Μενού Ροή
Επιφυλακτικοί οι Ούγγροι ειδικοί για την αζέρικη «μεγάλη συμφωνία» ηλεκτρικής ενέργειας

Οι Ούγγροι εμπειρογνώμονες στον τομέα της ενέργειας δεν πείθονται από τις πράσινες υποσχέσεις και τις εγγυήσεις ασφάλειας για ένα νέο σχέδιο καλωδιακής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο υποστηρίζεται από τις Βρυξέλλες.

Το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησε το Σάββατο να προμηθεύει την Ευρωπαϊκή Ένωση με ηλεκτρική ενέργεια μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου που θα διέρχεται από τη Γεωργία και τη Ρουμανία προς την Ουγγαρία, υπογράφοντας συμφωνία στο Βουκουρέστι, καθώς η Ένωση διαφοροποιεί τον ενεργειακό εφοδιασμό από τη Ρωσία μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Θα κατασκευάσουμε τη μεγαλύτερη υποθαλάσσια γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, φέρνοντας φθηνή, πράσινη ενέργεια στην Ουγγαρία», ανέφερε ο Όρμπαν στο Facebook, περιγράφοντας το έργο ως «ενεργειακά μεγαλεπήβολο».

Σύμφωνα με τον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών και Εμπορίου Πέτερ Σίγιαρτο, η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ηλεκτρικής ενέργειας 3 γιγαβάτ με ένα υποθαλάσσιο τμήμα μήκους 1.195 χιλιομέτρων που θα διοχετεύει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια από αιολική ενέργεια που παράγεται στο Αζερμπαϊτζάν, για την οποία το Μπακού αναζητά επί του παρόντος επενδυτές.

Ο υπουργός δήλωσε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα θα καλύψει μια μελέτη σκοπιμότητας ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσει 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ για το έργο που θα πρέπει «κατ’ αρχήν να είναι έτοιμο» μετά από άλλα τρία έως τέσσερα χρόνια.

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι μόνο καλές για τον πλανήτη μας, αλλά είναι επίσης εγχώριες, δημιουργούν καλές θέσεις εργασίας στην πατρίδα, ανεξαρτησία και ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης στο Βουκουρέστι.

Το έργο αυτό «θα συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού μας, φέρνοντας ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της Ρουμανίας και μέσω της Ουγγαρίας», πρόσθεσε η εκτελεστική επικεφαλής της ΕΕ.

Ωστόσο, οι Ούγγροι εμπειρογνώμονες παραμένουν επιφυλακτικοί για το έργο, ανέφερε το Telex.

Εκτός από τις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους ισχυρισμούς ότι τέτοια ποσά θα μπορούσαν να δαπανηθούν καλύτερα για την παραγωγή ενέργειας πιο κοντά στην πατρίδα, οι πηγές του Telex ανησυχούν ότι η γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα μειώσει τη ρωσική εξάρτηση για την αζερική εξάρτηση, και έτσι δυνητικά υπερβολική τουρκική επιρροή σε μια περιοχή επιρρεπή σε τοπικές συγκρούσεις.

Επιπλέον, οι εμπειρογνώμονες ανησυχούν ότι, δεδομένου ότι η ΕΕ αυξάνει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, η εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε υπερβολική εξάρτηση αντί για διαφοροποίηση.

Επιπλέον, ο Ζόσεφ Τουράι, διευθύνων σύμβουλος της T-Energy Consulting Ltd, δήλωσε στο Telex ότι δεν πιστεύει πραγματικά ότι η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στο Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία θα μπορούσε να είναι πραγματικά πράσινη, παρά τις υποσχέσεις για επενδύσεις σε αιολική ενέργεια.

Με βάση τα στοιχεία του 2021, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 5% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Αζερμπαϊτζάν.

Στη Γεωργία, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως από υδροηλεκτρική ενέργεια, στο συνολικό μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι 75%. Ωστόσο, πέρυσι η ενέργεια που παρήγαγαν οι εγχώριοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής ήταν 12,6 TWh, ενώ η κατανάλωση ήταν 13,1 TWh, πράγμα που σημαίνει ότι η Τιφλίδα είναι καθαρός εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον, η λήψη αυτής της ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας μόλις προκύψει το καλώδιο από τη Ρουμανία προς την Ουγγαρία θα απαιτούσε πιθανότατα μια νέα διασύνδεση μεταφοράς μεταξύ δύο κρατών μελών της ΕΕ που θα πρέπει να αδειοδοτηθεί και να ενσωματωθεί στο σύστημα ENTSO-E, την ευρωπαϊκή ένωση για τη συνεργασία των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον Τουράι.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην περιφερειακά συνδεδεμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ δεν υπάρχει μακροπρόθεσμη δέσμευση δυναμικότητας, παρά μόνο βραχυπρόθεσμη αλγοριθμική κατανομή, και δεν θα ήταν δυνατή η φυσική ανακατανομή της ήδη περιορισμένης δυναμικότητας μεταφοράς της υφιστάμενης γραμμής μεταφοράς μεταξύ Ρουμανίας και Ουγγαρίας.

Η ΕΕ έχει εντείνει όλο και περισσότερο την ενεργειακή της συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν που βρίσκεται υπό την ηγεσία ενός ισχυρού άνδρα μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι σκεπτικιστές προειδοποιούν ότι αυτό έχει κόστος: αυξημένη εξάρτηση από μια χώρα που εμπλέκεται σε σύγκρουση και έχει πρόσφατο ιστορικό δωροδοκίας και διαφθοράς στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας