Μενού Ροή
Εκτίναξη στις τιμές ρεύματος - Οι αιτίες και οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες

Έσπασε για δεύτερη φορά μέσα στο μήνα το φράγμα των 200 ευρώ/MWh η τιμή στην χονδρική αγορά. Συγκεκριμένα στην  Αγορα Επόμενης Ημέρας (Day-Ahead Market – DAM)  καταγράφεται άνοδος σχεδόν 40% (39,7%), με την τιμή να “σκαρφαλώνει” στα 205,86 ευρώ/MWh, λόγω της αυξημένης συμμετοχής του φυσικού αερίου στο μίγμα παραγωγής.

Ανάλογη, βέβαια είναι η τάση και σε όλες τις αγορές της Ευρώπης πλην του Βελγίου με μεγάλες ποσοστιαίες αυξήσεις. Ενδεικτικά στη Γερμανία η άνοδος είναι 48,9% με την τιμή να διαμορφωνεται στα 76,10 ευρώ/MWh, τη γειτονική Ιταλία με την οποία είμαστε διασυνδεδεμένοι, με άνοδο 51,2% με τιμή ς στα 185,81 ευρώ/MWh, τη Βουλγαρία, επίσης διασυνδεδεμένη αγορά, στα 202,9 ευρώ/MWh και τη Γαλλία να είναι στα 124,89 ευρώ/MWh με αύξηση 16%. Να σημειωθεί ότι στη Γαλλία η ανακοίνωση από την EDF για παράταση στις διακοπές λειτουργίας του αντιδραστήρα κατά τρεισήμισι μήνες και μείωση του στόχου της πυρηνικής παραγωγής για το 2022 κατά 5% έφερε μια συνολική αναστάτωση. Έτσι, το γαλλικό συμβόλαιο ηλεκτρικής ενέργειας επόμενου μήνα έφτασε στο υψηλό ρεκόρ των 930 EUR/MWh.

Οι προβλέψεις

Πάντως με βάση εκτιμήσεις το “ασανσέρ” των τιμών αναμένεται να είναι συνεχές.

Συγκεκριμένα, με βάση τα όσα ανέφερε σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας κ. Κώστας Ξιφαράς σε σχέση με το φυσικό αέριο, που είναι και καταλύτης για το χρηματιστήριο της ηλεκτρικής ενέργειας “ η έντονη μεταβλητότητα των σχετίζεται με την επανεκκίνηση των οικονομιών μετά την πανδημία, την αβεβαιότητα που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, τη μείωση των ροών από τη Ρωσία, καθώς και την πιθανότητα πλήρους διακοπής τους. Πάνω σε αυτό το έδαφος αναπτύσσεται προφανώς και η κερδοσκοπία, εκμεταλλευόμενη τα προβλήματα στην αρχιτεκτονική της αγοράς (ΤΤF), ιδίως όσον αφορά τα παράγωγα και τις συναλλαγές χωρίς φυσική παράδοση. Αρκεί πλέον μια δήλωση της ρωσικής ηγεσίας ή μια προγραμματισμένη διακοπή της ροής από τη Gazprom για να απογειωθούν οι τιμές” τόνισε και συμπλήρωσε:

Η τελευταία αποκλιμάκωση οφείλεται κυρίως στην υψηλή πληρότητα των αποθηκών φυσικού αερίου στην Ευρώπη (άνω του 90%), στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και την επιβολή νέων περιοριστικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Κίνα που οδήγησαν σε μείωση της ζήτησης τους προηγούμενους μήνες, αλλά και σε αύξηση της προσφοράς LNG στην ΕΕ.

Σημαντικό ρόλο επίσης έπαιξαν οι παρεμβάσεις στο TTF που περιορίζουν το έδαφος της κερδοσκοπίας, τις οποίες οι αγορές φαίνεται να είχαν προεξοφλήσει.

Η διάρκειά της θα εξαρτηθεί από το πόσο βαρύς θα είναι ο χειμώνας, αν το ρωσικό αέριο θα συνεχίσει να έρχεται, έστω και σε μειωμένες ποσότητες και αν η ΕΕ θα καταφέρει να εξασφαλίσει νέες πηγές τροφοδοσίας. Και φυσικά, από το πόσο θα αποδώσουν τα μέτρα που αποφάσισε η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής.

Μεσοπρόθεσμα ωστόσο οι τιμές του φυσικού αερίου θα υποχωρήσουν ακόμα περισσότερο και αυτό γιατί ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές επενδύσεις και νέα κοιτάσματα αναπτύσσονται σε όλον τον κόσμο.

Παράλληλα, λόγω της επέκτασης των ΑΠΕ, η ζήτηση περιορίζεται ή δεν αναμένεται να αυξηθεί με τους ρυθμούς που αυξανόταν μέχρι πριν ένα έτος. Σε δύο τρία χρόνια λοιπόν που οι επενδύσεις αυτές θα αρχίσουν να αποδίδουν, οι τιμές του φυσικού αερίου θα προσεγγίσουν ξανά τα ιστορικά τους επίπεδα” ανέφερε ο κ. Ξιφαράς.

Παράλληλα για δύο έως τρία χρόνια η ενεργειακή κρίση αναμένεται να είναι βασικό στοιχείο της καθημερινότητας με βάση όσα ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Θανάσης Δαγούμας σε ειδική εκδήλωση  που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας. Μάλιστα “προσγείωσε’ τις όποιες προσδοκίες υπάρχουν λόγω πτώσης των τιμών τις τελευταίες εβδομάδες λέγοντας ότι δεν υπάρχουν αισιόδοξα σενάρια.

Κύρια αιτία, όπως τόνισε ο κ. Δαγούμας, για τις διακυμάνσεις στις τιμές ρεύματος είναι το γεγονός ότι υπάρχει  μεγάλη εξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής από το φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα τόνισε ότι η Ελλάδα έχει φυσικό αέριο σε ποσοστό της τάξης του 40% στο μείγμα παραγωγής της ενώ έχει και σημαντικό ποσοστό εισαγωγών.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση ποντάρει στο “γέμισμα” του κουμπαρά του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης μέσα από τις έκτακτες φορολογήσεις στον κλάδο ενέργειας. Μετά την ηλεκτροπαραγωγή, όπου ήδη εξεδόθη η σχετική Απόφαση έπεται νομοθετική παρέμβαση για το “κούρεμα” τυχόν υπερκερδών στους παρόχους για τους μήνες κατά τους οποίους λειτουργεί ο μηχανισμός με τα ανώτατα όρια στην παραγωγή, αλλά και και η επιβολή έκτακτης φορολογίας στα διυλιστήρια, στη βάση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού. Ο στόχος είναι, με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η “προίκα” του ΤΕΜ, από όπου προέρχονται, κυρίως, οι ενεργειακές επιδοτήσεις να φτάσει φέτος τα 3 δισεκ. ευρώ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας