Μενού Ροή
Έρχεται μηχανισμός που θα ενεργοποιεί στήριξη στην λιανική όταν οι τιμές του ρεύματος απογειώνονται στην χονδρική

Μετά από σειρά συσκέψεων και ασκήσεων με βάση κυβερνητικές πηγές, ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης ετοιμάζεται από τη νέα χρονιά για την προστασία νοικοκυριών από τις ενεργειακές κρίσεις.

Θα χρησιμοποιηθεί ένας αλγόριθμος, που θα συνυπολογίζει την πορεία των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά, το διαθέσιμο ποσό από τους πόρους του λογαριασμού του Ταμείου Μετάβασης ή άλλες πηγές, εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια και θα οδηγεί σε απορρόφηση μέρους των αυξήσεων στους λογαριασμούς λιανικής όσων κριθούν δικαιούχοι.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, θα ενεργοποιείται αυτόματα  όταν οι τιμές ξεπεράσουν ένα καθορισμένο όριο.

«Θέλει σκέψη και προσοχή για το πως θα δομηθεί και να λάβουμε κριτήρια βάσει να απονέμουμε πραγματική και κοινωνική δικαιοσύνη» αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου με αιχμή το νέο αυτό μηχανισμό και τονίζουν ότι θέλει αρκετή δουλειά  για να φτάσει σε κριτήρια που  να είναι αποτελεσματικά από κοινωνικής και οικονομικής σκοπιάς.

Σχετικά με τις επιχειρήσεις επίσης υπάρχει πρόθεση στηριξης με σειρά εναλλακτικών μέτρων μια και με βάση όσα αναφέρονται από το οικονομικό επιτελείο μία τέτοια κρατική βοήθεια μπορεί να αντίκειται στο νομικό καθεστώς των ευρωπαϊκών  κρατικών των ενισχύσεων.

Αγωνία της παραγωγής

Στο μεταξύ τον έντονος είναι ο προβληματισμός των βιομηχανιών για το υψηλό ενεργειακό κόστος, το οποίο προοιωνίζεται ένα «εξαιρετικά δύσκολο 2022» αν δεν υπάρξει στήριξη από την Πολιτεία. Μάλιστα καθώς τις τελευταίες μέρες η αποκλιμάκωση των τιμών στην ΕΕ διαμορφώνει και πάλι χάσμα με τις χώρες του βορρά εντείνεται ο προβληματισμός.

Υπενθυμίζεται ότι Βέλγιο και Γερμανία κατέγραψαν  μείωση 86% και 83%, αντίστοιχα, με τις τιμές χονδρικής να κατρακυλούν σε 9,68 ευρώ και 12.13 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αντίστοιχα.

Στην Ελλάδα η τιμή χονδρικής ρεύματος μειώθηκε στα 117 ευρώ από τα 162 ευρώ μια μέρα πριν, με τις ΑΠΕ και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά να υπερβαίνουν σημαντικά της συμμετοχής του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα της χώρας στην «Αγορά Επόμενης Ημέρας».

Συγκεκριμένα, ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά έφτασαν 42,98% και 17,96%, αντίστοιχα,ενώ το φυσικό αέριο υποχώρησε σε 17,13%, ιστορικό χαμηλό τουλάχιστον των τελευταίων ημερών.

Βέβαια μιλώντας με μέσους όρους στα 235,38 ευρώ/Mwh διαμορφώνεται η τιμή για το Δεκέμβριο που και πάλι σε σχέση με το Νοέμβριο είναι αυξημένη. Πιο συγκεκριμένα τον προ τελευταίο μήνα του χρόνου η τιμή είχε κλείσει στα 233,8 ευρώ/MWh, έναντι 198,32 ευρώ/MWh τον Οκτώβριο.

Ο ΣΕΒ

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, συζητώντας στο πλαίσιο της 7ης Ετήσιας Οικονομικής Διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών στάθηκε στον κομβικό ρόλο που παίζει η ενέργεια για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

«Το μεγάλο ερώτημα, όμως, είναι πως αυτό θα γίνει με τρόπο που να συνδυάζει την κλιματική φιλοδοξία με την ανάγκη να υπάρχει ασφάλεια παροχής ενέργειας για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, σε ανταγωνιστικό κόστος, και παράλληλα να διασφαλίζεται στα κρίσιμα χρόνια της μετάβασης η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Και όλο αυτό το πολύ σύνθετο και μακροχρόνιο πρόβλημα έχει σε μεγάλο βαθμό υποεκτιμηθεί αφενός στο πόσο δύσκολο είναι και αφετέρου ότι για να φθάσουμε στο «νιρβάνα», στο σημείο που θα έχουμε καθαρή ενέργεια και μπόλικη ενέργεια και σε ανταγωνιστική τιμή θα περάσουν αρκετά χρόνια που θα είναι δύσκολα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Πάντως όπως αναφέρεται από στελέχη του κλάδου λειτουργεί θετικά η  αναστολή των χρεώσεων ΥΚΩ για το πεντάμηνο Νοεμβρίου 2021- Μαρτίου 2022, χωρίς όμως να αρκεί.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι ενδεικτικό ότι πρόσφατα σε τηλεδιάσκεψη πριν λίγες εβδομάδες με τον Υπουργό Περιβάλλοντος οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών της Κεντρικής Ελλάδας και της Θεσσαλίας ζήτησαν από τον υπουργό ΠΕΝ να εξετάσει τη δυνατότητα επέκτασης του μέτρου σε όλες τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (ΕΤΜΕΑΡ, Χρεώσεις Χρήσης Δικτύου και Συστήματος) έως ότου αποκλιμακωθούν οι τιμές ενέργειας.

Έθεσαν, παράλληλα, την πλήρη αξιοποίηση του «εργαλείου» του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) που τώρα προσκρούει σε γραφειοκρατικά εμπόδια και τη χρήση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση της ιδιοπαραγωγής ρεύματος των επιχειρήσεων. Ζήτησαν, επίσης, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στη Μέση Τάση, αλλά και την προώθηση του πλαισίου για την επιδότηση των διμερών συμβολαίων με προμηθευτές.

Στο επίκεντρο το πλεόνασμα των ΥΚΩ

Ήδη, βέβαια στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η αξιοποίηση των πλεονασμάτων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για το 2022 (που λόγω των διασυνδέσεων με τη νησιωτική χώρα που αναπτύσσει ο ΑΔΜΗΕ αυξάνει), ως ένα βασικό μέτρο ανακούφισης, σε συνέχεια των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και αφορούν την αναστολή καταβολής χρεώσεων των ΥΚΩ στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για περίοδο κατανάλωσης από 1-11-2021 έως τις 31-3-2022 για μια σειρά βιομηχανιών, επιχειρήσεων και αγροτικών μονάδων.

Πρωτοβουλία της ΡΑΕ

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι ήδη είναι σε εξέλιξη η διαδικασία από τη ΡΑΕ για αναθεώρηση του «κανόνα του 20%» για τη σύναψη διμερών συμβολαίων.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα προβλέπεται επιβολή πλαφόν 20% στη σύναψη προθεσμιακών συμβολαίων από τους προμηθευτές με μερίδιο άνω του 4% - δηλαδή από όλους τους καθετοποιημένους προμηθευτές της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ουσιαστικά το εν λόγω μέτρο αποτρέπει το άνοιγμα της αγοράς διμερών συμβολαίων καθώς ουσιαστικά μόνο η ΔΕΗ μπορεί να λειτουργήσει εντός πλαισίου.

Έτσι παράλληλα με το σχήμα επιδοτήσεων για τα «πράσινα» διμερή συμβόλαια που προωθεί προς έγκριση  το ΥΠΕΝ στην ΕΕ, μπορεί να δώσει διέξοδο στο αδιέξοδο που ζουν οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τόσο αναφορές του Συνδέσμου των Ενεργοβόρων Βιομηχανιών (ΕΒΙΚΕΝ), αλλά και άλλων φορέων της βιομηχανίας σε άλλες χώρες το ενεργειακό κόστος καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από διμερή συμβόλαια με σταθερές ανταγωνιστικές τιμές.

Έτσι, εκεί, σε αντίθεση με την Ελλάδα διασφαλίζεται ένα προβάδισμα ανταγωνιστικότητας, και «άμυνας» έναντι των διακυμάνσεων της χρηματιστηριακής αγοράς.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας