράσπιση της ένστασης εκ μέρους της ομάδας της Αριστεράς, δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ότι ήταν «σοκαριστικό το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορούσε να πάρει θέση για ένα κείμενο» τέτοιας σημασίας για τους πολίτες της ΕΕ.

Ακόμα μια νίκη για τον Grudler;

Με το 35% των ψήφων που δόθηκαν υπέρ της ένστασης, ο Grudler δεν βγήκε εντελώς χαμένος.

Η πρωτοβουλία που ξεκίνησε «αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει ομοφωνία στο Κοινοβούλιο για το κείμενο αυτό», δήλωσε.

Κατά συνέπεια, «ο κ. Casares θα πρέπει να το λάβει υπόψη του κατά τη διάρκεια των τριμερών διαλόγων», πρόσθεσε ο Grudler.

Με άλλα λόγια, η θέση του Κοινοβουλίου είναι πλέον εδραιωμένη αλλά αποδυναμωμένη. «Το Συμβούλιο της ΕΕ [των κρατών μελών] δεν θα παραλείψει να του το υπενθυμίσει αυτό», σχολίασε ο Grudler.

Οι 27 υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν εκ νέου στα μέσα Οκτωβρίου σε Συμβούλιο Ενέργειας για να συζητήσουν τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.

Προς το παρόν, η Γαλλία εξακολουθεί να υπερασπίζεται τη θέση του Grudler έναντι της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου, της Αυστρίας και άλλων χωρών.

Η Ισπανία από την άλλη, που ασκεί τώρα την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, παραμένει ουδέτερη και την περασμένη εβδομάδα πρότεινε έναν συμβιβασμό,ο οποίος δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Πηγή: Euractiv.gr

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE