Μενού Ροή
Επιδοτήσεις έως 600 ευρώ για συσκευές και «ασκήσεις» αποζημιώσεων λόγω βλαβών δικτύου

Δεν αποκλείεται και φέτος να υπάρξει καθυστέρηση στις καταβολές των αποζημιώσεων λόγω της κακοκαιρία από τις βλάβες στα δίκτυο.

Όπως τόνισε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας «πέρυσι με αρκετούς μήνες καθυστέρηση καταβλήθηκαν οι αποζημιώσεις λόγω του ότι δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες επενδύσεις. Πριν ένα μήνα ξεκίνησε ο διαγωνισμός για 7,7 εκατ, έξυπνων μετρητών. Και πέρυσι ήταν μεγάλη δυσκολία προσδιορισμού των αποζημιώσεων και φέτος υπάρχει επίσης δυσκολία. Έχουμε πει να γίνει όσο γίνεται πιο γρήγορα η όλη διαδικασία» τόνισε αποφεύγοντας να δεσμευτεί σε χρονοδιαγράμματα.

Οι συσκευές

«Ήδη στην ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να καταθέσει σχετική αίτηση για τις συσκευές» ανέφερε ο κ Σκρέκας και τόνισε ότι το ύψος των αποζημιώσεων θα είναι μέχρι και 600 ευρώ.» Σε σχέση με την αποζημίωση για όσους ταλαιπωρήθηκαν με βλάβες ανέφερε ότι «το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει σύστημα έξυπνων μετρητών, κάτι που δυσκολεύει την προσπάθεια διακρίβωσης όσων είχαν πρόβλημα. Βέβαια μέσα από τους υποσταθμούς μπορεί να προσδιορίσει κάποιος με ακρίβεια όσους ταλαιπωρήθηκαν έτσι ώστε να αποζημιωθούν» ανέφερε και τόνισε ότι μέσα από τους λογαριασμούς θα δοθούν τα χρήματα χωρίς να εξειδικεύει εάν το πλάνο αφορά την αφαίρεση για κάπoιο διάστημα τελών χρήσης δικτύου ή κάτι απευθείας χρηματικές καταβολές.

«Θα το δούμε θα προσδιοριστεί ο τρόπος και το πότε θα γίνει η αποζημίωση» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Προωθούμε μια μόνιμη λύση ώστε να μη βλέπουμε πολλά νοικοκυριά χωρίς ρεύμα. Να λύσουμε το πρόβλημα μέσα από αναβάθμιση των δικτύων, την υπογείωση, κτλ. Στόχο έχουμε 2500 εναέριων καλωδίων που είναι κοντά σε οικισμούς ή δασικά οικοσυστήματα να υπογειοποιηθούν κι έτσι και οι πυρκαγιές να αποτρέπονται αλλά και οι βλάβες».

Μαζικές αγωγές

«Το πρόβλημα δεν είναι να ταλαιπωρείται και να αποζημιώνεται ο πολίτης». Κι εδώ είναι η τεράστια προσπάθεια που γίνεται είναι μέσα από δυο στοχεύσεις. Δηλαδή τη βαθιά κλάδευση και αυτό θα γίνει σε μεγάλο βαθμό την ερχόμενη άνοιξη ώστε σταδιακά να μην έχουμε τόσο έντονες περιπτώσεις νοικοκυριών χωρίς ρεύμα, αλλά και την υπογειοποίηση των δικτύων» συμπλήρωσε.

Παράλληλα σε σχέση με τους επαγγελματίες ανέφερε ότι δεν έχουν παρατηρηθεί μεγάλες ζημιές σε εξοπλισμό από τις βλάβες, ωστόσο η ΡΑΕ εξετάζει τη διαμόρφωση ενός μόνιμου πλαισίου για αποζημιώσεις. Τέλος για τις αγωγές πολιτών ανέφερε ότι καθένας έχει δικαίωμα να αξιοποιήσει το υφιστάμενο πλαίσιο. «Ο πολίτης μπορεί να κάνει ό,τι του δίνει το νομικό πλαίσιο. Χωρίς να δηλώνει ικανοποιημένος ότι από πέρυσι μέχρι φέτος είδαμε κάποια βελτίωση. Ο μισός ήταν ο χρόνος αποκατάστασης ήταν φέτος, αν και είχαμε διακοπές φέτος σε 40 δήμους, από 15 πέρυσι κι από 75.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα πέρυσι, φέτος 200.00. Επίσης στη Βόρεια Αττική είχαμε μηδενικά προβλήματα, άρα υπάρχει βελτίωση» ανέφερε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας