Μενού Ροή
Επιδοτήσεις ρεύματος Μαίου: Μικρότερες από τον Απρίλιο αλλά με κάλυψη και πάνω από το όριο των 300 kWh

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το ύψος της κρατικής επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου τον Μάιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος της στήριξης αναμένεται να είναι χαμηλότερο συγκριτικά με τον Απρίλιο και να διαμορφωθεί σε περίπου 55 ευρώ για τις πρώτες 300 kWh, από 72 ευρώ τον περασμένο μήνα.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να αυξηθεί το όριο της μηνιαίας κατανάλωσης των 300 kWh που ισχύει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν τέθηκαν για πρώτη φορά σε εφαρμογή τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Αμετάβλητη στις επιχειρήσεις

Η επιδότηση στις επιχειρήσεις αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη, στα 130 ευρώ/MWh, ενώ εκτός απροόπτου θα συνεχιστεί η αυξημένη στήριξη για επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 35 kVA.

Τον Απρίλιο, περίπου 1,2 εκατ. επαγγελματικές παροχές με παροχή έως 35 kVA έλαβαν επιδότηση που ανήλθε σε 230 ευρώ/MWh. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ το μέτρο αυτό αφορά σε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως αρτοποιεία, εστιατόρια, κομμωτήρια, ψιλικατζίδικα, γραφεία και περίπτερα.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ύψος της στήριξης και για καταναλώσεις που υπερβαίνουν τις 300 kWh, καθώς η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να ενισχύσει τα μέτρα και να περιορίσει τις επιπτώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το πρωτοφανές ράλι τιμών στην ενέργεια.

Οι ανακοινώσεις

Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί δημοσίως ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει τα μέτρα που θα ισχύσουν από τον Ιούνιο, ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για το πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί το νέο σχήμα στήριξης.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι η επιβολή ανώτατων ορίων αποζημίωσης στις τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά και ειδικά σε εκείνες που λειτουργούν με φυσικό αέριο, το οποίο καθορίζει τους τελευταίους μήνες την τιμή εκκαθάρισης αγοράς.

Ωστόσο, υπό εξέταση είναι και η αύξηση των επιδοτήσεων για μηνιαίες καταναλώσεις άνω των 300 kWh, προκειμένου να επωφεληθούν από το νέο σχήμα στήριξης όσο το δυνατόν περισσότεροι καταναλωτές.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί το ενεργειακό κόστος για όλα τα νοικοκυριά, ανεξαρτήτως κατανάλωσης, καθώς από τον περασμένο Ιανουάριο οι επιδοτήσεις δεν χορηγούνται οριζόντια, αλλά μόνο στις παροχές κύριας κατοικίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας