Μενού Ροή
Έντονη αντίδραση ΕΣΑΗ για τις ΥΚΩ: "Υποχρεώνετε μια ιδιωτική εταιρεία να κάνει κοινωνική πολιτική", "Ευνοείτε την ΔΕΗ"

Την κάθετη διαφωνία της στη δημόσια διαβούλευση για την τροποποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει τη διαχείριση του Ειδικού

Λογαριασμού Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΕΛΥΚΩ) εξέφρασε ο «Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξαρτήτων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας». Ο Σύνδεσμος που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας (ELPEDISON, MYTILINEOS, ΗΡΩΝ ΙΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ, ΚΟΡΙΝΘΟΣ POWER, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και Motor Oil HellasAE), επισημαίνει ότι:

-Ένας Προμηθευτής που υποχρεώνεται, με βάση τον νόμο, να παρέχει ΥΚΩ σε πελάτες του μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με οικονομική ζημία.

-Με άλλα λόγια, το κράτος υποχρεώνει μια ιδιωτική εταιρεία να ασκήσει κοινωνική πολιτική (γιατί αυτό ακριβώς είναι οι ΥΚΩ) χωρίς όμως να διασφαλίζει σε μόνιμη βάση από τον προϋπολογισμό τα απαραίτητα κονδύλια για την άσκηση αυτής της κοινωνικής πολιτικής.

-Κάνει λόγο για διακριτική μεταχείριση υπέρ της ΔΕΗ, κατά στο παρελθόν η Πολιτεία έχει καλύψει το έλλειμμα του ΕΛΥΚΩ προστατεύοντας τη δραστηριότητα της δεσπόζουσας δημόσιας επιχείρησης όταν ακόμα αυτή ήταν μονοπωλιακή στα ΜΔΝ -για ελλείμματα που είχαν δημιουργηθεί πριν το 2018-καταβάλλοντας μεγάλα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό στη ΔΕΗ.

-"Αυτό δημιουργεί προφανώς μια άνιση μεταχείριση μεταξύ εταιρειών υπό δημόσιο και ιδιωτικό έλεγχο, κάτι που δεν μπορεί να είναι αποδεκτό σε μια ανοικτή και ανταγωνιστική αγορά. Και ερχόμαστε σήμερα να συζητήσουμε την εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ (μιας 100% θυγατρικής της ΔΕΗ), η οποία εισήγηση και πάλι θέτει τη δεσπόζουσα δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού σε πλεονεκτική θέση έναντι των υπολοίπων Προμηθευτών καταβάλλοντάς της , αναλογικά, μεγαλύτερα ποσά και ενισχύοντάς τη ρευστότητά της περισσότερο σε σχέση με τους ανταγωνιστές της".

Την ανακοινωσή της ο ΕΣΑΗ ζητά να μην γίνει αποδεκτή από τον Ρυθμιστή η συγκεκριμένη εισήγηση του Διαχειριστή ΥΚΩ και δεύτερον, να νομοθετήσει η κυβέρνηση είτε την πλήρη ανάληψη του κόστους των ΥΚΩ από τον κρατικό προϋπολογισμό είτε την αυτόματη κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό ενδεχόμενου ελλείμματος στον ειδικό λογαριασμό ΥΚΩ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας