Μενού Ροή
Επιστροφή Παναγιωτάκη με αναφορές σε ...Φρανκεστάιν και επιμονή στον λιγνίτη

«Θερμός» υποστηριχτής του λιγνίτη και κάθετα αντίθετος στην μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5 σε μονάδα φυσικού αερίου τάχθηκε μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης. Ο άνθρωπος που επί των ημερών του η ΔΕΗ έφτασε στο χείλος της χρεοκοπίας, έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός... τεχνολογικού Φρανκενστάιν με πλήθος άχρηστων εγκαταστάσεων, για απώλειες θέσεων εργασίας, καθώς και σε τεράστιο συνολικό οικονομικό -και όχι μόνο- κόστος από την απόφαση της σημερινής διοίκησης της ΔΕΗ για μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5 σε μονάδα φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, η Πτολεμαΐδα 5 ως λιγνιτική μπορεί να είναι ανταγωνιστική έναντι των υφισταμένων μονάδων αερίου ακόμη και με τις σημερινές μειωμένες, λόγω της κρίσης, τιμές του. Με τιμές αερίου στα προ κρίσης επίπεδα και τις προβλέψεις για την εξέλιξή τους από το ίδιο το ΥΠΕΝ θα είναι πολύ ανταγωνιστικότερη και από τις πιο σύγχρονες μονάδες φυσικού αερίου, αποφέροντας στη ΔΕΗ ετήσιο EBITDA 50-80 εκατ., στην περιοχή πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας και 100 εκατ. το χρόνο και ετήσια ελάφρυνση στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας πλέον των 250 εκατ.

Στις ΗΠΑ

Την ώρα που ο επικεφαλής επί ΣΥΡΙΖΑ της ΔΕΗ, υπερασπίστηκε την διατήρηση του λιγνίτη στο ελληνικό ενεργειακό μίγμα, στις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη συνεχίζεται η πολιτική της απολιγνιτοποίησης.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg, το 2020, οι ΗΠΑ κατέγραψαν τη χαμηλότερη ετήσια κατανάλωση άνθρακα στη χώρα από το 1965. Λίγο ακόμα να υποχωρήσει και θα επιστρέψει η κατανάλωση, στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν άρχισε η εξόρυξη και η καύση λιγνίτη να αντικαθιστά ως πηγή ενέργειας την καύση δένδρων.

Η πτώση φέτος στην κατανάλωση λιγνίτη στις ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί, λόγω της μεγάλης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας που προκαλεί η επανέναρξη της οικονομίας μετά την πανδημία. Ωστόσο η πτώση θα συνεχιστεί, παρά τις πολιτικές υπέρ του άνθρακα που ακολούθησε ο πρώην πρόεδρος Τράμπ. Ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει βάλει ως στόχο το 2030 η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα να μειωθεί στο μισό του 2020.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας