Μενού Ροή
Εν αναμονή εξειδικεύσεων για το πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος - Τι θα γίνει με τις εισαγωγές και εξαγωγές ενέργειας

Εξειδικεύσεις αναμένει η αγορά στο πλάνο θεσμικών παρεμβάσεων που θα ισχύσει από τον Ιούλιο και ανακοινώθηκαν ήδη από την κυβέρνηση.

Με βάση όσα τονίζονται από παράγοντες της βιομηχανίας, θα πρέπει το όλον σχέδιο να παρουσιαστεί με τις επιμέρους λεπτομέρειές του ώστε να κατανοήσει η αγορά το τι συμβαίνει.

Παράλληλα, εκφράζεται ένας προβληματισμός για το κατά πόσο θα περάσει από την “κρησάρα” της Κομισιόν και της Αντιπροέδρου της για θέματα Ανταγωνισμού Μ. Βεστάγγερ, ειδικά σε ό,τι αφορά  το πλάνο διαχωρισμού της τιμής που θα δίνεται για την εσωτερική αγορά και στις εξαγωγές ρεύματος.

Σύμφωνα πάντως με την κυβέρνηση το ελληνικό σχέδιο δεν χρειάζεται έγκριση από την Κομισιόν για να τεθεί σε εφαρμογή αλλά θα σταλεί στις Βρυξέλλες μόνο για λόγους ενημέρωσης.

Ουσιαστικά με απλή γνωστοποίηση η κυβέρνηση και όχι με έγκριση επιδιώκει να προχωρήσει το μέτρο του νέου μηχανισμού αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, με χρήση πλαφόν, που σχεδιάζει να εφαρμόσει από τον Ιούλιο, όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση των μέτρων ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ο μηχανισμός

Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε ο ΥΠΕΝ “από την 1η Ιουλίου αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση με την Κομισιόν, θα προωθηθεί θεσμική παρέμβαση στην αγορά ενέργειας.

“Συγκεκριμένα εφαρμόζουμε νέο μηχανισμό αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής βάση του πραγματικού κόστους λειτουργίας  τους και έτσι αποσυνδέονται από την χονδρική τιμή ενέργειας που μέχρι σήμερα επηρεάζεται  από την διεθνή τιμή φυσικού αερίου.

Με τον τρόπο αυτό ανακτούμε το σύνολο των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ που για το επόμενο εξάμηνο  εκτιμάται σε 1,630 δισ. ευρώ. Συνολικά μαζί με τις επιδοτήσεις από τον Προϋπολογισμό και το Ταμείο ενεργειακής μετάβασης το επόμενο εξάμηνο το σύνολο της οικονομικής ενίσχυσης στους λογαριασμούς ρεύματος θα προσεγγίσει τα 3,2 δισ. ευρώ.” ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

Στα ευρωπαικά δεδομένα

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές το σχέδιο της κυβέρνησης “κουμπώνει” με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και "πατά" στο πολιτικό κεκτημένο των τελευταίων ημερών.

Τονίζεται, δε, ότι δεν επηρεάζει το διασυνοριακό εμπόριο το οποίο θα συνεχίσει να γίνεται με βάση τους κανόνες του Target Model. Κάτι για παράδειγμα που δεν ισχύει στην Ισπανία και την Πορτογαλία, που βέβαια συνάντησαν ενστάσεις, αν και με κάποιο τρόπο έλαβαν έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβουν στην αγορά.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός στις χθεσινές δηλώσεις του εμφανίστηκε εξαιρετικά επικριτικός σε ότι αφορά τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ σημειώνοντας ότι ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, η ελληνική κυβέρνηση, με δική της πρωτοβουλία, δρομολογεί από τον Ιούλιο ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα.

«Μακάρι, είπε, να μπορέσουμε να πετύχουμε και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό. Αλλά δεν πρόκειται να περιμένω μέχρι το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο να αλλάξει πορεία».

Η ρήτρα

Ο υπουργός από την πλευρά, του, δε, μάλιστα τόνισε ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση αναστέλλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής κάτι που επανέλαβε σε δηλώσεις στον Ρ/Σ Real Fm. Βέβαια αυτό είναι ενταγμένο στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και θα πρέπει να ληφθούν σχετικές εγκρίσεις.

“Από τη στιγμή που με τα μέτρα που λαμβάνουμε σταθεροποιούμε και αποσυνδέουμε την χονδρική τιμή αγοράς από την οριακή τιμή του συστήματος, με υπουργική απόφαση αναστέλλουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής για όλο το διάστημα της λειτουργίας του νέου μηχανισμού. Προκαταρκτικές συζητήσεις για τη θεσμική αλλαγή με την Γεν Διευθύντρια ενέργειας της ευρωπαϊκής  επιτροπής έχουν ξεκινήσει ήδη και την επόμενη εβδομάδα θα αποσταλεί επίσημα η γνωστοποίηση για την νέα θεσμική παρέμβαση” τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Βέβαια σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ στις 28/4 με αφορμή αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ είχε σημειώσει ότι “η ρήτρα αναπροσαρμογής προβλέπεται από το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο και έχει ενσωματωθεί στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, όπως συμβαίνει στα κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Μένει, πάντως, να φανεί πώς θα “μπει στο χαρτί” η όλη ρύθμιση και θα περάσει μετά με τη μορφή Απόφασης στο εθνικό δίκαιο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας