Μενού Ροή
Επιδότηση ρεύματος: Στα 40 ευρώ ανά MWh για κατανάλωση μέχρι 500KWh-Επιδότηση και σε βιομηχανίες

Με εκ των υστέρων επιδότηση των νοικοκυριών με μεγάλες καταναλώσεις ρεύματος (αφού έχει πιστοποιηθεί ότι πέτυχαν εξοικονόμηση 15% σε ετήσια βάση) και με τις βιομηχανίες τελικά «στο κάδρο» (παρότι αρχικά βρίσκονταν εκτός)  «κλείδωσε» το πακέτο  των επιδοτήσεων του ρεύματος για τον Φεβρουάριο που θα ανακοινώσει σε λίγες ώρες ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας.

Οι αλλαγές στην αρχιτεκτονική των επιδοτήσεων έρχονται σε συνέχεια της βουτιάς των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού (καθώς ο Ιανουάριος έκλεισε στα 191 ευρώ/MWh έναντι 276,89 ευρώ/MWh που ήταν η μέση τιμή Δεκεμβρίου) και του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF της Ολλανδίας (που έχουν σταθεροποιηθεί το τελευταίο διάστημα στα επίπεδα των 55-60 ευρώ/MWh, δηλαδή σε….προπολεμικά επίπεδα).

Έρχονται επίσης σε συνέχεια των συστάσεων του Eurogroup για πιο στοχευμένη στήριξη και φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη και τους πεπερασμένους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Το συνολικό κονδύλι των επιδοτήσεων θα διαμορφωθεί κάτω από 100 εκατ. ευρώ (έναντι 800 εκατ. ευρώ για τον Φεβρουάριο) και θα καλυφθεί εξολοκλήρου από πόρους του ΤΕΜ

Το τοπίο των τελικών χρεώσεων για το Φεβρουάριο συμπληρώνεται σήμερα, 11 ημέρες μετά την ανακοίνωση από τους παρόχους των ονομαστικών χρεώσεων που ήταν μειωμένες κατά 60% -κατά μέσο όρο- σε σχέση με αυτές του Ιανουαρίου. Όπως έχει ήδη γράψει το energymag η επιδότηση για την πρώτη κλίμακα των νοικοκυριών (με μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες) θα προσγειωθεί στα 40 ευρώ/MWh  (έναντι 340 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο), ώστε να επιτευχθεί η τιμή-στόχος των 159 ευρώ/MWh που διαμορφώνεται με γνώμονα τη χρέωση  της ΔΕΗ, δηλαδή του δεσπόζοντα παίκτη του κλάδου προμήθειας. Στα ίδια επίπεδα (40 ευρώ/MWh)  θα διαμορφωθεί και η επιδότηση για τα αγροτικά τιμολόγια, ενώ για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση  θα είναι της τάξης των 89 ευρώ/MWh.

Επιδότηση και στα βιομηχανικά τιμολόγια

Παρότι αρχικά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσανατολιζόταν στο να μην επιδοτήσει τα βιομηχανικά τιμολόγια για τον Φεβρουάριο, οι πιέσεις που ασκήθηκαν από εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου τις τελευταίες ημέρες οδήγησαν σε αλλαγή των σχεδίων. Έτσι, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί οριζόντια επιδότηση 20 ευρώ/ΜWh  για τη βιομηχανία, που θα λειτουργήσει έως «γέφυρα» έως ότου παγιωθεί το μονιμότερο πλαίσιο στήριξης, που έχει στο επίκεντρο τη σύναψη PPA (μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας) μεταξύ της ΔΕΗ και των βιομηχανιών.  Το αμέσως επόμενο διάστημα –και σίγουρα εντός του Φεβρουαρίου- θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ για την άρση του πλαφόν για τα PPA με φυσική παράδοση, «ξεκλειδώνοντας» την χρήση του εν λόγω εργαλείου, με το οποίο η βιομηχανία θα περάσει στην επόμενη ημέρα των σταθερών συμβολαίων (με προ κρίσης χρεώσεις) που έληξαν στο τέλος του 2022 ή λήγουν τους επόμενους μήνες.

Ποια είναι η αλλαγή για τα νοικοκυριά

Η βασική αλλαγή είναι ότι η επιδότηση ρεύματος για τα νοικοκυριά με μηνιαία κατανάλωση πάνω από το «πλαφόν» των 500 κιλοβατωρών θα δοθεί για τον Φεβρουάριο εκ των υστέρων, αφού πιστοποιηθεί -μέσω των εκκαθαριστικών λογαριασμών-  ότι επετεύχθη εξοικονόμηση ρεύματος 15% σε ετήσια βάση. Μέχρι τώρα, από τον Οκτώβριο του 2022 –οπότε και ξεκίνησε να εφαρμόζεται το μοντέλο των κλιμακωτών επιδοτήσεων και εισήχθησαν οι τρεις κλίμακες  κατανάλωσης (έως 500 κιλοβατώρες το μήνα, 500-1000 κιλοβατώρες, πάνω από 1000) προβλεπόταν μείωση της επιδότησης όσο αυξανόταν η κατανάλωση, με «μπόνους» μετάπτωσης στην υψηλότερη κλίμακα επιδοτήσεων  υπό την αίρεση της επίτευξης ετήσιας εξοικονόμησης 15%.

Μέση καθαρή τιμή Φεβρουαρίου τα 170 ευρώ/MWh

Η επιδότηση στα επίπεδα των 40 ευρώ/MWh σε συνδυασμό με τις ονομαστικές χρεώσεις των προμηθευτών σημαίνει ότι  η μέση «καθαρή» τιμή για τον επόμενο μήνα  θα κινηθεί στα 170 ευρώ/MWh. Η μικρότερη τελική τιμή θα είναι 127 ευρώ/MWh (συνυπολογίζοντας τις εκπτώσεις συνέπειας), ενώ η μεγαλύτερη 220 ευρώ/MWh. Αυτό παραπέμπει σε εξορθολογισμό των χρεώσεων, καθώς τους προηγούμενους μήνες είχαν καταγραφεί τελικές χρεώσεις που έτειναν προς το μηδέν, ακόμα και…αρνητικές χρεώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η  κατακόρυφη πτώση των επιδοτήσεων για τον Φεβρουάριο αποτελεί καλά νέα στο μέτρο που φαίνεται να σηματοτοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα και  «ψαλιδίζει» τις εκταμιεύσεις από το ΤΕΜ, του οποίοι οι πόροι μειώνονται, όσο υποχωρούν και οι τιμές στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος.  Παράγοντες με γνώση των αγορών ενέργειας εκτιμούν ότι σε περίπτωση που δεν αλλάξει το σκηνικό του ήπιου χειμώνα στην Ευρώπη και της επάρκειας σε φυσικό αέριο, είναι πιθανό η πορεία αποκλιμάκωσης των τιμών ρεύματος να συνεχιστεί, σε σημείο που να μην απαιτείται πλέον επιδότηση ρεύματος και αυτό να συμβεί στο ορατό μέλλον…

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας