Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας επιβραδύνεται απότομα το 2022 από την ισχυρή της ανάκαμψη το προηγούμενο έτος, καθώς η οικονομική ανάπτυξη εξασθενεί και οι τιμές της ενέργειας εκτινάσσονται στα ύψη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με την τελευταία του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας (IEA). Έκθεση της IEA για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας .
Η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,4% το 2022 μετά την περσινή αύξηση κατά 6%, ευθυγραμμίζοντάς την με τον μέσο ρυθμό ανάπτυξής της τα πέντε χρόνια πριν από την πανδημία Covid-19, αναφέρει η νέα έκθεση. Ενώ η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται επί του παρόντος να συνεχίσει σε παρόμοια πορεία ανάπτυξης έως το 2023, οι προοπτικές είναι θολές από την οικονομική αναταραχή και την αβεβαιότητα σχετικά με το πώς οι τιμές των καυσίμων θα μπορούσαν να επηρεάσουν το μείγμα παραγωγής.
Άνοδο 10%
Οι ισχυρές προσθήκες δυναμικότητας αναμένεται να ωθήσουν την παγκόσμια παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κατά περισσότερο από 10% το 2022, αντικαθιστώντας κάποια παραγωγή ορυκτών καυσίμων. Παρά την πτώση της πυρηνικής ενέργειας κατά 3%, η παραγωγή χαμηλών εκπομπών άνθρακα αναμένεται να αυξηθεί κατά 7% συνολικά, οδηγώντας σε πτώση 1% της συνολικής παραγωγής που βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα. Ως αποτέλεσμα, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τον παγκόσμιο τομέα ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να μειωθούν το 2022 από το ιστορικό υψηλό που έφτασαν το 2021, αν και κατά λιγότερο από 1%.
Το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι μέσες τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν τέσσερις φορές υψηλότερες από ό,τι την ίδια περίοδο το 2021, ενώ οι τιμές του άνθρακα υπερτριπλάσιες, με αποτέλεσμα οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας να υπερτριπλασιαστούν σε πολλές αγορές. Ο δείκτης τιμών του IEA για τις μεγάλες παγκόσμιες αγορές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας έφτασε σε επίπεδα που ήταν διπλάσια από τον μέσο όρο του πρώτου εξαμήνου της περιόδου 2016-2021.
Επανέρχεται ο άνθρακας
Λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου και των περιορισμών εφοδιασμού, ο άνθρακας αντικαθιστά το φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε αγορές με πλεονάζουσα χωρητικότητα εργοστασίου άνθρακα, ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές χώρες που επιδιώκουν να τερματίσουν την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Για να εξασφαλίσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν καθυστερήσει τα σχέδια σταδιακής κατάργησης του άνθρακα και άρουν τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στο παρελθόν.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η χρήση άνθρακα για ενέργεια αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά το 2022, καθώς η ανάπτυξη στην Ευρώπη εξισορροπείται από τις συρρικνώσεις στην Κίνα, λόγω της ισχυρής ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της μέτριας μόνο αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, και στις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω των περιορισμών στην προσφορά και χωρητικότητα εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από άνθρακα. Η ενέργεια φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθεί κατά 2,6%, καθώς οι μειώσεις στην Ευρώπη και τη Νότια Αμερική αντισταθμίζουν την ανάπτυξη στη Βόρεια Αμερική και τη Μέση Ανατολή.
«Ο κόσμος βρίσκεται στη μέση της πρώτης πραγματικά παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένας από τους περισσότερο επηρεασμένους», δήλωσε ο διευθυντής Ενεργειακών Αγορών και Ασφάλειας του IEA Keisuke Sadamori. «Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην Ευρώπη, η οποία βιώνει σοβαρή αναταραχή στην ενεργειακή αγορά, και στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπου οι διαταραχές του εφοδιασμού και η άνοδος των τιμών των καυσίμων επιβαρύνουν τεράστιες επιβαρύνσεις στα εύθραυστα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας και έχουν ως αποτέλεσμα διακοπές ρεύματος. Οι κυβερνήσεις πρέπει να καταφύγουν σε έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις άμεσες προκλήσεις, αλλά πρέπει επίσης να επικεντρωθούν στην επιτάχυνση των επενδύσεων σε μεταβάσεις καθαρής ενέργειας ως την πιο αποτελεσματική διαρκή απάντηση στην τρέχουσα κρίση».